Υπ. Υγείας: φόβος και άγχος για τον κορωνοϊό – οι 5 άξονες για την ψυχική υγεία

«Αν αισθάνεστε άγχος ή αν έχετε διάθεση άσχημη, να γνωρίζετε ότι δεν είσαστε μόνοι», δήλωσε η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως το lockdown έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές, έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».

«Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο και έχουν επηρεάσει τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και καταγωγής. Η δραματική αλλαγή στη ζωή μας όπως το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων, οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, οι αλλαγές στην εργασιακή καθημερινότητα, είναι μια πρωτοφανής κατάσταση στην οποία η ψυχολογική προσαρμογή είναι πάρα πολύ δύσκολη» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Στην επιτροπή θα προστεθεί ένας ακόμη επιστήμονας, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλειος Παντελεήμονας Μποζίκας, ο οποίος ασχολείται με παγκόσμιες μελέτες που αφορούν στην ψυχική υγεία στο γενικό πληθυσμό.

Οι 5 άξονες:

Λειτουργεί σε 24ωρη βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, 10306, η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά βοηθάει τους συμπολίτες μας. Η γραμμή έχει απαντήσει σε 78.000 περίπου κλήσεις, για τη διαχείριση φόβου και άγχους για τον κορωνοϊό σε ποσοστό 82%. Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσονται και προγράμματα τηλεσυμβουλευτικής.

Προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και σε παιδιά, εφήβους. Θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες μέρες.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας υπάρχει ενότητα με θέμα την ψυχική υγεία, απλές και κατανοητές, βοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του covid. Εκεί υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά, όπως και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης.

Ειδικά για τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου ένας οδηγός για την ψυχική διατήρηση της επιδημίας. Επίσης, έχει δρομολογηθεί και έρευνα για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης που βιώνουν οι συγκεκριμένες ομάδες του υγειονομικού προσωπικού.

Ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχικής υγείας της χώρας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της διασποράς του ιού.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια – 23/12/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!