Σ. Τσιόδρας: 2.506 κρούσματα συνολικά – βραδύς ρυθμός μετάλλαξης

Ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, μας ενημέρωσε ότι παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 2.760.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.506 (11 εκ των νέων κρουσμάτων είναι γνωστές επαφές και σχετίζονται με γνωστές επιδημίες και ιχνηλάτηση επαφών). Το 56% αφορά άντρες. Τα 578 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.174 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 47 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 63. Έχουν ελεγχθεί 63.087 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους δεν έχουμε κανέναν το τελευταίο 24ωρο οπότε το σύνολο παραμένει στους 130 στην Ελλάδα, με τα 74 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 34 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σχετικά με την άρση των μέτρων η Επιτροπή επανασυνεδριάζει. Η καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού θα συμβάλλει σε καλύτερους χειρισμούς κατά την επιστροφή στην κανονικότητα. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με σταδιακές, συντονισμένες και ελεγχόμενες προσπάθειες, με ειδικά κριτήρια και κανόνες. Ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες υγιεινής.

Σχετικά με μελέτες για μετάλλαξη του ιού, δείχνει να υπάρχει βραδύς ρυθμός μετάλλαξης. Αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, τότε η αποτελεσματικότητα εμβολίου στο μέλλον θα είναι σημαντική, διότι ο ιός δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα τα επόμενα έτη.

Χτες ο Π.Ο.Υ. διεύρυνε τα συμπτώματα της νόσου, περιλαμβάνοντας την απώλεια στη γεύση και την όσφρηση, τον πονοκέφαλο, τα ρίγη, τις έντονες μυαλγίες.  

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 25/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!