Συνέντευξη με τον Χάρη Ρώμα: «Ένας νεαρός άνθρωπος με πολλές ανασφάλειες που αποφάσισε να τις αντιμετωπίσει με γενναιότητα»

Θεωρείται ως ένας εκ των πιο δημιουργικών και επιτυχημένων ανθρώπων της σύγχρονης τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Τον θεωρώ πρωτίστως συγγραφέα και σεναριογράφο, ιδιότητες που και ο ίδιος θέλει να προηγούνται μεταξύ όσων άλλων έχει. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός. Σήμερα κάνει πρεμιέρα στο Κηποθέατρο Παπάγου με το έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία. Σήμερα, στο your e-articles ο Χάρης Ρώμας.

-Σήμερα κάνει πρεμιέρα ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός, το θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, που διασκευάζετε, σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε. Από πού πηγάζει η διαχρονικότητα του συγκεκριμένου έργου που μετράει εξήντα χρόνια ζωής;

Θεωρώ τον Νίκο Τσιφόρο πρότυπο κωμωδιογράφου. Θυμάμαι ότι ήμουν δέκα χρονών όταν μου κάνανε δώρο ένα βιβλίο με δικά του ευθυμογραφήματα και αντιλήφθηκα τη δύναμη του τρόπου γραψίματός του, ενός τρόπου που ακολούθησα και εγώ ο ίδιος. Η διαχρονικότητα του έργου πηγάζει από το διαχρονικό θέμα της απιστίας. Με τη δική μου διασκευή και απόδοση έχω εντείνει κάποια άλλα θέματα που έθιξε το έργο σε πρωτογενή βαθμό. Θέματα όπως η μεγαλομανία του χαρακτήρα της Μαρίνας για παράδειγμα. Χωρίς να θέλω να καταργήσω τους συγγραφείς, προσπάθησα να κάνω μια γενναία διασκευή αξιοποιώντας και εντάσσοντας με πιο ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής τους δευτερεύοντες ήρωες. Αν θυμάστε καλά, το θεατρικό αυτό όταν έγινε κινηματογραφική ταινία και έκανε πάταγο, έδωσε βάση στους τρεις πρωταγωνιστές, τα τρία μεγαθήρια της κωμωδίας. Τον Βασίλη Αυλωνίτη, την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Νίκο Ρίζο. Η δική μου λογική ήταν να κάνω όλους τους ρόλους να έχουν μια δυναμική.

-Κατά καιρούς έχει τεθεί το ζήτημα κατά πόσο τα θεατρικά που έγιναν σπουδαίες ταινίες μεγάλων συγγραφέων όπως των Ψαθά, Τσιφόρου-Βασιλειάδη και Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου θα έπρεπε να μεταφερθούν ξανά στη μεγάλη οθόνη. Τι πιστεύετε;

Μου είχε προταθεί να συμμετάσχω σε ριμέικ παλιάς καλής ελληνικής κωμωδίας αλλά δεν το δέχτηκα. Θεωρώ ότι τα ριμέικ αυτά στο σύνολο όσων έχω δει, δεν έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω από τις παλιές ταινίες. Το ίδιο ισχύει και για τα σίκουελ βέβαια. Στα σίκουελ μάλιστα, αν δεν έχεις να καταθέσεις κάτι εξίσου δυνατό ενώνοντας την πλοκή από εκεί που την άφησες τότε δεν υπάρχει νόημα.

-Πώς αισθάνεστε για την ολοκλήρωση του σίκουελ Το Καφέ Της Χαράς;

Αισθάνομαι πληρότητα, συγκίνηση και μεγάλη χαρά. Θα σας πω μόνο ότι τελειώσαμε το τελευταίο γύρισμα και μετά βρεθήκαμε σαράντα άτομα αγκαλιασμένοι. Ηθοποιοί, συνεργάτες και τεχνικοί. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που μας έκανε να αισθανθούμε πάνω από όλα άνθρωποι.

-Τα συναισθήματά σας που θα παίξετε μετά από καιρό μπροστά σε κοινό;

Νιώθω υπέροχα. Ανυπομονώ να επικοινωνήσω με τους θεατές.

-Πώς νιώθει ο κόσμος που θα βρεθεί ξανά στο θέατρο;

Ο κόσμος που αποφασίζει να έρθει στο θέατρο νιώθει πολύ χαρούμενος μιας και επανέρχεται σε μια κανονικότητα και σε μια κατάσταση πνευματικής καλλιέργειας.

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Μου άρεσε η πρόκληση αυτή. Όταν μου το πρότεινε ο Γιώργος Πατούλης θεώρησα πως ήταν κατάλληλη στιγμή να το δοκιμάσω, να διαχειριστώ μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων αφοσιωμένοι σε ένα κοινό σκοπό. Και πιστέψτε με, κατάλαβα παρατηρώντας γύρω μου ότι η πολιτική είναι εθιστική.

-Συναντήσατε αληθινούς Κακούς Βεζύρηδες;

Βεβαίως! Άτομα που αν τους δινόταν η ευκαιρία και έβρισκαν πρόσφορο έδαφος θα έκαναν διαπλοκή. Πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτευόμενων αποσκοπούν στη καρέκλα και το χρήμα. Και η καρέκλα είναι γλυκιά και το χρήμα είναι ένα μεγάλο δέλεαρ.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Να είμαι ευτυχισμένος. Προσωπικά και επαγγελματικά.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Να ξεχωρίσει το πραγματικό όνειρο που μπορεί να υλοποιήσει από την φαντασίωση. Να εντοπίσει αυτό που θέλει να κάνει και να του δοθεί επί της ουσίας.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα Χάρης Ρώμας;

Ένας νεαρός άνθρωπος με πολλές ανασφάλειες που αποφάσισε να τις αντιμετωπίσει με γενναιότητα. Πρώτα από όλα αλλάζοντας το όνομά του θέλοντας να γίνει ένας άλλος άνθρωπος από αυτόν που φαινόταν να είναι.

-Κύριε Ρώμα σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...