Όταν ταχυδρομούσαν παιδιά…

Το 1913 οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. ήρθαν αντιμέτωπες με κάποιες πολύ ιδιαίτερες παραδόσεις… εκείνες των παιδιών!

Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν ξεκάθαροι κανονισμοί σχετικά με τα δέματα που μπορούσε να ταχυδρομήσει κάποιος. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 1913 τα ταχυδρομεία είχαν τη δυνατότητα να δέχονται δέματα που ζύγιζαν πάνω από 4 λίβρες. Τότε άρχισε και η «παράνοια» των ανθρώπων με αποτέλεσμα να ταχυδρομούν αυγά, φίδια, τούβλα και πολλά ακόμα «περίεργα».

Σύμφωνα με τη Nancy Pope, επικεφαλής – επιμελήτρια ιστορίας στο Εθνικό Ταχυδρομικό Μουσείο, έχουν υπάρξει περίπου 7 περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία και ταχυδρόμησαν παιδιά την περίοδο 1913 – 1915. Η πρώτη περίπτωση εντοπίζεται στο Ohio όταν μια οικογένεια στέλνει το γιο τους που ζύγιζε 10 λίβρες στο σπίτι της γιαγιάς του σε απόσταση 1 μίλι μακριά. Η οικογένεια πλήρωσε 15 cent για γραμματόσημα και ένα χρηματικό ποσό για ασφάλιση.

Αν και δεν ήταν σύνηθες να ταχυδρομούνται παιδιά, φαίνεται πως εκείνη την εποχή για μεγάλες αποστάσεις ήταν φθηνότερο να αγοράσει κάποιος γραμματόσημα και να στείλει ένα παιδί μέσω ταχυδρομείου σε σχέση με το να αγοράσει εισιτήριο και να μετακινηθεί με τρένο.

Μια άλλη περίπτωση παιδιού ήταν η May Pierstorff το 1914. Η απόσταση ήταν 73 μίλια μακριά και κόστισε 53 cent για γραμματόσημα.

Όταν γνωστοποιήθηκε η περίπτωση της May, ο διευθυντής του ταχυδρομείου απαγόρευσε στους ταχυδρόμους να δέχονται παιδιά ως δέματα. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό διότι ένα χρόνο αργότερα σημειώνεται ένα ρεκόρ απόστασης 720 μιλίων. Επρόκειτο για ένα 6χρονο κορίτσι που μεταφέρθηκε από την Florida στην Virginia, στο σπίτι του πατέρα της.

Charlotte May Pierstorff

Το 1997, ο Michael O. Tunnell έγραψε το παιδικό βιβλίο, Mailing May, που περιστρέφεται γύρω από την παιδική ηλικία της May.

Η τελευταία παράδοση παιδιού με ταχυδρομείο στις Η.Π.Α. πιθανολογείται τον Αύγουστο του 1915. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρέδιδαν τα παιδιά σε κάποιον άγνωστο. Ειδικά σε αγροτικές περιοχές οι οικογένειες φαίνεται να γνώριζαν τον ταχυδρόμο τους. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και φωτογραφίες ταχυδρόμων με μωρά στην τσάντα τους, κάτι που αποδείχτηκε σκηνοθετημένο.

Τέλος το 1920 απορρίφθηκαν δύο αποστολές παιδιών με το πρόσχημα ότι δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν ως «αβλαβή ζωντανά ζώα», σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Μια σκηνοθετημένη φωτογραφία (National Postal Museum)

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.