Το όμορφο και υγιές χαμόγελο στη ζωή μας!

Το χαμόγελο ως στοιχείο έκφρασης και επικοινωνίας

Το χαμόγελο είναι απαραίτητο στη ζωή μας. Άλλωστε, ένα όμορφο, γοητευτικό, υγιές χαμόγελο είναι το καλύτερο κόσμημα του προσώπου. Οι άνθρωποι επικοινωνούν κοιτώντας το πρόσωπο του άλλου και το χαμόγελο είναι αυτό που κάνει τον άλλον φιλικό και ελκυστικό. Είναι μάλιστα αυτό που δείχνει την καλή μας διάθεση, γιατί γελάμε μόνο όταν νιώθουμε καλά.

Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο μάς κάνει και εμάς τους ίδιους να αισθανόμαστε ότι είμαστε γοητευτικοί. Οπότε μας δίνει τελικά αυτοπεποίθηση. Και όσοι νιώθουν αυτοπεποίθηση διαθέτουν ήδη ένα «διαβατήριο» για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Αναλύοντας τις ψηφίδες που συνθέτουν κάθε χαμόγελο

Το χαμόγελο, αν σκεφτούμε καλά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εικόνα ενός ενιαίου συνόλου στοιχείων που δεν είναι άλλα από τα δόντια, τα ούλα και τα χείλη, όπως αυτά βέβαια εντάσσονται στο αισθητικό πλαίσιο-περιβάλλον του προσώπου μας. Αρκετές φορές, ωστόσο, λόγω της κακής εμφάνισης των δοντιών μας και των ούλων μας αισθανόμαστε άσχημα και δεν χαμογελάμε. Πολλές φορές έχουμε δει μικρούς και μεγάλους να κρύβουν το στόμα τους με το χέρι.

Ξέρετε ότι ένα ελκυστικό ή μη ελκυστικό χαμόγελο δεν ορίζεται μόνο από τα δόντια, τα ούλα και τα χείλη, αλλά και από τη μύτη, το πηγούνι και τις γωνίες του στόματος; Το ενδιαφέρον όμως είναι πως όλα αυτά, σήμερα, μπορούν πολύ εύκολα να διορθωθούν. Αλλά κανείς δεν φαντάζεται ότι όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν από έναν οδοντίατρο! Κι όμως. Αλλάζοντας τα δόντια και την όψη των ούλων, σύμφωνα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου (μάτια, μύτη, ζυγωματικά, κάτω γνάθο, γωνίες του στόματος και χείλη), αναδιαμορφώνεται ολόκληρο το πρόσωπο και η συνολική αισθητική του με τέτοιον τρόπο που φαίνεται πια πιο αρμονικό-συμμετρικό και, σε τελική ανάλυση, γίνεται ελκυστικό ή ακόμα πιο ελκυστικό από όσο ήταν πριν από αυτή την παρέμβαση του οδοντιάτρου.

Παρεμβαίνοντας στην «εικόνα» του χαμόγελου

Οι κυριότερες αιτίες που μας «χαλούν» το χαμόγελο και στις οποίες μπορούμε να «επέμβουμε» ως οδοντίατροι είναι οι εξής:

  • Δόντια με πολλή τερηδόνα ή παλιά σφραγίσματα, δόντια με διχρωμία ή απονευρωμένα δόντια

Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει άμεσα η αποκατάστασή τους μέσα σε μόλις ένα ραντεβού μέσω καινούριων εμφράξεων σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα) ή ακόμη και μη σύνθετης ρητίνης (με επικάλυψη όλης της μπροστινής επιφάνειας του δοντιού) όπου χρειάζεται.

  • Μικρά ή αραιά δόντια ή δόντια σπασμένα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει η σχέση της άνω και κάτω γνάθου και κατά συνέπεια το ίδιο το προφίλ του προσώπου. Γίνεται προσθετική αποκατάσταση η οποία διορθώνει ταυτόχρονα το ίδιο το (τελικό) προφίλ του ατόμου. Μερικές φορές, αν ο ασθενής «σφίγγει» και «τρίζει» τα δόντια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, φτιάχνεται και συγκλεισιακός νάρθηκας.

  • Δόντια που λείπουν από εξαγωγές ή δεν έχουν ανατείλει ποτέ

Γίνεται προσθετική αποκατάσταση των δοντιών για την ισορροπία του στοματογναθικού με εμφυτεύματα ή γέφυρες.

  • Ουλίτιδα (ούλα που ματώνουν) ή περιοδοντίτιδα

Γίνεται καθαρισμός και θεραπεία ουλίτιδας. Στην περιοδοντίτιδα γίνεται επιπλέον θεραπεία-αποκατάσταση και της συμμετρίας των δοντιών, αν έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους. Μπορεί μάλιστα να γίνει και ορθοδοντική θεραπεία ή προσθετική αποκατάσταση.

  • Υπερπλασία των ούλων (ούλα που υπερκαλύπτουν τα δόντια)

Μπορούν να θεραπευτούν σε ένα μόνο ραντεβού από οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο. Οπότε, σε συνδυασμό με σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος και καθαρισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 6 μήνες), εξασφαλίζεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Δόντια που έχουν γίνει σκούρα μετά τη χρόνια χρήση χρωστικών (καφές, τσιγάρο, τσάι, κόκα κόλα)

Γίνεται λεύκανση με λέιζερ και μπορεί να αλλάξει το χρώμα τους σε ένα ραντεβού, μέσα σε μόνο 20 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορεί να δοθεί λεύκανση για το σπίτι, η οποία γίνεται χρησιμοποιώντας ειδικούς νάρθηκες.

  • Χαλίτωση (κακοσμία του στόματος)

Οφείλεται συνήθως στην κακή στοματική υγιεινή ή σε κάποια δόντια που έχουν τερηδόνα ή απόστημα. Σε αυτή την περίπτωση, θεραπεύονται τα δόντια με απονεύρωση, γίνονται εμφράξεις των τερηδόνων και αποτρύγωση (καθαρισμός). Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες βουρτσίσματος και ορθής-ενδεδειγμένης χρήσης του οδοντικού νήματος.

  • Προγναθισμός της άνω ή κάτω γνάθου

Τα αίτια αυτού του προβλήματος μπορεί να είναι κληρονομικά ή να έχουν προκληθεί κατά τη βρεφική ηλικία (θηλασμός πιπίλας) ή την παιδική ηλικία (θηλασμός δακτύλου). Η θεραπεία μπορεί να είναι ορθοδοντικής ή χειρουργικής υφής.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η σωστή διάγνωση σώζει τον ασθενή και διαφυλάσσει το κύρος του θεράποντος ιατρού. Ο ασθενής που επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο και ακολουθεί τις οδηγίες του προφυλάσσει την υγεία του.

Τελειώνω με την εξής επισήμανση: Μαζί, οδοντίατρος και «ασθενής», μπορούμε να επαναφέρουμε τη λάμψη ενός νεανικού χαμόγελου. Να επαναφέρουμε το χρώμα που επιθυμούμε και μας ταιριάζει στα δόντια, αλλά και να εξαλείψουμε ακόμα και τις ρυτίδες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το στόμα λόγω της έλλειψης των δοντιών! Σε όλους μας αξίζει και πρέπει να έχουμε το χαμόγελο που μας ταιριάζει και ονειρευόμαστε. Γιατί λοιπόν να μην επιδιώξουμε να βρούμε ευκαιρία για να αρχίσουμε την επιχείρηση: «αναβάθμιση της αισθητικής του χαμόγελού μας»;

Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Παν/μιο στο Ιάσιο (Ρουμανία). Έχει εξειδίκευση και στην Περιοδοντολογική θεραπεία. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑμΕΑ. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες μέσω δημοτικών κοινωνικών δικτύων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και συλλόγων. Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων, μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, των Γυναικών της ΕΕ και της HELP HELLAS, ειδ. Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ», Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Οδοντιάτρων Πειραιά. Αρθρογραφεί στο Επιστημονικό Περιοδικό του Συλλόγου και σε έντυπες και ψηφιακές εφημερίδες, αλλά και σε site.