Lockdown, νέα μέτρα, αλλαγές, ξανά νέα μέτρα, νέα επίπεδα κινδύνου…
Σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για έναν αρκετά μεταδοτικό ιό, ότι χρειάζονται μέτρα προστασίας, ατομική ευθύνη και προσοχή κ.λπ. Ωστόσο ο χρόνος κυλάει και αντί να αντικρίζουμε σημάδια βελτίωσης και σταδιακού ανοίγματος, συμβαίνει το αντίθετο. Συζητάμε ακόμα τι να κλείσουμε, τι να απαγορεύσουμε. Σίγουρα φταίμε όλοι, λίγο ή πολύ, γιατί κανείς πλέον δεν προσέχει όσο πριν. ΟΛΟΙ έχουμε κουραστεί, όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην «προηγούμενη κανονικότητα».
Προς το παρόν όμως θα εστιάσω σε ορισμένα μέτρα και τακτικές της κυβέρνησης – επιτροπής που φαίνεται να στερούνται λογικής και κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη αντί να την βελτιώνουν!
Καταρχάς λίγο πριν το νέο έτος και μετά, οι όποιες αποφάσεις μοιάζουν πιο πολύ τυχαίες παρά μελετημένες. Να σχολιάσουμε και το γεγονός ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη δίνουν θάρρος περί ανοίγματος ενώ 2 μέρες αργότερα έρχονται περιορισμοί και απαγορεύσεις; Ο κόσμος κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και χρειάζεται την αλήθεια. Να ξέρει σε ποια νούμερα κρουσμάτων, θετικότητας, διασωληνωμένων θα επιτρέπεται να ανοίξει η οικονομία. Γιατί απαντήσεις τύπου «ακορντεόν» κάνουν ακόμα χειρότερη την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Και αφού αναφέρθηκε η ψυχολογία, πόσες προσπάθειες έγιναν πραγματικά για να βοηθηθεί ο κόσμος ψυχολογικά;
Πρώτο και «καλύτερο» σχετικά με τα μέτρα είναι το εξής το οποίο το αναφέρει το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνάς Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και πρόκειται από τα λίγα διαθέσιμα στοιχεία «ελληνικής καταγωγής» σχετικά με την αγορά:
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, από 1 άτομο ανά 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι την Κυριακή 17/1, από τη Δευτέρα 18/1 έχει γίνει 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Σε καμία χώρα της Ευρώπης από όσες έχουμε διαθέσιμα στοιχεία δεν υπάρχει τόσο αυστηρός περιορισμός πρόσβασης στα καταστήματα τροφίμων, ενώ έχουν πολλαπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή η αλλαγή στην περίπτωση των καταστημάτων τροφίμων δημιουργεί σημαντικό περιορισμό στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού κατά 60%. Άμεση συνέπεια σύμφωνα με την έρευνα συνωστισμός εκτός των καταστημάτων στις ουρές. Ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα – που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα – είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος από τη γρήγορη εξυπηρέτηση όπως γινόταν μέχρι σήμερα μέσα στα καταστήματα.
Με απλά λόγια με αυτό το μέτρο κολλάς έξω και όχι μέσα! Και δεν νομίζω να μην έχετε παρατηρήσει τις τεράστιες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ ή π.χ. κρεοπωλεία.
Ας συνεχίσουμε με το take away. «Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών».
Εδώ είναι προφανές ότι σου λέει περίμενε έξω και μάλιστα στο δρόμο! Είναι προτιμότερο δηλαδή να περιμένουμε 5 άτομα έξω – πεζοδρόμια προφανώς δεν υπάρχουν οπότε αναγκαστικά στο δρόμο – αντί να είναι 2 μέσα με απόσταση και 3 έξω!
Τα νέα μέτρα. Τονίζω ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο – απαγόρευση – περιορισμός δεν θα λειτουργήσει και δεν θα εφαρμοστεί πλέον. Όσοι είναι να πάνε σε παραλία, θα πάνε! Δεν έχει σημασία αν θα μαζευτούμε στο πάρκο 1 χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι μας ή σε άλλο δήμο. Οι περισσότερες συναθροίσεις γίνονται πολλές φορές χωρίς να μετακινείται μακριά ο άλλος. Και προφανώς όλοι ξέρουμε που γίνονται οι συναθροίσεις, σε ποια πάρκα, μέρη γίνεται χαμός από κόσμο – και μάλιστα χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, κάτι στο οποίο φταίνε οι ίδιοι οι πολίτες. Επιπλέον στην ψυχική κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος δεν έχει και νόημα να γίνει περεταίρω αυστηροποίηση.
Δεν έχω δει ποτέ την αστυνομία να κάνει έστω μια σύσταση να απομακρυνθούν οι μεγάλες παρέες ή να τους πουν να βάλουν μάσκα. Εννοώ πάνω από 3-4 άτομα, κολλητά ο ένας πάνω στον άλλον, που είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Αλλά με το να λες κατευθείαν έχει πρόστιμο, αυτή είναι η άμεση αντίδραση.
Επίσης, με τόσες πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις στα μέτρα, είναι σαν ο κάθε πολίτης να χρειάζεται και από ένα αστυνομικό να τον ελέγχει. Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε μέτρα τα οποία να μπορούν να ελέγχονται πραγματικά; Διότι από σήμερα καταντήσαμε να τρώμε πρόστιμο αν πάμε 100 μέτρα μακριά από το δήμο μας σε ένα σούπερ μάρκετ!
Άλλο ένα μέτρο παραλογισμού είναι ότι επιτρέπεται στους λόγους μετακίνησης η «μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας». Δηλαδή όντως τους νοιάζει η προστασία της δημόσιας υγείας;;;
Θα ολοκληρώσω με τα παιδιά, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Καταρχάς πώς εξηγείς σε ένα μικρό παιδί να μείνει μέσα και να μην παίξει; Έχουν δοθεί οδηγίες σε γονείς πώς να χειριστούν μια τέτοια κατάσταση; Σχετικά με το άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτοι όσοι λέγανε ότι δεν κολλάνε στα σχολεία και ότι υπάρχει ασφάλεια. Μιλάμε για ελληνικά σχολεία, όχι Σουηδίας! Και επίσης οι έρευνες που αναφέρονταν περί ασφάλειας των σχολείων δεν ήταν για τα ελληνικά δεδομένα. Εδώ κολλούσε μια ολόκληρη τάξη με απλή γρίπη, δεν θα κολλούσε με κορωνοϊό; Και σκεφτείτε ότι στην ελληνική κοινωνία πολλά παιδιά τα παίρνουν από το σχολείο παππούδες και γιαγιάδες!
Στα πανεπιστήμια τι έγινε; Τα άφησαν στην τύχη τους. Οι μισοί πέρασαν με αντιγραφή στην εξεταστική. Προφανώς αν έχεις αυτή τη δυνατότητα θα αντιγράψεις. Εδώ η κυβέρνηση τα άφησε στην κυριολεξία στην τύχη τους τα πανεπιστήμια. Δεν ασχολήθηκε! Και μιλάμε για το εργατικό δυναμικό της χώρας σε 3-4 χρόνια!