Συνέντευξη με τους Μίκρο: «Πρέπει να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές και να μη φοβάσαι να εκφράσεις το feedback της στιγμής»

Το συγκρότημα «Μίκρο» δημιουργήθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη με βασικό οραματιστή τον Νίκο Μπιτζένη (Nikonn). Ο ήχος τους είναι μοναδικός με ποικίλα χαρακτηριστικά που σε ταξιδεύουν. Electronica, big beat, dance, break beat, drum n bass, easy listening, pop, disco και rock, συνδυάζοντας τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία φωνητικά. Αποκλειστικά στο Your e-articles, οι «Μίκρο».

-Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το συγκεκριμένο συγκρότημα; 

Μέχρι το 1997 είχαμε διάφορες μπάντες πιο πολύ στον ηλεκτρονικό ήχο (όπως οι Carpe Diem IV) αλλά με αγγλικό στίχο. To 1996 άρχισαν οι πρώτες σκέψεις να δοκιμάσουμε κάτι με ελληνικό στίχο και σε big beat ύφος, κάτι που δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Έτσι με τον Γιάννη αποφασίσαμε να κάνουμε τους Μίκρο το 1997.

-Πώς προέκυψε το όνομα «Μίκρο»;

Μετά από αρκετή σκέψη, συζητήσεις και πολλά ονόματα στο τραπέζι καταλήξαμε στο Μίκρο γιατί ήταν αυτό που έδινε το στίγμα της τεχνολογίας στη μουσική (synthesizers, computers) και της εποχής των ηλεκτρονικών υπολογιστών (το μίκρο είναι μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για το μέγεθος των επεξεργαστών). Μας άρεσε και σαν λέξη. Και το παιχνίδι να την προφέρεις σαν «μίκρο» και όχι σαν «μάικρο».

-Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Οι επιρροές είναι πάρα πολλές και διαφορετικές. Από electronica, dance, ambient, trip hop, hiphop και drum n bass μέχρι pop, rock και easy listening. Για να αναφέρουμε κάποια ονόματα, Kraftwerk, Depeche Mode, New Order, Moby, Chemical Brothers, Underworld, Royksopp, Duran Duran, Radiohead, Massive Attack και πολλά πολλά ακόμη. Όπως βλέπεις η σκηνή των 80’ s και 90′ s ήταν αυτή που μας επηρρέασε πιο πολύ.

-Ποια είναι τα συναισθήματα πάνω στη σκηνή;

Το live performance είναι ο τρόπος να επικοινωνείς άμεσα με τον κόσμο και είναι κάτι μοναδικό. Είναι φοβερό συναίσθημα να βλέπεις τον κόσμο να τραγουδάει, να χορεύει και να χοροπηδάει με τα τραγούδια σου. Το feedback που παίρνεις σου δίνει την επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνεις αξίζει και φυσικά σου δίνει την ψυχική δύναμη να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι κάνεις.

-Έχετε πραγματοποιήσει live στο εξωτερικό αλλά και με διάσημα ονόματα όπως Hooverphonic, Andy Fletcher των Depeche Mode, Morrissey… Τι έχετε να μοιραστείτε από αυτή την εμπιερία;

Φυσικά είναι όμορφο να συναντάς, να συζητάς και να μοιράζεσαι κάποιες στιγμές με καλλιτέχνες που θαυμάζεις το έργο τους. Αυτό που συνειδητοποιείς όμως είναι πως τελικά κανένας δεν είναι καλύτερος από εσένα, ότι είσαι εξίσου άξιος και ότι πολλές φορές ο παράγοντας τύχη και γεωγραφία μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

-Από πού αντλείτε έμπνευση;

Από τα πάντα. Εικόνες που βλέπουμε όταν βγαίνουμε μια βόλτα, εικόνες από την τηλεόραση, βιβλία, άρθρα, posts, συζητήσεις, films, όνειρα, ταξίδια, μουσική που ακούμε και η λίστα δεν τελειώνει. Πάντα πρέπει να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές και να μη φοβάσαι να εκφράσεις το feedback της στιγμής, ό,τι και να είναι αυτό, χωρίς περιορισμούς.

-Ποια κομμάτια σας θεωρείτε ότι έχει αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος;

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πούμε βλέποντας πώς αντιδρά ο κόσμος στα live μας. Σίγουρα τα «Αυτή η πόλη», «Tronik Πλάσμα», «Εικόνες», «Γέφυρα», «Η Σειρά Σου» και «Περιστρεφόμενα Κεφάλια» είναι από τα πολύ αγαπημένα.

-Πώς αντιμετωπίσατε την πανδημία και πόσο επηρέασε τους καλλιτέχνες;

Με ψυχραιμία και λογική. Με πίστη στην επιστήμη και αποφυγή στις επικίνδυνες συνομωσιολογίες χωρίς υπόσταση. Φυσικά προσέχαμε πολύ (και συνεχίζουμε να προσέχουμε). «Ευτυχώς» για εμάς (και βάζω το «ευτυχώς» σε εισαγωγικά γιατί είναι και δεν είναι) τα δύο χρόνια της πανδημίας βρήκαν τους Μίκρο σε μία εποχή διαλλείματος ή ανάπαυσης (όπως θέλεις πέσ’ το), κάτι σαν ιντερλούδιο, οπότε δεν επηρρεαστήκαμε τραγικά. Πολλοί καλλιτέχνες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν συναυλίες και σχέδια. Εμείς δεν είχαμε ούτε συναυλίες ούτε σχέδια για τα 2 προηγούμενα χρόνια. Έχουμε όμως για τα επόμενα!

-Σε τι κατάσταση βρίσκουμε σήμερα τους «Μίκρο»;

Βρισκόμαστε στη διαδικασία της εξόδου από την ανάπαυση των προηγούμενων ετών. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε νέο υλικό εδώ στο Λονδίνο που βρισκόμαστε πλέον μόνιμα (και μέσω internet με τον Γιάννη που συνεχίζει να βρίσκεται στο Αιγαίο) και ευελπιστούμε πως θα έχουμε έτοιμο νέο υλικό μέχρι το τέλος του 2022. Οι φίλοι μας μπορούν να παρακολουθούν τα social των Mikro για να ενημερώνονται.

-Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσετε ένα στίχο στους αναγνώστες που μας διαβάζουν!

«Θέλω να χορέψουμε όπως τότε ξανά, να εκραγούμε!»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό (Αρχισυντάκτης του Your e-articles– Οικονομολόγος)

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.