Νέοι και μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μια συνήθεια που προσφέρει λύσεις ή κρίσεις;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας συνήθειας. Το ζήτημα των ανθρωπίνων σχέσεων και της επιρροής που οι ομάδες κοινωνικής δικτύωσης ασκούν στη συναισθηματική και κοινωνική λειτουργικότητα των νέων απασχολεί εντόνως την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια.

Η τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με την ανθρώπινη φύση που έγκειται στο γεγονός πως ο άνθρωπος είναι ένα «κοινωνικό όν», παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης και επέκτασης των κοινωνικών κύκλων με τρόπους που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατοι.

Παρά το γεγονός πως τα social media προσφέρουν έναν αποτελεσματικό επικοινωνιακό δίαυλο και μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη συναισθηματική και κοινωνική σύνδεση με άλλους, συχνά ελλοχεύουν κινδύνους (Tartari 2015).

H έλλειψη ελέγχου της παρεχόμενης πληροφορίας καθώς και οι προσλαμβάνουσες αποκρίσεις που τίθενται σε ευαίσθητα ζητήματα με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων σε διάφορες διαδικτυακές ομάδες μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν μια επικίνδυνη συνήθεια, τόσο για την ψυχική υγεία, όσο και για την λήψη αποφάσεων.

Η διαθέσιμη βιβλιογραφία ωστόσο αναφορικά με την επίδραση των social media και το κατά πόσο αυτά επηρεάζονται από τα διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των αλληλοεπιδρώντων μελών, παρουσιάζει ελλείματα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα trend που θέλει τους συμμετέχοντες σε διάφορες ομάδες των social με ποίκιλλες θεματικές, να προτρέπουν σε λύσεις και να παρέχουν νουθεσίες χωρίς να φέρουν την αντίστοιχη «ιδιότητα».

Παρουσιάζεται λοιπόν το εξής φαινόμενο:

Επικοινωνίες που διακατέχονται από άγχος, ενθουσιασμό, άγνοια, επισημάνσεις και παροτρύνσεις που ασκούν επίδραση στην ατομική και συλλογική συμπεριφορά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Phycology, για την εξερεύνηση της ψυχολογίας των ανταλλακτικών πληροφοριών μέσω διαδικτύου.

Όσο για τη λύση;

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν μια τεράστια δύναμη. Κατά τον Michael Stora, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτή και Ιδρυτή του Παρατηρητηρίου των Ψηφιακών Κόσμων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, το διαδίκτυο διαδραματίζει έναν αποκαλυπτικό ρόλο και λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός για διάφορα ζητήματα που αμβλύνονται μέσω της μεταδοτικότητας πληροφοριών σε άλλες ομάδες ατόμων. (Shwartz-Mette & Rosse, 2012). Η Daria Kruss και Griffins (2014), αναφέρουν πως οι χρήστες των social διαδρούν με στόχο να ανακουφίσουν τον εαυτό τους από συναισθηματική δυσφορία, συνθήκη που ίσως προκαλέσει ψυχική εξάρτηση.

Η θεραπεία μέσω των κοινωνικών δικτύων δεν ενδείκνυται και σύμφωνα με τον ίδιο σε περιπτώσεις που άπτονται εύθικτων ζητημάτων, δεν θα πρέπει να διστάσουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού.

Ακόμη προτείνεται η εκμάθηση της προστασίας του εαυτού και η σωστή διαχείριση συμβουλών που μπορεί να γίνουν τοξικές ακόμη και στις περιπτώσεις που εκφράζονται καλοπροαίρετα.

Από την Dr. Μωραΐτη Παρασκευή

Πηγές:

1.apa.org/pubs/journal

2.Μichael Stora:Παιδιά και έφηβοι:<<Η γενιά της οθόνης>>Τα υπέρ και τα κατά , Αuditorium Theo Angelopoulos/Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος , Ομιλία 30/09/2016

3.Scwartz-Mette,R.A & Rosse, AJ (2012).Communication mediates contagion of internalizing symptoms within youths friendships. Developmental Phycology.

4.Τartari.E (2015) Benefits and Risks of Children and Adolescents using social media. European Scientific Journal ESJ.

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!