Αποτελεί μουσικό φαινόμενο. Προσωπική ανακάλυψη του Στέφανου Κορκολή που τον θεωρεί μέντορά της. Από το 2013 που συναντήθηκε μαζί του έως σήμερα, κατακτά τη μια κορυφή μετά την άλλη. Της εμπιστεύτηκαν μουσικά έργα τους για να τα ερμηνεύσει οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας και Γιάννης Σπανός. Δισκογραφικά απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες της στις προσεγγίσεις του Στέφανου Κορκολή τόσο πάνω στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη όσο και στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών με πιο σημαντική εκείνη στην Ακαδημία Σοπέν στη Βαρσοβία. Πριν λίγες μέρες επανήλθε με μια σπουδαία σύμπραξη. Ερμηνεύει τη Βάρδια σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Σήμερα, φιλοξενώ στο Your e-articles τη Σοφία Μανουσάκη!
–Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Κρήτη. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου;
Σχολείο, σπίτι, ωδείο και τις ανέμελες καλοκαιρινές οικογενειακές μας διακοπές στο χωριό με θέα το λιβυκό πέλαγος. Tον γεμάτο αστέρια ουρανό με μουσική υπόκρουση τον ήχο από τα τριζόνια.
–Η ιδανική σου εικόνα από τo νησί;
Ήταν όταν διέσχισα το φαράγγι της Σαμαριάς. Είχα συγκλονιστεί από την ομορφιά της φύσης!
-Τι σημαίνει για σένα η μουσική;
Η μουσική για μενα είναι ένας συνδυασμός συναισθήματων. Από την μια στιγμή στην άλλη μπορείς να αισθάνεσαι χαρά, λύπη, νοσταλγία και γαλήνη. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής και η μουσική είναι η ίδια η ζωή.
-Πότε τραγούδησες για πρώτη φορά στη ζωή σου;
Την πρώτη φορά που τραγούδησα πρέπει να ήμουν 3 χρονών και το θυμάμαι διότι ο πατέρας είχε μια βιντεοκάμερα όπου είχε βιντεοσκοπήσει και μαγνητοσκοπήσει κάποιες οικογενειακές μας στιγμές τις οποίες είδα αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία. Θυμάμαι πάντως πως τραγουδούσα ασταμάτητα και παντού έως που γινόμουν κουραστική για τους γύρω μου.
-Τι βίωσες εκείνη τη στιγμή;
Ήμουν πολύ μικρή για να θυμάμαι.
-Εξακολουθείς να έχεις τα ίδια συναισθήματα;
Αν και δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ επαγγελματικά με την μουσική, σαφώς έχω τα ίδια συναισθήματα και αγάπη για την μουσική. Και επειδή είναι το επάγγελμά μου πλέον στην αγάπη προσθέτω και την ευθύνη.
-Τα μουσικά σου ακούσματα;
Τα μουσικά μου ακούσματα είναι πολλά και διάφορα. Από ελληνική και ξένη μουσική. Λαϊκά, κλασικά, ροκ, έντεχνα και ποπ για τα οποία πιστεύω πως «ευθύνονται» οι γονείς μου διότι άκουγαν τα πάντα στο σπίτι.
-Οι φωνές που σε καθόρισαν σαν ερμηνεύτρια;
Κάποιες φωνές που μου άρεσαν και είχα ξεχωρίσει και πιστεύω πως με έχουν επηρεάσει στις σημερινές μου μουσικές επιλογές είναι η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, της Βίκυς Μοσχολιού, της Χάρις Αλεξίου, του Γρηγόρη Μπιθικώτση, της Τζένης Βάνου και άλλων πολλών. Από ξένα συγκροτήματα οι Tears for fears, οι Toto, οι Police, οι A-ha και βέβαια η φωνάρα της Tina Turner.
-Αν μπορούσες να συναντήσεις έναν τραγουδιστή για να τραγουδήσετε μια νύχτα μαζί, ποιόν θα διάλεγες;
Αν μου δινόταν η ευκαιρία να τραγουδήσω με κάποια ερμηνεύτρια θα ήταν η Χάρις Αλεξίου ή η Τάνια Τσανακλίδου.
-Ποιο είναι το τραγούδι που περιγράφει τη ζωή σου;
Αν έπρεπε να διαλέξω μέσα σε τόσα εκατομμύρια τραγούδια που μου αρέσουν, ένα τραγούδι για να περιγράψω την ζωή μου θα ήταν το Μενεξεδένια τα βουνά σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχο του Γιάννη Θεοδωράκη.
-Ο δίσκος που σε συγκλόνισε όταν τον άκουσες πρώτη φορά;
Ο πρώτος μουσικός δίσκος που με συγκλόνισε ήταν το Δι’ ευχών που έχει ερμηνεύσει η Χάρις Αλεξίου.
-Η αγαπημένη σου ταινία;
Έχω δυο αγαπημένες ταινίες, η μια είναι ο Φόβος Ενστίκτου με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και το Πράσινο Μίλι με τον Τομ Χανκς.
-Το βιβλίο που σε στιγμάτισε;
Λευκές Νύχτες του Φίοντορ Ντοστογέφσκι και Είναι αρρώστια τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου.
-Πότε έκλαψες τελευταία φορά;
Γενικά είμαι πολύ ευαίσθητη και κλαίω εύκολα αλλά το διαχειρίζομαι όσο περνάει ο καιρός. Τελευταία φορά έκλαψα βλέποντας μια ταινία.
-Συνυπάρχεις μουσικά με τον Στέφανο Κορκολή από το 2013 όπου και σε ανακάλυψε. Τι έχεις αποκομίσει μέσα σε αυτά τα χρόνια;
Από την συνεργασία μου με τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο και καλλιτέχνη Στέφανο Κορκολή έχω αποκομίσει πάρα πολλά. Είναι ένας καταξιωμένος συνθέτης και πιανίστας με πάρα πολλές σπουδές πάνω στην μουσική. Είναι η αιτία που ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι. Με είχε συμβουλέψει από την αρχή, πως η πορεία που έχω διαλέξει δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και πως θέλει καθημερινό αγώνα για να τα καταφέρω στον χώρο της μουσικής. Έχουμε δώσει πάρα πολλές συναυλίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτό με κάνει να έχω αποκτήσει εμπειρία, όπως επίσης έχουμε περάσει ατέλειωτες ώρες στο στούντιο ηχογραφώντας τραγούδια με αποτέλεσμα να με έχει βοηθήσει στον τρόπο που ερμηνεύω τα τραγούδια.
-Πώς θα περιέγραφες τη συνεργασία σου μαζί του;
Δύσκολη, απαιτητική και ταυτόχρονα η καταλληλότερη συνεργασία που θα μπορούσα να έχω!
-Τι θυμάσαι από τη συναυλία σου στην Ακαδημία Σοπέν στη Βαρσοβία;
Από την Ακαδημία Σοπέν της Βαρσοβίας θυμάμαι δυο όμορφες στιγμές. Η πρώτη ήταν όταν περίμενα στον διάδρομο λίγο πριν βγω στην σκηνή όπου είχα πάρα πολύ άγχος και αγωνία. Η δεύτερη ήταν μετά το πέρας της συναυλίας όπου με επισκέφθηκε στο καμαρίνι η διευθύντρια της Ακαδημίας Σοπέν για να μου προτείνει να μείνω στην Βαρσοβία και να συνεχίσω τις μουσικές μου σπουδές εκεί προσφέροντάς μου την κρατική υποτροφία.
-Τα συναισθήματά σου όταν ερμήνευσες τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη;
Πολλές από τις μελοποιήσεις του Μίκη Θεοδωράκη τις άκουγα και τις τραγουδούσα από πολύ μικρή ηλικία. Ένιωθα πάντα δέος για αυτόν τον γίγαντα της μουσικής, πόσω μάλλον όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να τον συναντήσω από κοντά και να του τραγουδήσω. Μέσα από τα τραγούδια του γνώρισα τον πολιτισμό μας, τους μεγάλους ποιητές μας και την ιστορία του τόπου μας.
-Ήταν ρίσκο να ερμηνεύσεις ποίηση του Κ. Π. Καβάφη;
Μετά από δύο δίσκους σε έργα Μίκη Θεοδωράκη ο Στέφανος Κορκολής με επέλεξε -και τον ευχαριστώ για αυτό- να είμαι η βασική ερμηνεύτρια των μελοποιήσεών του στα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη. Φυσικά η ευθύνη ήταν πολύ μεγάλη αλλά μελέτησα σε βάθος την ζωή και το έργο του ποιητή για να κατανοήσω και να αποδώσω σωστά τον λόγο του. Θέλω να πιστεύω πως ο συνθέτης έμεινε ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα.
-Έχεις καλύψει αρκετή διαδρομή παρά το νεαρό της ηλικίας σου. Σου δημιουργεί άγχος αυτό; Αν η πορεία σου θα είναι εξίσου άρτια;
Φυσικά και μου δημιουργεί άγχος και πρέπει να είμαι πολύ προσεκτική στις μουσικές μου επιλογές όπως έκανα έως τώρα.
-Πρόσφατα κυκλοφόρησε η Βάρδια, ένα τραγούδι σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Συζητώντας με την δισκογραφική εταιρεία που με εκπροσωπεί, την Panik Records και με τον συνεργάτη μου Στέφανο Κορκολή για το ποιο θα είναι το επόμενο μουσικό μου βήμα, μου πρότειναν αυτό το τραγούδι σε μουσική του Νίκου Αντύπα και σε στίχο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου που τους εκτιμώ και τους δυο απεριόριστα. Ακούγοντάς το θεωρήσαμε ότι θα ταιριάζει στην φωνή μου και έτσι ξεκίνησε αυτή η όμορφη συνεργασία κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη.
-Ετοιμάζεις και άλλα τραγούδια μελλοντικά;
Υπάρχουν σκέψεις και τραγούδια απλά λόγω αυτής της κατάστασης με τον κορωνοϊο όλα έχουν μείνει στάσιμα.
-Πώς χαρακτηρίζεις την κατάσταση στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι;
Εάν εννοείτε τον χώρο στον οποίο κινούμαι, η κατάσταση στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι πιστεύω πως πάει καλά. Γίνονται πολύ όμορφες δισκογραφικές δουλειές και με πολύ καλές φωνές. Για τους άλλους χώρους δεν έχω γνώση άρα δεν έχω και άποψη.
-Πώς κρίνεις την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας;
Τραγική. Πιστεύω πως διανύουμε μια δύσκολη για όλους μας περίοδο από όλες τις απόψεις και σε ό,τι αφορά την δίκη μας την δουλειά δεν έχουμε ενδείξεις ανάκαμψης δυστυχώς.
-Πιστεύεις στον Θεό;
Ναι, πιστεύω.
-Τι είναι ο έρωτας;
Ο έρωτας είναι ένα δυνατό συναίσθημα.
-Πότε βίωσες την ευτυχία;
Βίωσα την ευτυχία όταν πρωτοτραγούδησα στον Μίκη Θεοδωράκη.
-Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;
Όχι δεν θα άλλαζα τίποτα, άλλωστε δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.
-Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;
Ονειρεύομαι ένα μέλλον χωρίς ιούς και εγκλεισμούς.
-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Σοφία Μανουσάκη;
Ειλικρίνεια.
-Σοφία σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.
Και εγώ σε ευχαριστώ.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο – 19/11/20