Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Πέτσας, στην ΕΡΤ1.
Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στο Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η πρώτη εβδομάδα του lockdown, κύλησε μάλλον χαλαρά. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι τα κρούσματα επιμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο «κόκκινο», εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown. Που σημαίνει ότι, δυστυχώς, υπήρξε μια χαλάρωση, η οποία τροφοδότησε για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα κρούσματα και δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης, όπως περίμεναν οι ειδικοί μας. Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση.
Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω- για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορωνοϊό.
Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη έχουν ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θυμίζω ότι στο «κόκκινο» έχει μπει η Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρχαν άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά, που ήταν στο «κόκκινο» ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου. Άρα, ελήφθησαν πολλά μέτρα που συστήνουν οι Ειδικοί να εφαρμοστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η μάσκα. Υπήρξε όμως μία γενικότερη χαλάρωση και ένας εφησυχασμός που οδήγησαν ξαφνικά σε ένα μεγάλο κύμα το οποίο πήγαινε να γίνει τσουνάμι. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση για το lockdown.
Η συζήτηση για χρονοδιαγράμματα όταν δίνουμε τη μάχη είναι σε μεγάλο βαθμό άκαιρη. Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη.
Πηγή: media.gov.gr – 20/11/20