Συνέντευξη με τους P.R.O.G: «Είναι η παιδική χαρά για εμάς το στούντιο. Ο χώρος της ψυχοθεραπείας, της δημιουργίας και της έμπνευσης»

Πρόκειται για τον Λευτέρη και τον Χάρη. Δύο ψυχές, μια μουσική ένωση. Αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και ικανά group της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής που έχουν ανοίξει τα φτερά τους και στο εξωτερικό. Μουσικά κινούνται στη Progressive και την Trance ενώ οι επιρροές τους προέρχονται από διάφορα μουσικά είδη. Σήμερα, στο your e-articles οι P.R.O.G.

-Πώς σχηματίστηκαν οι P.R.O.G.; 

Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για τη τιμή που μας κάνετε δίνοντάς μας ώθηση ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Πληροφοριακά να πούμε ότι προερχόμαστε από 2 group που μεσουρανούσαν στα τέλη της δεκαετίας του 90′ μέχρι και στα μέσα του 2007 στην uplifting σκηνή, τους Space Odyssey και τους Airesis. To δέσιμο του group μας, προέκυψε μέσα από ένα τεστ κομματιού το οποίο είναι άσχετο με την μουσική που γράφουμε τώρα. Όταν μπήκαμε πρώτη φορά στο στούντιο νιώσαμε ότι ήταν κατι που κάναμε χρόνια. Δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβουμε ότι μουσικά ταιριάζουμε γάντι! Κοιταχτήκαμε και καταλάβαμε για το τι θα επακολουθήσει.. (γέλια).

-Πώς προέκυψε η ιδέα για το όνομα;

Το όνομα του group μας ουσιαστικά είναι ένα λογοπαίγνιο σχετικό με το στυλ της progressive μουσικής που γράφουμε, εν ονόματι P.R.O.G. που σημαίνει Power Resistance Of Greece!

 -Τα μουσικά ακούσματα που σας έχουν επηρεάσει;

Οι μουσικές μας επιρροές προέρχονται από διαφορετικά είδη από αυτό που γράφουμε. Ένα δυνατό στοιχείο που μας χαρακτηρίζει είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ακουσμάτων είτε από Ethnic στοιχεία, είτε από ένδοξα επικά κομμάτια. Rock ή Metal μουσική καθώς και από διάφορα άλλα είδη ηλεκτρονικής μουσικής.

-Η μουσική σας ταυτότητα;

Η ταυτότητα που έχουμε δώσει είναι ένα πάντρεμα Progressive, Psy, EDM και Trance μουσικής. Πρόκειται για ένα είδος Hard Dance που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο ακόμα και κοινό που δεν ασχολείται με αυτού του είδους μουσικής.

-Με ποια διαδικασία γράφονται τα κομμάτια σας;

Το βασικό πρόγραμμα που δουλεύουμε είναι το cubase. Εννοείται πως χρησιμοποιούμε πολλά vst για τις ανάγκες μας όσον αφορά πνευστά και κρουστά όργανα καθώς επίσης και vocals για τα κομμάτια μας. Είναι το ευχάριστο συναίσθημα όταν ξεκινάμε να γράφουμε ένα νέο κομμάτι μπαίνοντας κάθε φορά στο στούντιο!

-Τι αποτελεί έμπνευση;

Η έμπνευση είναι κάτι που προέρχεται από διάφορα ακούσματα που έχουμε κατά καιρούς, ακόμα και από συναισθήματα. Απλώς άλλοι συνθέτουν λέξεις σε στίχους ενώ εμείς μουσική!

-Πώς λειτουργείτε σαν ομάδα;

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, μουσικά είμαστε ένα! Δυστυχώς σε αυτό το είδος της μουσικής θα πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Ένα μουσικό κομμάτι είναι το 50% της δουλειάς. Όλο το υπόλοιπο αποτελείται από το άλλο δημιουργικό επίπεδο που αφορά τα εξώφυλλα, τα mastering και τα promo για να τρέξει ένα κομμάτι σωστά ώστε να γίνει γνωστό και να έχει την κατάλληλη επιτυχία. Είναι κάτι που χρειάζεται πολύ προσωπική δουλειά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καταφέραμε μέσα από μια πολύ δυνατή συνεργασία που είχαμε με ένα σπουδαίο group από Ελβετία, τους Alchymist να ανέβουμε στη θέση νούμερο #1 των charts του Beatport για 3 εβδομαδες, ρίχνοντας από την κορυφή μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής.

-Υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες;

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν. Κάποιες ανησυχίες μερικές φορές όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε κάθε ομαδική δουλειά. Απλώς λύνονται όλα με αυτό το μαγικό μέσον που ονομάζουμε ΜΟΥΣΙΚΗ!

-Πώς λύνονται οι μεταξύ σας διαφορές;

Αν υποθέσουμε ότι δεν μπαίνουμε σε ρινγκ αλλά σε στούντιο κάθε φορά για να γράψουμε ένα κομμάτι αυτό ίσως τα λέει όλα. Είναι η παιδική χαρά για εμάς το στούντιο. Ο χώρος της ψυχοθεραπείας, της δημιουργίας και της έμπνευσης.

-Πώς κρίνετε το τοπίο στη σημερινή ελληνική ηλεκτρονική σκηνή;

Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα group αυτού του είδους μουσικής στην Ελλάδα, που αν ζούσαν σε άλλη χώρα πραγματικά θα σημείωναν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία… Όσον αφορά τις διοργανώσεις, υπάρχει προσπάθεια στη χώρα μας αλλά σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει θα λέγαμε ότι κυμαίνεται κάτω του μετρίου καθώς τα budgets είναι πολύ low και η ελληνική ιδιοσυγκρασία δεν επιτρέπει να γίνει κάτι μεγάλο για το κοινό μας, που αγαπάμε πολύ.

-Τη κατάσταση στη σημερινή δισκογραφία;

Τα πράγματα δισκογραφικά είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που βλέπαμε πριν χρόνια. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά πλέον! Το οξύμωρο είναι ότι δεν υπάρχει υλικό να έχεις στα χέρια σου cd ή κάποιο βινύλιο ας πούμε. Όμως αυτό που εισπράττει κάποιος ηλεκτρονικά είναι η άμεση αναγνωρισιμότητα ώστε να μπορεί να προωθήσει πιο γρήγορα τη δουλειά του.

-Έχετε κοινωνικές ανησυχίες;

Έχοντας 2 παιδιά ο ένας και ο άλλος να βρίσκεται στην αρχή μιας οικογένειας προφανώς και έχουμε κοινωνικές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του ξεχωριστά ο καθένας μας, άσχετα από την μουσική. Σίγουρα οι ανάγκες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, οπότε και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Υγεία πάνω απ’ όλα και όλα τα άλλα θα έρθουν αρκεί να οπλιστούμε με επιμονή και υπομονή!

-Πώς κρίνετε την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας;

Προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πόσα μπορούμε να επιλύσουμε σε βάθος χρόνου. Είμαστε ένας λαός πολύ διαφορετικός από τους άλλους, τουλάχιστον μέχρι και το 2009 πριν αλλάξουν τα πράγματα σχετικά με την κρίση, ζούσαμε σε ένα δικό μας κόσμο. Όχι όλοι, οι περισσότεροι. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

 -Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τους καλλιτέχνες;

Σε σημείο καταστροφικό… Με τη σκέψη ότι έχουν ακυρωθεί τα πάντα δεύτερη χρονιά σερί, αυτό νομίζουμε πως τα λέει όλα. Ακόμα και στο θέμα παραγωγής έχει επηρεάσει ακράδαντα, καμία σχέση η μαζική παραγωγή μεγάλων group που είχαμε μέχρι το 2019 με το σήμερα. Πράγμα λογικό. Παραγωγή = Κυκλοφορία, Κυκλοφορία = Gigs!

-Η στάση της Κυβέρνησης ήταν ανάλογη;

Άσχετα από χρώμα πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, μπλε η άποψή μας είναι ότι όχι. Ο χειρισμός των lockdown δεν ήταν ο ιδανικός όπως θα έπρεπε να είναι. Σίγουρα θα βοηθούσε το σταδιακό κλείσιμο και το σταδιακό άνοιγμα αντίστοιχα μετά ώστε να μην βρεθούμε ξαφνικά κλεισμένοι σε ένα σπίτι φορώντας μάσκα ακόμα και στο μπάνιο..

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; 

Το μέλλον διακρίνεται λαμπρό! Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε το όνειρό μας! Πάντα με αγάπη και σεβασμό πάνω σε αυτό που λέμε μουσική παραγωγή! Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αλλά πάντα θα προσπαθούμε για το καλύτερο! Και αυτό το τελευταίο είναι υπόσχεση στον εαυτό μας που δεν θα αγνοήσουμε ποτέ!

-Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;

Αυτό το διάστημα είχαμε 2 προτάσεις από μεγάλα group του Ισραήλ και δουλεύουμε σκληρά για τη τέλεση αυτών των κομματιών. Οι συνεργασίες είναι κάτι που μας αρέσει πολύ γιατί υπάρχει άλλη διάδραση, περισσότερη ομαδική δουλειά και επαφή με άλλα άτομα, γεγονός που κάνει το αποτέλεσμα πιο δυνατό. Είναι κάτι το μαγικό να δουλεύουν 3 με 4 άτομα για ένα κομμάτι και να ζητούν όλοι το ίδιο τέλειο αποτέλεσμα! Επίσης κάποια ανερχόμενα events είναι στο πρόγραμμα. Άλλωστε τη συνεργασία την επιζητά και η κουλτούρα της μουσικής αυτής και ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες επιτυχίες μας οφείλονται και στις μουσικές μας συνεργασίες με σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

 -Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε PROG;

Δύναμη και μελωδία είναι τα συστατικά που μας χαρακτηρίζουν. Επιδιώκουμε την αρμονία και τα συναισθήματα σε συνδυασμό με ένα πολύ χορευτικό και δυνατό beat! Θέλουμε υγεία στα κομμάτια μας. Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε το κάτι διαφορετικό, κάνοντας μια Επανάσταση στην παγκόσμια ηλεκτρονική μουσική σκηνή!

P.R.O.G. σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...