Crypto market: Ταύροι και Αρκούδες

Τώρα λοιπόν που τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ελληνιστί “mainstream”, τώρα που αρκετοί ως πολλοί κάτι έχουν ακούσει, κάτι έχουν δει. Τώρα που αρκετοί θεωρούν ότι αυτός ο καινούριος τομέας επαναπροσδιορίζει επί της ουσίας ή καλύτερα ξεσκονίζει και πάλι τις επιστήμες μαθηματικά, οικονομικά και στατιστική, ακούγονται ολοένα και περισσότερο είδη ζώων που χαρακτηρίζουν την πορεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Οι αρκούδες και οι ταύροι. 

Τι είναι λοιπόν αυτοί οι δύο όροι που χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν την εξελικτική πορεία των κρυπτονομισμάτων στην αγορά που διαπραγματεύονται;

Όπως πολλοί οικονομικοί όροι, η προέλευση δεν είναι ξεκάθαρη. Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προέρχονται τελικά από τον τρόπο που κάθε ζώο επιτίθεται. Υπάρχει, φυσικά, μια μακρά ιστορία θεωρίας και στοιχείων γύρω από την προέλευση των όρων. Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση με το φαινόμενο που εξελίσσεται εδώ και μέρες, με σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα να είναι στο κόκκινο (πτώση). Το λεγόμενο bear market.

Σε μια bear market η τιμή ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου μειώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με πολλές χρηματοοικονομικές πλατφόρμες και ιστότοπους, μια αγορά που μειώνεται κατά 20% ή περισσότερο θεωρείται ότι βρίσκεται στην περιοχή της «αρκούδας». Το γεγονός ότι μια αρκούδα χρησιμοποιείται ως σύμβολο μιας αγοράς δεν είναι επίσης τυχαίο. Όταν μια αρκούδα επιτίθεται στον αντίπαλό της, χτυπάει με τα νύχια της τα οποία κινούνται προς τα κάτω.  Αυτό μπορεί επίσης να συγκριθεί με ακρίβεια με τη μείωση των τιμών μετοχών και κρυπτονομισμάτων. Υπάρχει επίσης μια άλλη ιστορία για την προέλευση του όρου αγορά αρκούδων. Γι’ αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα. Οι λιανοπωλητές δέρματος αρκούδων πούλησαν τα δέρματά τους πριν αγοράσουν νέα από λαθροκυνηγούς. Ήλπιζαν ότι αυτό θα προκαλούσε μείωση της τιμής του δέρματος. Τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτό αναφέρονται ως «εργάτες με αρκούδα». Αυτό σύντομα συντομεύτηκε σε «αρκούδα» και από εκεί προήλθε η σύγκριση με την αρκούδα. Κατά τη διάρκεια μιας αγοράς αρκούδων, οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για το μέλλον, δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ότι οι τιμές θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. 

Από την άλλη έχουμε το bull market. Σε μια αγορά ταύρων η τιμή ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου βρίσκεται σε ανοδική τάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γιατί όμως ένας ταύρος αντιπροσωπεύει θετική μεταβολή των τιμών; Ο όρος προέρχεται από τον τρόπο που ένας ταύρος επιτίθεται στο θήραμά του. Μια αγορά bull, ορίζεται ως μια χρονική περίοδος όπου η πλειονότητα των επενδυτών αγοράζει, η ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς, η εμπιστοσύνη της αγοράς βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές αυξάνονται. Εάν, σε μια δεδομένη αγορά, βλέπετε τις τιμές να αυξάνονται γρήγορα προς τα πάνω, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η πλειοψηφία των επενδυτών γίνεται αισιόδοξη για την αύξηση της τιμής περαιτέρω, και μπορεί να σημαίνει ότι κοιτάτε την αρχή μιας ανατίμησης στην αγορά. Οι επενδυτές που πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου είναι γνωστοί ως «ταύροι». Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκύπτει ένας βρόχος θετικής ανάδρασης, ο οποίος τείνει να αντλεί περαιτέρω επενδύσεις, προκαλώντας τις τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται. Επειδή η τιμή ενός δεδομένου κρυπτονομίσματος επηρεάζεται ουσιαστικά από την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο, μια στρατηγική που χρησιμοποιούν ορισμένοι επενδυτές είναι να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την αισιοδοξία των επενδυτών σε μια δεδομένη αγορά (συναίσθημα της αγοράς). 

Εν κατακλείδι, οι όροι bull και bear market χρησιμοποιούνται σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Μια αγορά ταύρων χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Μια αγορά αρκούδων χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών. Δεδομένου ότι το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως επενδύσεις, αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Μια αγορά ταύρων ή αρκούδων μπορεί να εμφανιστεί υπό διάφορες συνθήκες που οδηγούν στην αισιοδοξία ή απαισιοδοξία με τα ανάλογα αποτελέσματα.. 

Οικονομολόγος Εκπαιδευτικός. Πτυχιούχος Δ.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Οικονομικές & Επιχειρηματικές Σχέσεις και την Τραπεζική. Εργάστηκα ως οικονομικός σύμβουλος , όμως με κέρδισε η εκπαίδευση (παιδί εκπαιδευτικών ίσως να συνέβαλε). Μαζί θα διερευνήσουμε το ευρύτερο πεδίο των οικονομικών αλλά και κάθε τι που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον θα το αναλύσουμε.