Ασθένεια της βαρεμάρας: Όταν ο Ασίμωφ προέβλεψε τον κόσμο και την τεχνολογία

Ο Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov) ήταν ένας ιδιαίτερα γνωστός επιστήμονας και καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία διάσημος και για τα συγγραφικά του έργα επιστημονικής φαντασίας. Παγκοσμίως διάσημα μυθιστορήματά του είναι τα: I, Robot, Nightfall και Foundation.

Πέρα από την μυθοπλασία και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας ο Ασίμωφ δε δίσταζε να εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με τον μελλοντικό κόσμο, κάνοντας διάφορες «προβλέψεις» που αν τις αναλογιστούμε δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πραγματικότητα του σήμερα.

Σύμφωνα με ένα κείμενό του στους The New York Times το 1964, μας έδωσε μια εικόνα για το πώς φανταζόταν τον κόσμο 50 χρόνια αργότερα – δηλαδή το 2014. Ο Ασίμωφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι επικοινωνίες θα γίνουν οπτικές και συγκεκριμένα θα μπορούμε τόσο να ακούμε όσο και να βλέπουμε το άτομο στο οποίο τηλεφωνούμε. Επίσης, η οθόνη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να δείτε τα άτομα που καλείτε, αλλά και για τη μελέτη εγγράφων, φωτογραφιών και την ανάγνωση αποσπασμάτων από διάφορα βιβλία. Οι σύγχρονοι δορυφόροι του διαστήματος θα σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε απευθείας κλήση σε οποιοδήποτε σημείο στη γη, συμπεριλαμβανομένων των μετεωρολογικών σταθμών στην Ανταρκτική.

Συνεχίζοντας με το κομμάτι της τεχνολογίας, ο Ασίμωφ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει σημαντικά με την πρόοδο του αυτοματισμού. Ειδικότερα στο κομμάτι της εργασίας ο κόσμος θα έχει λίγες δουλειές που θα είναι ρουτίνας και που θα αντικατασταθούν από την ικανότητα των μηχανών. Οι άνθρωποι θα καταντήσουν απλά φροντιστές μηχανών.

«Η ανθρωπότητα θα υποφέρει από την ασθένεια της βαρεμάρας, μια ασθένεια που θα εξαπλώνεται παντού κάθε χρόνο και θα αυξάνεται σε ένταση».

Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές ψυχικές, συναισθηματικές και κοινωνιολογικές συνέπειες.

«Τολμώ να πω ότι η ψυχιατρική θα είναι η πιο σημαντική ιατρική ειδικότητα το 2014».

Μάλιστα τόνισε ότι η αληθινή ελίτ της ανθρωπότητας θα είναι οι λίγοι τυχεροί που μπορούν να ασχοληθούν με οποιοδήποτε είδος δημιουργικής εργασίας διότι θα κάνουν περισσότερα από το να εξυπηρετούν μια μηχανή.

Μεταγενέστερα, το 1983 ο Ασίμωφ κλήθηκε να απαντήσει στην Toronto Star για το πώς θα είναι ο κόσμος το 2019. Συνέχισε να πιστεύει στα μεγάλα άλματα της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Μάλιστα τόνισε ότι οι υπολογιστές έχουν ήδη γίνει απαραίτητοι για τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες. Κατ‘ επέκταση διάφορες «κινητές συσκευές υπολογιστών» θα διεισδύσουν σε κάθε σπίτι και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της κοινωνίας θα καταστήσει αδύνατη τη ζωή χωρίς αυτήν την τεχνολογία. Οι υπολογιστές θα μεταβάλλουν τις εργασιακές συνήθειες και θα αντικαταστήσουν τις παλιές με νέες που θα είναι ριζικά διαφορετικές.

«Θα πάμε στο διάστημα για να μείνουμε».

Ο Ασίμωφ αναφέρθηκε σε πολλές ακόμα προβλέψεις και αλλαγές στον κόσμο του σήμερα, όπως για παράδειγμα ότι η τεχνολογία θα εισχωρήσει και στον τομέα της εκπαίδευσης – βέβαια στο συγκεκριμένο τομέα οι αλλαγές που πρότεινε δεν ισχύουν μέχρι στιγμής – ή ότι οι άνθρωποι θα γυρίσουν στο φεγγάρι με επιχειρήσεις εξόρυξης χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του διαστήματος. Σίγουρα οι εκτιμήσεις του για το μέλλον δεν ήταν απόλυτα ακριβείς σε όλους τους τομείς, αλλά το σημαντικό είναι ότι πολλές καταστάσεις και αλλαγές τις παρατηρούμε και τις βιώνουμε έντονα τα τελευταία χρόνια.

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.