Ποιος ευθύνεται τελικά;

Μετά τα τελευταία γεγονότα και εν τέλει τον άδικο χαμό ενός οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας, όλοι αναρωτιούνται ποιος ευθύνεται τελικά. Το τελευταίο διάστημα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν πράξεις και παραλείψεις του κράτους ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο, το ζήτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι παραλείψεις αλλά και η αιτία που συνέβησαν.

Σε ένα κράτος δημοκρατικό και προφανώς «υποτίθεται» εξοικειωμένο με την πληροφορία και την τεχνολογία δεν λογίζεται να μην υπάρχει η προστασία που αρμόζει. Τα επίπεδα ασφαλείας προς τους πολίτες δεν αφορούν μονάχα τα περιστατικά οπαδικής βίας, αλλά επιπλέον και τα περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού. Οι επιθετικές συμπεριφορές που έχουν αρχίσει να επικρατούν δημιουργούν ένα περιβάλλον φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον. Όλο και περισσότερες «Σχολικές Συμμορίες» κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της νέας γενιάς. Εδώ λοιπόν έρχεται και εφάπτεται η απορία γιατί το κράτος δεν αντιδρά έτσι όπως θα έπρεπε.

Ένα ακόμη παρακλάδι της βίας που αυξάνεται με απίστευτη ταχύτητα είναι η ενδοοικογενειακή βία. Με τα ποσοστά να είναι περίπου υπερδιπλάσια την φετινή χρονιά, η κοινωνία πλέον έχει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα παραπάνω και είναι πλέον αναγκασμένη να συμβαδίζει με τέτοιου είδους ανεπίτρεπτες συμπεριφορές. Το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν καταγραφεί περίπου 5.694 περιπτώσεις επιθέσεων στις γυναίκες από τους συντρόφους τους, δίνοντας την εντύπωση σε όλους εμάς τους υπόλοιπους ότι ζούμε πλέον σε μια τριτοκοσμική χώρα[i]. Με τους περισσότερους συλληφθέντες να μην τιμωρούνται με την πραγματική ποινή για τις πράξεις τους, τα θύματα είναι εκτεθειμένα σε ενδεχόμενη επανάληψη των γεγονότων.

Συνοψίζοντας, η εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής βίας, είναι ένα φαινόμενο που η έλλειψη του επιβάλλεται να γίνει προτεραιότητα του κράτους. Η συνύπαρξη σε μια κοινωνία οργανωμένη και προπάντων ασφαλή θα αποτελέσει το κεφαλόσκαλο μιας υγιούς ψυχικής και πνευματικής ανέλιξης. Το δικαίωμα της ευπρεπούς διαβίωσης ενός ανθρώπου θα προϋποθέτει πάντα και την υποστήριξη των αρμοδίων φορέων.


[i] Ραγδαία η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας το 2023, efsyn.gr

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ασχολούμαι με την αρθρογραφία από 15 χρονών. Η ελευθερία να εκφράζω τις σκέψεις μου αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί είναι σαν οξυγόνο για μένα. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πρέπει να είναι πάντα πρωταρχικός στόχος των υγιή πνευματικά ανθρώπων. Σε έναν κόσμο με «λερωμένες» ψυχές να είσαι αυτός που θα έχει την καθαρή ψυχή!