Η καλοκαιρινή θλίψη

Η θερινή εποχική θλίψη αν και δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή όσο η χειμερινή, είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Η εποχή του καλοκαιριού είναι συνυφασμένη με μια περίοδο χαλάρωσης, διασκέδασης και ξεγνοιασιάς για πολλούς όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά μιας εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Συμπτώματα αυτής είναι κυρίως η συνεχής ανησυχία και το άγχος, η λύπη, η έλλειψη ενεργητικότητας και η γενικότερη απώλεια όρεξης για ζωή. Οι λόγοι της θερινής συναισθηματικής διαταραχής είναι κυρίως η αλλαγή του καιρού, αφού για πολλούς η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί σωματική εξάντληση και ατονία με αποτέλεσμα να προτιμούν τους εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι οι οικονομικές ανησυχίες και η οικονομική αστάθεια που έρχεται με την πίεση για μεγαλεπήβολα σχέδια διακοπών ή ακόμα χειρότερα, η απώλεια ή μείωση εργασίας ανάλογα με την επαγγελματική απασχόληση του ατόμου την καλοκαιρινή περίοδο που δημιουργεί ένα γενικότερο αίσθημα πίεσης στον οικονομικό τομέα.

Τέλος, η εξωτερική εμφάνιση είναι μεγάλος παράγοντας στρες για πολλούς ιδιαίτερα αν δεν νιώθουν άνετα με την εικόνα τους αφού όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, ο ρουχισμός είναι πιο ελαφρύς και σε πολλές περιστάσεις όπως η παραλία σχεδόν ανύπαρκτος, αφού πρέπει να φορέσουν μαγιό και η πίεση για το τι σημαίνει κοινωνικά τέλειο σώμα προκαλεί αμέσως μια δυσάρεστη και καταπιεστική ατμόσφαιρα.

Όλοι οι προαναφερθέντες λόγοι αποτελούν αίτια της λεγόμενης θερινής θλίψης. Ας αναφέρουμε όμως και μερικούς τρόπους καταπολέμησής της. Αρχικά, η δημιουργία μιας ρουτίνας κατά την διάρκεια της ημέρας και η προσπάθεια διατήρησής της ωφελεί πολύ αφού δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας στον άνθρωπο.

Επίσης, η καλή ξεκούραση βοηθάει στην εξασφάλιση ενέργειας μέσα στη μέρα όπως και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού ιδιαίτερα τους ζεστούς αυτούς μήνες. Η άσκηση και οι εξωτερικές δραστηριότητες είναι επίσης πολύ σημαντικές σε ώρες πάντα που η θερμοκρασία το επιτρέπει όπως το πρωί ή αργά το απόγευμα. Τέλος οι συναντήσεις με φίλους και η επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο σίγουρα αναζωογονούν το άτομο μετά από μία κουραστική μέρα.

Από την Βάγια Δήμου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!