Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19):
Σήμερα ανακοινώνουμε 1044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. Τα 255 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, τα 213 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης και 49 στην περιφέρεια Λάρισας.
4888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι επιβαρυμένες περιοχές:
Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, παρουσίασε τις περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί επιδημιολογικά. Η σειρά των περιοχών έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων 14 ημερών, οι επιβαρυμένες περιοχές της χώρας μας είναι οι εξής:
Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, το Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
Ειδική αναφορά έγινε στην Πιερία, όπου το επιδημιολογικό φορτίο αντί να παραμένει σταθερό ή να μειώνεται, δυστυχώς αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα.
Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης τόνισε σχετικά με τα στοιχεία της χώρας μας:
Μείωση κατά 30% στις διαγνώσεις παρουσίασε η Αττική μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη 20% περίπου. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί «βαρύ» προφίλ νοσηρότητας, με τις διαγνώσεις στις ηλικίες 40-65 και 65+ να έχουν την υψηλότερη επίπτωση. Την ουσιαστική μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας και στους θανάτους, υπό φυσιολογικές συνθήκες αναμένονται στο τέλος αυτής και στις αρχές της επόμενης βδομάδας.
Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι επιτέλους παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων, μείωση δείκτη θετικότητας των τεστ κι ότι ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από το 1.
Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι η θετικότητα στη χώρα μας είναι στο 9,18% (αν λάβουμε και τα rapid test υπόψη μας). Στην Αττική έχει διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7,5%.
Πηγή: ΕΟΔΥ, ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπ. Υγείας – 30/11/20