Σ. Τσιόδρας: 2.691 κρούσματα συνολικά – ένδειξη για ανοσία!

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 3.950.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 271.796 θανάτους, ενώ έχουν αναρρώσει από τον ιό τουλάχιστον 1.359.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Η Ευρώπη έχει καταγράψει 1.486.000 περιπτώσεις κορωνοϊού.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού (6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων), φτάνοντας συνολικά τα 2.691. Το 55,5% αφορά άντρες. Τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 32 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 85. Έχουν ελεγχθεί 94.291 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 2 ακόμη καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 150 στην Ελλάδα, με τα 75 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 40 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 93,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται και ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων και την αβεβαιότητα, ο καθηγητής έδωσε το εξής παράδειγμα: Αν σε ένα πληθυσμό των 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5% και αν ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98% και ειδικότητα 98%, τότε αν κάναμε αυτό το τεστ και στους 1.000 θα βρίσκαμε 68 θετικούς και σε αυτούς οι 19 θα νόμιζαν ότι είχαν περάσει τον ιό ενώ δεν θα τον είχαν περάσει.

Επίσης σύμφωνα με πρόσφατες εξελίξεις αναφέρθηκε ότι σχεδόν σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Άρα στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος ιού, ωστόσο αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά με τις αλλεργίες και σε ερώτηση δημοσιογράφου για να μην τα μπερδέψουμε με συμπτώματα του κορωνοϊού, τονίστηκε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της αλλεργίας είναι το φτάρνισμα, τα κόκκινα μάτια, η φαγούρα και να «τρέχει» η μύτη. Αν δεν είναι κάποιος σίγουρος ότι έχει αλλεργία πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει αρκετά κάτω από 1, δήλωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με την καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από τον Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά ανακοινώθηκε ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιείται την Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή ενώ τις υπόλοιπες θα υπάρχει γραπτή ενημέρωση. Θα πραγματοποιούνται έκτακτες ή καθημερινές ενημερώσεις αν κριθεί απαραίτητο.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 08/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!