Η ανδρική ομόφυλη δραστηριότητα και το ηθικόμετρο

Ο ομοφυλόφιλος άνδρας βρίσκεται διαχρονικά στο στόχαστρο κάθε ακραίου ομολογητή ηθικής, δέχεται χλεύη, περιθωριοποίηση, υποτίμηση.

Σε ακραία συντηρητικές κοινωνίες, εποχές περασμένων δεκαετιών, ο ομοφυλόφιλος άνδρας δεχόταν όλα τα κοσμητικά επίθετα της πλούσιας ακόμα και σε βρισιές γλώσσας μας.

Από «συκιά» μέχρι «πισωγλέντης» ο άνδρας με ερωτική επιθυμία και έλξη για άνδρες εξοστρακίστηκε από κάθε συναίσθημα, ταυτίστηκε με τον σεξομανή, τον συναισθηματικά άστατο, τον ανήθικο.

Η κοινωνία δεν έχει αυτή την αντίληψη απέναντι στις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτές δεν παλεύουν να καταρρίψουν διαφορετικά στερεότυπα που ακόμα τις περιβάλλουν.

Ο ομοφυλόφιλος άνδρας διαρκώς βρίσκεται στον ακραίο έλεγχο ενός ηθικόμετρου, βρίσκεται διαρκώς απολογούμενος για το γεγονός ότι «πρόδωσε» τον ανδρισμό του με τον τρόπο που η σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία τον έχει κατασκευάσει.

Για τους περισσότερους, ο ομοφυλόφιλος πράγματι, είναι ταυτισμένος αποκλειστικά με ένα πράγμα: το πρωκτικό σεξ.

Ακόμα και αν πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες δεν επιδίδονται σε αυτό, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη.

Και πρέπει να προσέξουμε τη διαφοροποίηση που δίνει η κοινωνία στον ενεργητικό και τον παθητικό άνδρα. Πολλές φορές, ο ενεργητικός άνδρας δεν στιγματίζεται, δε λοιδορείται όσο αυτός που δέχεται.

Το πέος φέρει επάνω και την κοινωνική σφραγίδα και αντίληψη της εξουσίας. Όταν ο άνδρας «εισβάλλει», ακόμα και με πρωκτική διείσδυση, ενισχύει την εξουσία του. Δε βρίσκεται από κάτω, βρίσκεται από επάνω, δίνει και δεν παίρνει.

Η κυριότερη αντίληψη που βρίσκεται πίσω από την ομοφοβία, είναι ο μισογυνισμός.

Ο παθητικός άνδρας προδίδει την κυριαρχία του και δέχεται να βρεθεί στο ρόλο της γυναίκας. Να βρεθεί από κάτω, διότι μόνο η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται σε κατώτερη θέση στο σεξ και στη ζωή. Ο άνδρας, για πολλούς, πρέπει να θέλει να βρίσκεται μόνο από πάνω, να δέχεται να πέσει στο χαμηλό, κατώτερο επίπεδο της γυναίκας.

Η ικανότητα των αρρένων να αγαπούν, να δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, να μεγαλώνουν διαρκώς, αμφισβητείται διαρκώς από την κυρίαρχη κοινωνική αντίληψη.

Ο ανδρισμός με την έννοια της σκληρότητας, της αποστέγνωσης από το συναίσθημα, της σκληρότητας δεν είναι βιολογικά προκαθορισμένο, είναι κοινωνικά ορισμένο από τα ταμπού της κοινωνίας.

Η σεξουαλικότητα είναι ένας άπειρος ωκεανός με απέραντη βιοποικιλότητα. Για να εξασφαλιστεί αυτή η αρμονία, χρειάζεται να μην παραβιάζονται αυτοί οι δύο κανόνες.

Να μη συμμετέχουν ανήλικοι σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα και όσοι ενήλικες συναινούν να δίνουν απόλυτη συναίνεση.

Η ενόχληση με αυτό που αρέσει σεξουαλικά στον άλλο είναι περισσότερο μία ταραχή που ακουμπά τον δικό μου, βαθύτερο εαυτό.

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία.