Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για τριήμερο Καθαράς Δευτέρας, σχολεία, επίπεδα κινδύνου περιοχών

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε τι ισχύει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τα σχολεία και τον υγειονομικό κίνδυνο των περιοχών.

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας – μέτρα

Σχετικά με το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, πρώτον, δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία. Δεύτερον, οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί, υπενθυμίζουμε, ότι πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις. Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι και το Σάββατο και αυτή την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

Η Περιφέρεια Αττικής. Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου. Καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου. Ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου. Ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Και ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Επίσης, στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσονται με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, οι ακόλουθες περιοχές λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου. Καθώς και οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και, τέλος, ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων.

Σχολεία

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, όπου μετά από εισήγηση της Επιτροπής αποφασίστηκε ότι την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, Πρωτοβάθμια- Δευτεροβάθμια, να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια.

Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές που λειτουργούσαν δια ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα Ειδικά Σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, όσον αφορά στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους από Τρίτη 16 Μαρτίου, με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με την λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.

Επιπρόσθετα, κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες επιτρέψουν.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!