Συνέντευξη με την Νικολέτα Κωνσταντάκη: «Πίσω από μια πανοπλία που όλοι υψώνουμε ενίοτε υπάρχει αυτό το ανασφαλές και φοβισμένο πλάσμα που χρειάζεται την πιο τρυφερή αγκαλιά μας…»

Κάπου στα μέσα του Ιανουαρίου ανακάλυψα αυτό το σπουδαίο πλάσμα. Αυτή την μοναδική ανερχόμενη φωνή. Αφορμή στάθηκε το τραγούδι Ελευθερία σε μουσική και στίχους της Ευσταθίας. Με συγκλόνισε τόσο το τραγούδι που ερμήνευσε όσο και το video clip που έντυσε με εικόνες αυτή τη μουσική δημιουργία. Κατά τη διάρκεια του video clip, το κορίτσι ξύρισε το κεφάλι του on camera δωρίζοντας τα μαλλιά του στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής. Σήμερα, φιλοξενώ στο your e-articles την ερμηνεύτρια Νικολέτα Κωνσταντάκη.

-Γεννήθηκες στo Ηράκλειο. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;
Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό νότια, τους Βόρρους. Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα όμορφες αναμνήσεις. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια γειτονιά με πολλά παιδιά και άπλετο χώρο για παιχνίδι. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το απολαμβάναμε. Ωστόσο, ήμουν και ένα συνεπές ως προς τις υποχρεώσεις του παιδί, σε σχέση με το σχολείο και άλλες εκπαιδευτικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

-Η σημασία της μουσικής στη ζωή σου;
Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αρχικά, στο σπίτι, ακούγαμε λαϊκούς κατά κύριο λόγο καλλιτέχνες και τραγουδούσαμε παρέα. Από πολύ μικρή κατάλαβα πως το τραγούδι είχε για μένα ένα σημαντικό ρόλο διότι κάθε φορά που τραγουδούσα ένιωθα καλύτερα, πιο γεμάτη. Μέσω της μουσικής, εκφραζόμουν και εκφράζομαι. Βίωνα και βιώνω πιο έντονα τα συναισθήματά μου. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου.

-Πότε τραγούδησες για πρώτη φορά;

Πρώτη φορά τραγούδησα όταν ήμουν δύο χρονών. Δε θυμάμαι και πολλά, μόνο το συναίσθημα που περιέγραψα πριν, αυτό το «γέμισμα». Στα σχολικά χρόνια, ήμουν μέρος της χορωδίας. Το καλοκαίρι του 2011 ξεκινήσαμε με μία μπάντα να τραγουδάμε σε ένα μαγαζί κοντά στο χωριό μου. Ήταν μια πρώτη εμπειρία που με έφερε πιο κοντά σε αυτό που πάντα ήξερα πως ήθελα να ακολουθήσω.


-Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα σου;
Από πάντα, το συναίσθημα της πληρότητας μετά το κάθε live είναι ξεχωριστό. Το ίδιο και αυτή η γλυκιά αγωνία, το άγχος πριν να βγεις στη σκηνή. Τις πρώτες φορές ίσως είναι πιο έντονα γιατί είναι και πρωτόγνωρα. Πιστεύω όμως πως αυτά τα δύο δεν παύουν, τουλάχιστον εγώ δεν έχω σταματήσει να νιώθω έτσι.

-Οι μουσικές σπουδές σου;
Ξεκίνησα με πιάνο, συνέχισα με κιθάρα αλλά δυστυχώς σταμάτησα σχετικά νωρίς. Ασχολούμαι με το βιολί εδώ και κάποιο καιρό. Τα τελευταία οχτώ χρόνια κάνω μαθήματα φωνητικής. Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιώνομαι συνεχώς πάνω σε αυτό που κάνω και αγαπώ.

-Σπούδασες και ψυχολογία. Τι αποκόμισες;
Σπουδάζω ακόμα ψυχολογία και μάλιστα αυτή τη στιγμή κάνω την πρακτική μου που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του πτυχίου. Η σχολή αυτή μου έχει δώσει πολλά εφόδια. Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα, θα πω απλά πως έμαθα ότι η διαφορετικότητά μας είναι αυτό που τελικά μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας απομακρύνει. Η αγάπη προς τον εαυτό μας και η αποδοχή του είναι τελικά ένα από τα μεγάλα μυστικά μιας πιο όμορφης καθημερινότητας, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται.

-Τα ακούσματα που σε δόμησαν σαν ερμηνεύτρια; 
Θεωρώ πως τα λαϊκά ακούσματα της οικογένειάς μου παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στις επιλογές μου. Η μουσική που μας αρέσει σαν παιδιά μένει στη μνήμη μας και μας προκαλεί έντονα συναισθήματα σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην εφηβεία, άρχισα να ακούω καλλιτέχνες της έντεχνης σκηνής και αργότερα, ως φοιτήτρια, ξεκίνησα να ανακαλύπτω την Jazz, τη Soul και να καταπιάνομαι και με τέτοιου είδους κομμάτια. Το ερμηνευτικό κομμάτι ωστόσο, ξεκινάει καθαρά για εμένα από το ίδιο το κομμάτι, από αυτό που νιώθω και θέλω να εκφράσω μέσα από την ερμηνεία του.

-Οι φωνές που έχεις στη καρδιά σου;
Η φωνή της Χάρις Αλεξίου, της Βίκυς Μοσχολιού, της Beth Hart.

-Πώς ορίζεις το ταλέντο;
Ίσως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ταλέντο είναι ένα «προβάδισμα» που έχει κάποιος έναντι κάποιου άλλου. Είναι ένα δώρο με το οποίο ο καθένας μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει. Η γνώμη μου είναι πως χωρίς δουλειά, μελέτη, επιμονή και εξάσκηση θα είναι πάντα στα ίδια επίπεδα και πως ένας άνθρωπος χωρίς αυτό το «προβάδισμα» μπορεί να φτάσει πολύ πιο ψηλά από κάποιον που επαναπαύεται σε αυτό.

-Πώς διαχειρίζεσαι ένα πρόβλημα όταν ξεπροβάλει στη ζωή σου;
Κάθε πρόβλημα για μένα είναι ένα ζήτημα. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, ξαφνικές ή μακροχρόνιες που ενδεχομένως μας αγχώνουν και μας στεναχωρούν. Σε αυτό το σημείο, έρχεται για μένα η οπτική γωνία. Προσωπικά εξετάζω τι περνάει από το χέρι μου για την αντιμετώπιση του κάθε ζητήματος και προχωράω. Όταν οριοθετείς το δικό σου μερίδιο ευθύνης είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις.

-Τι έχεις αποκομίσει από τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές που έχεις βιώσει;
Μου αρέσει να απολαμβάνω τις στιγμές, να τις ζω. Έντονα συναισθήματα είναι λοιπόν η δική μου απάντηση. Έντονα γέλια, έντονα κλάματα, έντονες συζητήσεις. Στο τέλος, μπορεί να μη θυμάσαι ακριβώς τι έγινε αλλά θυμάσαι πώς ένιωθες.

-Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε το τραγούδι Ελευθερία σε μουσική και στίχους της Ευσταθίας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Με την Ευσταθία γνωριστήκαμε περίπου ένα χρόνο πριν. Οι συνεργάτες μου με έφεραν σε επαφή μαζί της. Είναι ένας άνθρωπος δοτικός και πολύ υποστηρικτικός, με ειλικρίνεια και απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο σκέψης.

-Στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού ξυρίζεις live το κεφάλι σου on camera. Τι μήνυμα ήθελες να περάσεις;
Αρχικά, πρέπει να πούμε πως η ιδέα του Video Clip ανήκει στο Στέφανο Σιταρά, έναν νέο και ταλαντούχο σκηνοθέτη. Όταν μου επικοινώνησε τη σκέψη του, δέχτηκα κατευθείαν! Η ιδέα του Στέφανου λοιπόν, είναι βασισμένη στο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μία διττή φύση, αυτή της περσόνας, του δυνατού όμορφου εαυτού και αυτή του αθώου, πληγωμένου και ευάλωτου πλάσματος που κρύβουμε μέσα μας. Αυτές οι δύο μορφές συνδέονται. Μέσα από το video clip, παρατηρούμε αυτή τη σχέση μεταξύ του δυνατού και του ευάλωτου, της περσόνας και της σκιάς, βλέποντας πως πίσω από μία πανοπλία που όλοι υψώνουμε ενίοτε, υπάρχει αυτό το ανασφαλές και φοβισμένο πλάσμα που χρειάζεται την πιο τρυφερή αγκαλιά μας, την αποδοχή και την αμέριστη αγάπη μας.

-Η ταινία που σου άλλαξε τη ζωή;
Δεν ξέρω αν μου άλλαξαν τη ζωή αλλά σίγουρα ξεχωρίζω τις ταινίες Requiem For A Dream και το The Fault In Our Stars.

-Επηρέασε τους καλλιτέχνες ο κορωνοϊός;
Θεωρώ ότι όλοι έχουμε επηρεαστεί από αυτή τη δύσκολη συνθήκη. Για εμάς, το τραγούδι δεν είναι απλά μια δουλειά, δεν άπτεται δηλαδή μόνο βιοποριστικά ζητήματα αλλά και εκφραστικά. Σε όσες συζητήσεις έχω κάνει με ανθρώπους του χώρου, είναι ξεκάθαρο και εμφανές το πόσο πολύ μας έχει λείψει η επικοινωνία και το μοίρασμα με τον κόσμο.

-Ποιος είναι ο μεγάλος σου φόβος;
Ο μεγάλος μου φόβος είναι η μοναξιά.

-Πώς λειτουργείς όταν ερωτεύεσαι;
Αυθόρμητα και πολύ γενναιόδωρα.

-Το μεγάλο σου πλεονέκτημα;
Είναι η θέλησή μου. Όταν πραγματικά θέλω κάτι, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το κατακτήσω. Θεωρώ πως η θέληση των ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την επίτευξη των στόχων τους.

Το μεγάλο σου μειονέκτημα;
Η αναβλητικότητα σε πράγματα τα οποία δε θέλω να κάνω.

-Τι άνθρωπος είναι η Νικολέτα Κωνσταντάκη;
Η 26χρονη Νικολέτα Κωνσταντάκη είναι μια γυναίκα με πολλά όνειρα. Εργατική, πεισματάρα και δραστήρια.

-Τι είναι η ευτυχία;
Ευτυχία είναι η ικανότητα να αποδεσμεύεσαι απ’ ό,τι σε κρατάει πίσω και να εξελίσσεσαι συνεχώς. Ευτυχία είναι μία σφιχτή αγκαλιά από ένα δικό σου άνθρωπο. Ευτυχία είναι όλα αυτά τα καθημερινά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις.

-Τι θα ήθελες να ήσουν αν δε γινόσουν τραγουδίστρια;
Δε θα ήθελα να γίνω τίποτε άλλο πέρα από τραγουδίστρια. Αν όμως πρέπει να απαντήσω, θα σου πω ηθοποιός που τραγουδάει! Παρακολουθώντας μαθήματα υποκριτικής, ανοίχτηκε μπροστά μου ένας καινούριος κόσμος γεμάτος έντονα συναισθήματα.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;
Αν δεν έκανα αυτές τις επιλογές παρελθοντικά δε θα ήμουν αυτή που είμαι τώρα. Κάθε φορά πράττουμε σύμφωνα με αυτό που είμαστε εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;

Πολλά όνειρα, πολλοί στόχοι, πολλή διάθεση και ενέργεια. Στο άμεσο μέλλον ονειρεύομαι τον εαυτό μου σε μια μουσική σκηνή να τραγουδάω, να χορεύω και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Στην εποχή που ζούμε, είναι φανερό πως ακόμα και τα πιο μικρά δεν είναι αυτονόητα. Θα σταθώ λοιπόν σε αυτό, έχοντας στο μυαλό μου χιλιάδες άλλες σκέψεις.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;
Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε τα επόμενα κομμάτια μας. Είναι μια αρκετά δημιουργική περίοδος.

-Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Αυτό που προσωπικά με βοηθάει είναι η τήρηση ενός προγράμματος. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά τα όνειρα πρέπει πρώτα να διαιρεθούν σε στόχους και οι στόχοι για να εκπληρωθούν θέλουν αφοσίωση, χρόνο, υπομονή και πίστη. Μία φράση που χρησιμοποιώ πολύ και την πιστεύω είναι ότι η τύχη βοηθάει τους προετοιμασμένους του Louis Jean Pasteur

-Νικολέτα σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...