Kαταπολεμώντας το κοινωνικό στίγμα της παχυσαρκίας

Με αφορμή τη διαγραφή μιας ανθυποστάρ πολιτεύτριας του κυβερνώντος κόμματος λόγω προσωπικής επίθεσης σε τηλεπαρουσιάστρια για τα περιττά κιλά της, ας εξηγήσουμε μερικά αυτονόητα πράγματα ώστε να γίνουν κατανοητά.

Το κοινωνικό στίγμα της παχυσαρκίας καταδυναστεύει πλήθος νέων ανθρώπων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως γυναικών, καταστρέφοντας την ψυχή τους στην προσπάθειά τους για τα τέλεια σώματα των μοντέλων.

Αυτό απέχει πολύ από την ιατρική γενική συμβουλή ως σύσταση πως το βάρος γενικά είναι αρνητικός παράγοντας στην υγεία του ανθρώπου, ειδικά όσο μεγαλώνει. Κάτι ευρέως γνωστό. Γενικά αμφιβάλλω αν υπάρχει άτομο με πραγματικό ζήτημα περιττών κιλών που δεν γνωρίζει ότι αυτό είναι επιβλαβές για την υγεία του. Οπότε μάλλον οι «φιλικές» κατά τα άλλα συστάσεις και συμβουλές, περιττεύουν. Όλοι γνωρίζουν που να βρουν έναν διαιτολόγο να τους βοηθήσει συστήνοντάς τους μία δίαιτα.

Επί της ουσίας λοιπόν ο οποιοσδήποτε σχολιασμός των ανθρώπων αυτών τονίζοντας το πρόβλημά τους αποτελεί αλάτι στην ήδη ανοιχτή και υπάρχουσα πληγή. Το φαγητό καλώς ή κακώς γίνεται εύκολα πάθος, όπως και τόσα άλλα στην ζωή.

Το επιχείρημα της σεσημασμένης πολιτεύτριας περί «λάθους» πρότυπου ομορφιάς είναι πέρα για πέρα λάθος. Ακόμα και τα plus-size μοντέλα που λανσάρονται τελευταία από τους οίκους μόδας μετά τις χιλιάδες κρούσεις για τα λάθος πρότυπα ομορφιάς που προάγουν, δεν εξυπηρετούν το να γίνουν πρότυπα ομορφιάς αλλά να αισθάνονται κάποιες γυναίκες άνετα με τα λίγα παραπανίσια κιλά.

Γενικά ας μην ανησυχούν οι εκπρόσωποι της εναλλακτικής δεξιάς ή πιο σωστά ακροδεξιάς. Κανένας από όσους ανθρώπους θεωρούν αυτοί λάθος δε θα μολύνει τον ιδανικό κόσμο που προσπαθούν να στήσουν. Ούτε τα plus size μοντέλα θα γίνουν κυρίαρχη τάση, ούτε οι γυναίκες με τρίχες στις μασχάλες. Όλα αυτά επιτελούν απλά τον σκοπό τους ώστε κάποιοι άνθρωποι να νιώθουν άνετα με τις όποιες ατέλειές τους. Είναι μάλλον δύσκολο ως αδύνατο ο καθένας και η κάθε μία να ‘ναι super model με τις τέλειες αναλογίες.

Εν τέλει ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του αφήνοντας στην ησυχία του τους υπόλοιπους. Όλοι γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους. Δεν χρειάζονται καλοθελητές να χύνουν δηλητήριο προσπαθώντας οι ίδιοι να νιώσουν καλύτερα στη ζωή τους. Γιατί πρέπει να’ ναι εξόχως κουραστική η τελειότητα προσπαθώντας να’ σαι influencer πρότυπο ομορφιάς ανεβάζοντας συνέχεια τις τέλειες αναλογίες σου φιλτραρισμένες κιόλας προσπαθώντας να κρύψεις τις δικές σου ατέλειες στα social media.

Ο κόσμος των social media με τις φιλτραρισμένες φωτογραφίες είναι ψευδεπίγραφος και ουδεμία πραγματικότητα έχει με την ζωή. Αλίμονο στον άνθρωπο που τον έχει ρουφήξει τόσο η εικονική πραγματικότητα. Αυτός είναι πραγματικά που αξίζει την λύπηση και συμπόνια μάλιστα χρειάζεται βοήθεια και στήριξη μήπως και επανέλθει στην φυσιολογική ζωή, όχι όποιος έχει μερικά περιττά κιλά πάνω του.

Καλές βουτιές και μακριά από κάθε είδους τοξικούς ανθρώπους, κόμπρες και σκορπιούς, αφήστε τους να καταπιούν το δηλητήριό τους.

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.