Μετά την φωτιά τι;

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις πολυάριθμες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τίθεται μονάχα ένα ερώτημα στο μυαλό όλων μας και αυτό είναι το εξής: Για πόσο ακόμη μπορεί η φύση να αντέξει την απερισκεψία ή την εγκληματικότητα των ανθρώπων; Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα μαστίζεται από την πρόκληση πυρκαγιών, έχοντας θύματα ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο καθώς η πανίδα και η χλωρίδα της «δοκιμάζονται» κάθε χρόνο τους μήνες του καλοκαιριού.

Ως αναπόφευκτη συνέπεια των παραπάνω είναι η αδυναμία της φύσης. Η έλλειψη χλωρίδας για παράδειγμα – και πιο συγκεκριμένα δέντρων – ευνοεί άλλα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως τις πλημμύρες. Αυτό, άλλωστε αποδεικνύεται και από μία σύγχρονη μελέτη που πραγματοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αφορούσε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση [i]. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να τονιστεί πως ταυτόχρονα με την λεηλασία της χλωρίδας επέρχεται και η κατακόρυφη μείωση της πανίδας. Όπως έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλά ζώα που είναι είδη προς εξαφάνιση σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δυστυχώς μια πυρκαγιά επεκτείνει τις επιπτώσεις της και σε άλλους τομείς της χώρας, όπως την οικονομία. Η επάνδρωση επίγειων και εναέριων μέσων σε συνδυασμό με την αποκατάσταση σπιτιών που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα, αποτελούν μερικά από τα έξοδα που χρειάζεται να προβεί η ελληνική πολιτεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται πως το κόστος κάλυψης και ενίσχυσης, θα ανέρχεται από 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύρια ευρώ. [ii]

Επακόλουθα με τα όσα αναλύονται, σημείο νύξης υφίσταται και στην ψυχική υγεία που κλονίζεται τόσο κατά την διάρκεια όσο και μεταγενέστερα από μία πυρκαγιά. Ο πανικός μαζί με το μετατραυματικό σοκ, δημιουργούν το «απόλυτο κενό» στο μυαλό των ανθρώπων. Βλέποντας ένα δάσος να καίγεται πόσω μάλλον μια κατοικημένη περιοχή, επικρατεί σύγχυση, φόβος και θλίψη, ως πυρόπληκτος ένας άνθρωπος καλείται ουσιαστικά να αποδεχθεί πως θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή, για πολύ μεγάλο ποσοστό η αποδοχή καθίσταται δύσκολη έως και ακατόρθωτη.[iii]

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω κρίνεται σκόπιμο να συνειδητοποιήσει κανείς την σημασία και την αναγκαιότητα της προσφοράς της φύσης προς το ανθρώπινο είδος. Η προστασία της δύναται να συμβάλλει στην ανέλιξη του βιοτικού μας επιπέδου οικονομικά, κοινωνικά και ψυχικά.


[i] «Η Ελλάδα 4η σε καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική μεσόγειο.» Ευμορφία Δημητρακοπούλου, 02/02 04:56 μμ ΕΡΤ3

[ii] « Απειλεί και την οικονομία ο πύρινος όλεθρος» Θανάσης Παπαδάκης, 08/08/21 ΗΜΕΡΙΣΙΑ

[iii] Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην ψυχική υγεία.  Μ. Διαλλινά , Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ασχολούμαι με την αρθρογραφία από 15 χρονών. Η ελευθερία να εκφράζω τις σκέψεις μου αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί είναι σαν οξυγόνο για μένα. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πρέπει να είναι πάντα πρωταρχικός στόχος των υγιή πνευματικά ανθρώπων. Σε έναν κόσμο με «λερωμένες» ψυχές να είσαι αυτός που θα έχει την καθαρή ψυχή!