Ταξίδι: Πού θα πάμε σήμερα;

Όπως ήδη γνωρίζουμε, το ταξίδι είναι δραστηριότητα που μας αναζωογονεί, μας παρέχει ξεκούραση, όμορφες στιγμές και σίγουρα γνώση! Βραχνά αποτελεί για πολλούς από εμάς το πώς, πότε και που, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν προορισμό για ταξίδι. Την απάντηση μας έδωσαν οι ειδικοί (ταξιδιωτικό πρακτορείο) σύμφωνα με τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους πελάτες του.

Εσείς είστε έτοιμοι για το επόμενό σας ταξίδι;

Ποια μέρη προτιμούνται από τις ηλικίες 18-29, 30-45 και 45+ ;

Οι προτιμήσεις αναφορικά με τo προορισμό που επιλέγει κάποιος δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα ηλικιακά κριτήρια όσο με τις προσωπικές προτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες π.χ. κοινωνικοοικονομικούς. Ορισμένοι επιλέγουν προορισμούς οι οποίοι είναι must και βάσει εποχικότητας π.χ. Βιέννη και Βουδαπέστη τα Χριστούγεννα, Μάλτα και ελληνικά νησιά το καλοκαίρι κ.ο.κ Ωστόσο, εάν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε ηλικιακά προτιμήσεις προορισμών για παράδειγμα ο προορισμός της Τήνου το καλοκαίρι επιλέγεται από 45+.

Διαφέρουν οι προορισμοί κρατήσεων όταν ταξιδεύει κάποιος άνθρωπος μόνος του συγκριτικά με το ταξίδι με παρέα ή με σύντροφο;

Δεν θα έλεγα ότι διαφοροποιούνται οι προορισμοί κρατήσεων εάν κάποιος είναι solo traveler ή με παρέα. Και πάλι το πού θα επιλέξει να ταξιδέψει κανείς διαμορφώνεται βάσει διαφόρων παραγόντων. Επίσης ένας solo traveler έχει την επιλογή να ταξιδέψει οργανωμένα (βλ. γκρουπ) μέσω πρακτορείου – είναι αρκετές τέτοιες περιπτώσεις – και επομένως τη δυνατότητα να επιλέξει προορισμούς που ενδεχομένως να επιθυμούσε αλλά να μην επέλεγε εάν ήταν μόνος (εάν δεν γνώριζε για παράδειγμα αγγλικά και δεν ταξίδευε μόνος στο εξωτερικό γιατί ένιωθε ανασφάλεια).

Τα τελευταία έτη η κρίση της πανδημίας και η κοινωνικοοικονομική κρίση έχουν επηρεάσει δεόντως τη ζωή μας, τι επιπτώσεις έχει αυτό στον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό;

Εάν με κάποιο τρόπο έχει επηρεάσει η κρίση της πανδημίας τα ταξίδια τα τελευταία χρόνια, είναι μόνο θετικά (όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό). Ο ταξιδιωτικός ρυθμός έχει αυξηθεί δραματικά και τουλάχιστον σε επίπεδο οργανωμένων ταξιδιών μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου παρουσιάζεται αρκετά μεγάλη αύξηση ήδη από το καλοκαίρι του 2022, τόσο στον εγχώριο όσο και στον εξωτερικό (outgoing) τουρισμό.

Ποιοι προορισμοί είναι κατάλληλοι για χειμερινές και ποιοι για καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα μας; Διαφέρουν οι προτιμήσεις ανά ηλικία;

Καλοκαίρι = ελληνικά νησιά

Χειμώνας = ορεινοί προορισμοί, χιονοδρομικά κέντρα

Και πάλι δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις προτιμήσεις βάσει ηλικιακής κατηγορίας.

Ομοίως αλλά για εξωτερικό;

Καλοκαίρι = όλοι οι προορισμοί εκτός από χώρες με υψηλές θερμοκρασίες βλ. Ντουμπάι, Ινδία (πιο εναλλακτικός) κ.ο.κ.

Χειμώνας = All time classic προορισμοί όπως Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα, Παρίσι, Λονδίνο. Το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη προτίμηση Αλσατία, Ελβετία.

Ποιο μέσο προτιμούν να χρησιμοποιούν οι ηλικιακές κατηγορίες για τα ταξίδια τους;

Κατάταξη βάσει οικονομικών κυρίως παραγόντων. Τα αεροπορικά ταξίδια κοστίζουν περισσότερο σε σχέση με τις οδικές εκδρομές. 

Ένα μέσο μπάτζετ που διατίθεται ανά ηλικιακή κατηγορία;

Κατάταξη βάσει οικονομικών κυρίως κριτηρίων. Επίσης εάν κάποιος εργοδοτείται ή όχι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μπάτζετ που θα διαθέσει. Μεγαλύτερο μπάτζετ θα χρειαστεί να διαθέτει κανείς εάν αποφασίσει να ταξιδέψει τη λεγόμενη high season (Χριστούγεννα & καλοκαίρι).

Υπάρχει τάση για αύξηση των τουριστών που εξέρχονται της χώρας τα επόμενα έτη;

Η πρόβλεψη αυτή δυστυχώς μόνο σε υποθετικά σενάρια μπορεί να βασιστεί γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές κοινωνικοοικονομικοπολιτικές εξελίξεις ανά το παγκόσμιο (βλ. έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, περιορισμοί λόγω πανδημίας κ.ο.κ.).

Γιατί κάποιος προτιμάει τη χώρα μας για διακοπές; Ποια τα οφέλη που συνήθως επικαλούνται οι ξένοι τουρίστες;

Ελλάδα = ήλιος, θάλασσα, μεσογειακό ταπεραμέντο!

*Οι απαντήσεις έχουν δοθεί βάσει δεδομένων που συλλέχθηκαν εμπειρικά (ποιοτική ανάλυση) στα πλαίσια οργάνωσης και πραγματοποίησης οργανωμένων ή και μεμονωμένων ταξιδιωτικών πακέτων για τη περίοδο 2022.

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας