Συνέντευξη με τους Operatical: «Χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά από τον καθένα μας ώστε να προοδεύσουμε πραγματικά»

Αποτελούν μια ιδιαίτερη σύμπραξη. Ένα καινοτόμο μουσικό σχήμα που ενώνει τη μουσική της όπερας με σύγχρονους ήχους δημιουργώντας ένα καλαίσθητο μουσικό αμάλγαμα. Πρόκειται για τη σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου και τον τενόρο Θάνο Ζήση. Σήμερα, στο your e-articles οι Operatical.

-Πώς σχηματίστηκαν οι Οperatical;

Οι Operatical σχηματίστηκαν λόγω της επιθυμίας μας να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με απόλυτη ελευθερία, απαλλαγμένοι από συμβάσεις και στεγανά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καινούρια μουσική πρόταση, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους μουσικής έκφρασης.

-Με ποια διαδικασία επιλέχθηκε το όνομα του σχήματος;

Είμαστε και οι δυο τραγουδιστές της όπερας οπότε θεωρήσαμε ότι το συγκεκριμένο όνομα αντιπροσωπεύει την μουσική μας υπόσταση, δημιουργώντας μας ταυτόχρονα μια αίσθηση ελευθερίας.

-Που κινούνται τα ακούσματα που σας επηρέασαν;

Τα ακούσματά μας προέρχονται από πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη, με την κλασική μουσική να παίζει πάντοτε τον πρωταρχικό ρόλο ως προς την μουσική μας γραφή και ερμηνεία. Ιδιαίτερα μας γοητεύει το παραδοσιακό στοιχείο όπως αυτό εκφράζεται στις διάφορες μουσικές κουλτούρες με την χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων.

-Πώς γράφετε τα κομμάτια σας;

Πάντα προηγείται η σύνθεση της μουσικής και ακολουθούν οι στίχοι οι οποίοι γράφονται στην γλώσσα που θεωρούμε ότι ταιριάζει περισσότερο με το ύφος του κάθε τραγουδιού.

-Από που αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευση είναι κάτι που μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να το έχουμε προετοιμάσει. Συνήθως την αντλούμε από τα συναισθήματα που βιώνουμε, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.

-Τι είδους δυσκολίες έχετε να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας;

Στο πλαίσιο της δικής μας συνεργασίας μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφωνίες, κυρίως ως προς τον τρόπο υλοποίησης κάποιου project που ετοιμάζουμε. Σε γενικές γραμμές όμως θα λέγαμε ότι ο καθένας μας έχει αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους ως προς την λειτουργία του σχήματος και πάνω από όλα μας ενώνει το κοινό μουσικό μας όραμα.

-Πώς κρίνετε τη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του 2021;

Σίγουρα διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με πολλές ιδιαιτερότητες για όλους μας. Θεωρούμε ωστόσο ότι μέσα από αυτή την δύσκολη συγκυρία η αλήθεια θα λάμψει πιο έντονα από ποτέ και πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Τόσο γύρω μας όσο και μέσα μας.

-Επηρέασε ο κορωνοϊός τη ζωή των καλλιτεχνών;

Οι καλλιτέχνες φυσικά και επηρεάστηκαν πάρα πολύ από την πανδημία. Τόσο οικονομικά λόγω της ακύρωσης των συναυλιών όσο και ψυχολογικά λόγω της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί για όλα. Πιστεύουμε ωστόσο ότι οι δυσκολίες αυτές μας έκαναν να εκτιμήσουμε περισσότερο το απλό και καθημερινό που μέχρι τώρα ήταν δεδομένο, αποτελώντας έτσι ένα εφαλτήριο εσωτερικής αναζήτησης και αυτοβελτίωσης για όλους μας.

-Στάθηκε η Κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων;

Πιστεύουμε ότι κάθε κυβέρνηση στην δεδομένη συγκυρία θα έπραττε με παρόμοιο, αν όχι με τον ίδιο τρόπο. Είναι κάτι που ξεπερνά πολιτικές και κυβερνήσεις.

-Πώς κρίνετε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα κακοποίησης στο χώρο της τέχνης;

Θεωρούμε ότι έχει σχέση με την γενικότερη ανάγκη μας, ως άνθρωποι και κοινωνία, να σταματήσουμε την κάθε μορφής καταπίεση και να αναδείξουμε την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος. Μας δείχνει ότι αν ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας, το μέλλον ίσως να είναι διαφορετικό.

-Τι σας ενοχλεί στη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Ίσως η σημερινή ελληνική κοινωνία να μην είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί καινούριες ιδέες και να αναθεωρήσει κάποια εγκατεστημένα πρότυπα σε διάφορους τομείς. Χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά από τον καθένα μας ώστε να προοδεύσουμε πραγματικά.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Να μην πάψει ποτέ να πιστεύει στα όνειρά του και να αγωνίζεται πάντοτε με πάθος για αυτά!

-Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Ονειρευόμαστε η μουσική μας να μας φέρει κοντά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, μιλώντας στην καρδιά και την ψυχή τους! Θα θέλαμε η μουσική μας να ανοίξει νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης.

-Ετοιμάζετε κάτι αυτό το διάστημα;

Ετοιμάζονται νέες μουσικές συνθέσεις καθώς και video clips. Το επόμενο κομμάτι μας θα έχει μια τελείως διαφορετική αισθητική και πιο καλοκαιρινή διάθεση.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε Οperatical;

Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Operatical σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...