Σ. Τσιόδρας: 2.840 κρούσματα – τι δήλωσε για εμβόλιο και σχολεία

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 4.924.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 320.816 θανάτους, ενώ έχουν αναρρώσει από τον ιό τουλάχιστον 1.928.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Η Ρωσία αναφέρει περίπου 300.000 περιπτώσεις της νόσου. Στη Βραζιλία τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.840. Το 55,1% αφορά άντρες. Τα 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 22 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 73 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 95. Έχουν ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους, δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο το τελευταίο 24ωρο, παραμένοντας στους 165 στην Ελλάδα, με τα 75 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 47 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Αν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί να υπάρχει εμβόλιο στο τέλος του έτους ή την αρχή του επόμενου, τόνισε ο καθηγητής. Έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια με διαφορετική τεχνολογία το καθένα και ευελπιστούμε κάποια από αυτά μέχρι τέλος του έτους να έχουν καλά αποτελέσματα. Σκοπός είναι να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα και ασφαλέστερα αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι.

Δεν πρέπει να γίνει βιαστικά η διαδικασία, όπως βλέπετε είναι μακρόχρονη και πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες της επιστήμης. «Πιστεύω ότι θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι ακούτε ότι θα’ ρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια, και να έρθουν δεν θα είναι επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο».

Σχετικά με τα σχολεία, τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν να υπήρχε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας τους. Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε διάφορες μελέτες που αφορούν τα παιδιά, τα σχολεία και κατά πόσο πρέπει να παραβρεθούν στο χώρο του σχολείου.

Μεταξύ αυτών ανέφερε την κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση, κυρίως στις πιο φτωχές οικογένειες. Υπάρχει ένα «κόστος» σε χαμένη γνώση και εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, εντοπίζονται φαινόμενα όπως άγχος και εθισμός στο διαδίκτυο, επειδή μένουν σπίτι. Για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς δεν είναι εφικτή η διατήρηση της απόστασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνονται περισσότερες δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους, να χωρίζονται σε μικρές ομάδες, να απαγορεύεται η είσοδος των γονέων στο κτίριο κ.λπ.

Η πορεία των δεικτών είναι καλή στη χώρα μας, καθώς ο πραγματικός ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 0,4 με 0,37.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 19/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!