Συνέντευξη με τον Δημήτρη Τσιχλάκη: «Λένε πως στην ζωή ερωτεύεσαι σφοδρά τρεις φορές. Εύχομαι να υπάρξει και τέταρτη»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και ξεχωριστός τραγουδοποιός. Ένας άνθρωπος που έχει καταλάβει το νόημα της ζωής και απολαμβάνει στο έπακρο τις απλές χαρές της καθημερινότητας. Μεγάλη του αγάπη τα παιδιά του. Ο ίδιος δηλώνει πως μουσικά βρίσκεται στην αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού. Σήμερα στο your e-articles ο Δημήτρης Τσιχλάκης.

-Γεννήθηκες και μεγάλωσες στο Ηράκλειο Κρήτης. Πώς θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά χρόνια ήταν πραγματικά ξέγνοιαστα. Παιδί του κέντρου, θυμάμαι με τους φίλους κυριολεκτικά να οργώνουμε την πόλη με τα ποδήλατά μας. Κάναμε ποδηλασία με τις ώρες ή μας έβρισκες σε κάποια αλάνα να παίζουμε ποδόσφαιρο! Όμορφα χρόνια που δυστυχώς τα παιδιά μας δεν ευτύχησαν να ζήσουν.

-Τι σε έκανε να στραφείς στην μουσική;   

Η μουσική πάντα έρεε στο αίμα μου. Από μικρό παιδί γρατζουνούσα μια κιθάρα ενώ αργότερα στα φοιτητικά μου χρόνια έπαιζα σε παρέες. Σπούδασα εξ ολοκλήρου στην Αγγλία όποτε η ανάγκη να κρατάμε επαφή με την πατρίδα έβγαινε μέσα από την μουσική.

-Η σημασία της στη ζωή σου;  

Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την μουσική; Μονότονη, χωρίς πολιτιστική κουλτούρα! Η μουσική λοιπόν είναι μια γλώσσα, ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων. Μια γλώσσα τόσο πλούσια ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αυτών των σκέψεων και συναισθημάτων. 

-Αν δεν είχες ασχοληθεί με το τραγούδι τι άλλο θα σε είχε κερδίσει;

Μα δεν ασχολούμαι μόνο με την σύνθεση της μουσικής και το τραγούδι! Διατηρώ μια εταιρία με καφέδες εδώ και πολλά χρόνια ενώ παράλληλα είμαι μουσικός παραγωγός σε ραδιόφωνο σχολιάζοντας πολιτικά και κοινωνικά θέματα.    

-Πότε τραγούδησες για πρώτη φορά στη ζωή σου;

Ερασιτεχνικά; Πολύ μικρός! Επαγγελματικά μόλις πριν 2 χρόνια!

-Τα ακούσματα που σε διαμόρφωσαν ως καλλιτέχνη;

Ανέκαθεν το ροκ και η μπαλάντα ήταν οι μεγάλες μου αγάπες! Οι ήχοι των ντραμς και της ηλεκτρικής κιθάρας  πάντα με σαγηνεύουν.

Οι φωνές που θαυμάζεις;

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Αγαπημένες φωνές και οι τρεις.

-Πώς γεννιέται η έμπνευση;

Ωραία ερώτηση! Για μένα όλα ξεκινούν από τον στίχο! Ειδικά εάν ο στίχος είναι βιωματικός τότε η έμπνευση έρχεται εύκολα. Γραφώ μουσική όταν έχω τους στίχους μπροστά μου! Δεν μπορώ να γράψω μουσική αόριστα περιμένοντας κάποιον που θα γεμίζει τη μουσική μου με λόγια. 

-Ποια είναι η γνώμη σου για τα μουσικά ριαλιτι; Δίνουν πραγματικά ευκαιρίες σε νέα ταλέντα;

Να είμαι ειλικρινής δεν τα πιστεύω καθόλου. Μια στιγμιαία προβολή που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και καταστροφική. Ας αναρωτηθούμε πόσα παιδιά κατάφεραν να κάνουν καριέρα μέσα από τα ριάλιτι και θα βρούμε αμέσως την απάντηση της ερώτησης.

-Τι μετράει για την καθιέρωση ενός καλλιτέχνη; Η προσωπική δουλειά ή το ταλέντο;

Νομίζω πως είναι συνδυασμός και των δυο. Σε κανένα επάγγελμα δεν μπορείς να επιτύχεις εάν δεν δουλέψεις. Ειδικά στην μουσική το ταλέντο είναι απαραίτητο συστατικό, αρκεί φυσικά να το καλλιεργήσεις. 

-Ο δίσκος που λατρεύεις να ακούς;

Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; Ένας διαχρονικός δίσκος από ένα αγαπημένο συγκρότημα που ταξίδεψε τις ψυχές μιας ολόκληρης γενιάς.

-Η ταινία που την παρακολουθείς κάθε φορά σαν πρώτη φορά;

Καζαμπλάνκα. Old time classic ταινία.

-Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Περίπου πριν 2 χρόνια. Όλοι κλάψαμε για ένα μεγάλο έρωτα που χάσαμε. Όσο μεγαλώνω συγκινούμαι και πιο εύκολα θα έλεγα, ακόμα και από τυχαία γεγονότα.

-Το βιβλίο που σε ταξιδεύει σε μαγικούς τόπους;

Οι αναλφάβητοι του έρωτα της Εύας Ομηρόλη από τις εκδόσεις Λιβάνη. Άλλωστε με την Εύα μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία ενώ αρκετά από τα τραγούδια μου έχουν «ντυθεί» από τους υπέροχους στίχους της.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η σημερινή δισκογραφία;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει δισκογραφία σήμερα. Σήμερα τα τραγούδια εκτίθενται μέσα από το διαδίκτυο. Κυνηγάμε views και likes!

-Υπάρχουν άξιοι καλλιτέχνες σήμερα; Μπορούν να βρουν το δρόμο τους;

Προφανώς και υπάρχουν! Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο! Ειδικά στις ημέρες της πανδημίας. Όταν αγαπάς κάτι όμως, οφείλεις να το υπηρετείς και να το πιστεύεις. Ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρεις!

-Πώς αντιλαμβάνεσαι την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας;

Είναι ένα θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί εκτεταμένα στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής ύφεσης λόγω μνημονίων, έρχεται και η πανδημία για να αποτελειώσει πολλές επιχειρήσεις αλλά και μισθωτούς. Δυστυχώς θα αργήσουμε πολύ να επανέλθουμε στα οικονομικά επίπεδα του 2019. 

-Επηρέασε τους καλλιτέχνες ο κορωνοϊός;

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών. Δυστυχώς είναι ο κλάδος που τραυματίστηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

-Η στάση της κυβέρνησης ήταν ανάλογη;

Νομίζω πως η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία. Έγιναν πολλά λάθη αυτή την περίοδο. Η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στο κεφάλαιο αλλά και στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει την μεσαία τάξη που παραδοσιακά στηρίζει όλους τους κλάδους της οικονομίας.

-Πώς κρίνεις την σημερινή ελληνική κοινωνία. Σε ενοχλεί κάτι;

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται κριτικά και όχι πάντα επικριτικά. Να αποκτήσει στοιχεία γενικής παιδείας που ανοίγουν ορίζοντες και οξύνουν την κρίση του ανθρώπου. Να διαβάζει, να ενημερώνεται, να ακούει καλή μουσική! Πολλά με ενοχλούν στην χώρα μας. Αλλά δεν είναι η στιγμή να μπούμε σε βαθύτερες αναλύσεις. Με στεναχωρεί όμως το γεγονός ότι τα νέα μας παιδιά αποφασίζουν να φύγουν από την χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.

-Πώς αντιλαμβάνεσαι τις αποκαλύψεις στο χώρο του θεάματος και τις παρενοχλήσεις εις βάρος των καλλιτεχνών;

Κάθε κλάδος έχει τα μελανά του σημεία. Όχι μόνο ο καλλιτεχνικός. Με πρόσχημα την τέχνη συμβαίνουν εγκλήματα, αλλά ο καθένας μας ως ενήλικας, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πράγματα και καταστάσεις. Σημασία πλέον έχει, να μην αφήνουμε να γίνεται τίποτε και σε κανένα!

-Πιστεύεις στον θεό;  

Ναι πιστεύω στον θεό! Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε σε μια υπέρτατη δύναμη.

-Το καταφύγιό σου;

Το σπίτι μου φυσικά! Εκεί ηρεμώ, εκεί απολαμβάνω την φύση και τον φρέσκο αέρα, εκεί γραφώ τις μουσικές μου!

-Ο μεγάλος σου φόβος;

Να είναι καλά οι άνθρωποί μου και τα παιδιά μου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της υγείας μας πριν είναι αργά.  

-Πώς λειτουργείς υπό το καθεστώς του έρωτα;

Δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο στη ζωή από το να είσαι ερωτευμένος! Χτυποκάρδι, ανεμελιά, ενθουσιασμός, καλύτερη διάθεση! Μπορώ να μιλάω ώρες για τον έρωτα. Λένε πως στην ζωή ερωτεύεσαι σφοδρά τρεις φορές. Εύχομαι να υπάρξει και τέταρτη!

-Πότε ένιωσες ευτυχισμένος;

Ευτυχισμένος νιώθω κάθε μέρα έχοντας τα παιδιά μου κοντά μου. Υπάρχει ωραιότερη στιγμή από το να περνάς χρόνο μαζί τους; Είμαι ευτυχισμένος και υπερήφανος για τους φίλους μου. Έχω λίγους φίλους αλλά καλούς.  

-Τι άνθρωπος είναι ο Δημήτρης Τσιχλάκης;

Ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι μας. Όσο μεγαλώνεις αντιλαμβάνεσαι πως η αξία της ζωής είναι σε απλά πράγματα! Μια μουσική παρέα με φίλους, ένα δείπνο δίπλα στην θάλασσα, ένας δυνατός διάλογος, ένα σαββατοκύριακο μακριά από την δουλειά.

-Το μεγάλο σου μειονέκτημα;   

Ενθουσιάζομαι εύκολα. Κάποιες φορές δεν μπορώ να ελέγξω τον αυθορμητισμό μου.

-Το μεγάλο σου πλεονέκτημα;  

Αυτό προτιμώ να το κρίνουν οι άλλοι και όχι εγώ.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Λάθη έχω κάνει πολλά! Και υποθέτω πως συνεχίζω να κάνω. Το σημαντικότερο όλων είναι να μην επαναλαμβάνονται. Να έχεις το κουράγιο να τα αντιλαμβάνεσαι. Καλό είναι κάποιες φορές να γίνεται αυτοκριτική. Η αυτοκριτική σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος.

-Πώς φαντάζεσαι την τελευταία μέρα σου στη γη;

Με τα παιδιά μου! Ίσως και με λίγους καλούς φίλους.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;

Να μπορώ να απολαμβάνω περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου κάνοντας πράγματα που αγαπώ.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή τη περίοδο;

Ποτέ δεν σταμάτησα να δημιουργώ ακόμη και στην περίοδο των σκληρών lockdowns. Υπάρχουν 3 ολόφρεσκα τραγούδια τα όποια θα παρουσιαστούν σύντομα στο κοινό. Ετοιμάζω μια συναυλία στο κηποθέατρο του Δήμου Ηρακλείου που θα γίνει τον Αύγουστο. Σε αυτή τη συναυλία θα με συνοδέψουν νέα παιδιά με εξαιρετικές φωνές αλλά και η κόρη μου Μαριάννα που για πρώτη φορά θα εμφανιστεί δίπλα μου. Αντιλαμβάνεσαι την χαρά μου γι’ αυτή την συνεργασία!

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες Δημήτρης Τσιχλάκης;

Σίγουρα ο παππούς μου! Ίδιο όνομα, ίδιο επίθετο. Το επίθετό μου είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τους καφέδες. Μουσικά θεωρώ ότι ακόμα είμαι στην αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού. 

-Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...