Συνέντευξη με τον Χάρη Μακρή: «Ευτυχία για μένα είναι να μπορείς να δεις τη ζωή από τη σκοπιά που της αξίζει»

Ερμηνευτής με ζεστή φωνή και ξεχωριστό χρώμα. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συνεργασιών με σπουδαίους ερμηνευτές και σημαντικούς συνθέτες. Έχει βρεθεί επί σκηνής με τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τον Βασίλη Λέκκα, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Ειρήνη Τουμπάκη. H πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του κατάθεση που φέρει το τίτλο Άλμπουμ είναι εδώ. Αποτελείται από τραγούδια άξιων δημιουργών μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Κουμπιός, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Σταύρος Σταύρου και η Λίνα Δημοπούλου. Σήμερα, φιλοξενώ στο your e-articles τον Χάρη Μακρή.

-Γεννήθηκες στη Βέροια. Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στη Βέροια αλλά μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Θυμάμαι το πόσο έντονα και δραστήρια παιδικά χρόνια πέρασα. Ήμουν ένα παιδί που έκανε πολλά για την ηλικία του αλλά είχα την ευτυχία να μεγαλώνω στην επαρχία που το παιχνίδι ήταν έντονο σε κάθε γειτονιά της πόλης.

-Ποια είναι η πρώτη φορά που ήρθες σε επαφή με τη μουσική; 

Περίπου 7,5 χρονών όταν γράφτηκα στη μουσική σχολή της πόλης μου για να μάθω κιθάρα.

-Τι σημαίνει για σένα;

Για μένα είναι όλη μου η ζωή. Την έχει καθορίσει πλήρως από πολύ μικρή ηλικία και είναι ένας τρόπος ζωής και ταυτόχρονα ένα προσωπικό στοίχημα.

-Έχεις κάνει μουσικές σπουδές;

Έχω σπουδάσει κλασσική κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και είμαι κάτοχος πτυχίου αρμονίας. Επίσης, έχω κάνει αρκετά χρόνια και μαθήματα φωνητικής και σκηνικής αγωγής. 

-Τα ακούσματα που σε καθόρισαν;

Το λαϊκό τραγούδι σε όλο του το φάσμα και τις εκδοχές, οι Έλληνες τραγουδοποιοί και βεβαίως η μουσική που με συνδέει με τις ρίζες μου. Μισός Μακεδόνας, μισός Μικρασιάτης. 

-Οι καλλιτέχνες που αποτελούν επιρροή;

Πολλοί και διαφορετικοί τραγουδιστές όπως και κάποιοι εμβληματικοί δημιουργοί.

-Ο δίσκος που ακούς τις πιο προσωπικές σου στιγμές;

Τα Ζεστά Ποτά των αδελφών Κατσιμίχα.

-Η αγαπημένη σου ταινία;

  Οι Συνήθεις ύποπτοι

-Το αγαπημένο σου βιβλίο;

Το Όνομα του Ρόδου.

-Έχεις κοινωνικές ανησυχίες;

Με προβληματίζει έντονα η αποξένωση που έχει προκαλέσει η αλόγιστη και άσκοπη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μέσα σε αυτούς. Πολύ δήθεν αυτή η συμπεριφορά μας και θεωρώ ότι ανταγωνίζεται την ανθρωπιά μας ώρες-ώρες. Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν αναγνωρίζουμε την συμβολή της τεχνολογίας και τα επιτεύγματά της.

-Πώς κρίνεις την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας;

Η οικονομική κατάσταση χοντρικά μπορούμε να πούμε πως έχει επηρεαστεί από δύο περιόδους. Την οικονομική κρίση του 2010 και την κρίση της πανδημίας του 2020. Μαζί με αυτές τις κρίσεις έχουμε παράλληλα να αναδεικνύονται και πολλά κοινωνικά ζητήματα με το αντίστοιχο τίμημα. Τον ψυχολογικό αντίκτυπο. Ο κόσμος έκανε μεγάλη προσπάθεια να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επέβαλε η κρίση του 2010 και τώρα καλείται να κάνει κάτι αντίστοιχο με την πανδημία. Ευτυχώς, έχουμε θετικά νέα με το εμβόλιο και αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ.

-Πόσο έχει επηρεάσει την ζωή ενός μουσικού;

 Στον απόλυτο βαθμό.

-Σε τί κατάσταση βρίσκονται οι καλλιτέχνες την περίοδο του κορωνοϊού;

Προσπαθούν, νομίζω, να μη χάσουν την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθούν κοντά στο κοινό. Αυτή την ελπίδα οφείλουμε να τη διαμοιραζόμαστε με όποιον τρόπο καλλιτεχνίας μπορούμε. Είτε λέγεται live streaming, είτε ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα ή με όποιον ασφαλή τρόπο επιλέξουμε.

-Πώς κρίνεις τη στάση της κυβέρνησης στους ανθρώπους της μουσικής αυτή τη δύσκολη περίοδο;

 Άφησαν σε δεύτερη μοίρα γενικά τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Διαπιστώσαμε πολλές τραγελαφικές καταστάσεις με ακυρώσεις καλοκαιρινών εκδηλώσεων χωρίς να υπάρχει κανένα κριτήριο. Πάρθηκαν αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ας ελπίσουμε ότι τα επιδόματα που θα δοθούν κάπως θα απαλύνουν το αίσθημα της αδικίας.

-Πιστεύεις στον Θεό;

 Ναι, πιστεύω πολύ.

-Πώς λειτουργείς όταν ερωτεύεσαι;

 Με σπασμένα φρένα.

-Τι είναι η ευτυχία;

 Η ευτυχία για τον καθένα μεταφράζεται διαφορετικά. Ευτυχία για μένα είναι να μπορείς να δεις τη ζωή από τη σκοπιά που της αξίζει. Ως δώρο και όχι μίζερα. Στην αγάπη και στα μικρά πράγματα κρύβεται η ευτυχία. 

-Τί άνθρωπος είναι ο Χάρης Μακρής;

Ένας έντονος χαρακτήρας με αξίες που προσπαθεί να τις διαφυλάξει προσπαθώντας να μην αλλοιωθούν και χαθούν στο χρόνο.

 
-Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;

Το σπίτι μου.


-Ο μεγάλος σου φόβος;

 Η μοναξιά.

-Το μεγάλο σου πλεονέκτημα;

Η επικοινωνία.

-Το μεγάλο σου μειονέκτημα;

Έχω πολλές και μεγάλες προσδοκίες από τους ανθρώπους και πληγώνομαι ή απογοητεύομαι.

-Το λάθος που δε θα συγχωρήσεις ποτέ στον εαυτό σου;

 Όταν αδίκησα ανθρώπους.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Θα διάβαζα περισσότερο μουσική και θα σπούδαζα στην ίδια πόλη με τον αδερφό μου.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο; 

 Ξεκίνησα να ξεδιαλέγω τραγούδια μου για το νέο δίσκο κάτι που σκέφτομαι σοβαρά ως project του 2021.

-Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

 Να μπορέσω να συνεχίσω με αξιοπρέπεια την όποια πορεία έχω μέχρι τώρα στη μουσική δίνοντας στο ακροατήριο κάτι ξεχωριστό για το οποίο θα με αγαπήσει.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Χάρης Μακρής;

 Η οικογένεια μου και το μέλημα μου να μην προδώσω τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα.

-Χάρη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο – 14/11/20

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...