Παραφυσικά φαινόμενα – Γιατί πιστεύουμε σε αυτά

Παραφυσικά φαινόμενα, και όμως πιστεύουμε ακόμα σε βουντού, ξόρκια και άλλες μαγκανίες. Γιατί γίνονται ακόμα πιστευτά τα παραφυσικά φαινόμενα; Η άποψη αυτή κρατάει ακόμα από την αρχαία Ελλάδα όπου φυσικά φαινόμενα όπως τον κεραυνό και τις τρικυμίες, τα απέδιδαν σε θεούς (Δίας και Ποσειδώνας) αδυνατώντας να τα κατανοήσουν αλλιώς.

Παραφυσικό φαινόμενο αποκαλείται οποιοδήποτε φαινόμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί με επιστημονική προσέγγιση. Κυρίως εννοούνε τις μη φυσικές οντότητες, τα πνεύματα (καλά, κακά ή ουδέτερα). Με κάθε φυλή και πολιτισμό να τα έχει προσαρμόσει στη δική του κουλτούρα.

Μέσω της πίστης στο παραφυσικό πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με νεκρούς ανθρώπους, να αποκομίσουν χρήματα ή να θεραπευτούν από ασθένειες ή ακόμα και μόνιμη παράλυση.

Μόλις δε λυθούν τα κακά μάγια -υπεύθυνα για όσα αρνητικά τους συμβαίνουν-όλα θα φτιάξουν. Κάπως έτσι βγάζουν ακόμα λεφτά αστρολόγοι και μέντιουμ, τους οποίους συναντάμε ακόμα και σε πρωινές εκπομπές να μιλάνε για τα ζώδια και το πως θα κυλήσει ο μήνας με βάση αστρολογικούς χάρτες.

Η βάση όλου του σκεπτικού και της αποδοχής των παραφυσικών φαινομένων δεν είναι άλλη από την άγνοια. «Τα φαντάσματα υπάρχουν επειδή δεν αποδεικνύεται η ανυπαρξία τους» ή «Δεν γνωρίζουμε την πηγή κάποιων μαγνητικών πεδίων άρα είναι φαντάσματα». Έτσι διάφορες τέτοιες εκπομπές ανθούν ακόμα…

Το μη κατανοητό είναι εύκολο να αποδοθεί στη μαγεία και στο μεταφυσικό. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε σίγουροι, μη αντέχοντας την άγνοια.

Ένας ακόμα σημαντικότερος λόγος βέβαια που πιστεύουμε στα παραφυσικά φαινόμενα, είναι η τάση των ανθρώπων να επιθυμούν να διαιωνίσουν την ύπαρξή τους μετά τον θάνατό τους καθώς δε θέλουν να αποδεχτούν το λογικό και αναμενόμενο τέλος τους. Και έτσι να ξανά συναντήσουν και αγαπημένους ανθρώπους τους που έχουν ήδη πεθάνει. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά άτομα που έχουν χάσει αγαπημένους ανθρώπους, είναι πιο επιρρεπείς στη πίστη παραφυσικών φαινομένων και φαντασμάτων.

Ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί ως μία κάμερα καταγράφοντας και αναράγοντας δεδομένα. Αντιθέτως ανακαλεί από τη μνήμη του καταστάσεις και έτσι ενίοτε προσθέτει εικόνες που δεν υπήρξαν και θα επιθυμούσαμε υποσυνείδητα να υπήρχαν (φαντασία).

Αν όλα αυτά σας φαίνονται παράλογα, μάθετε ότι: Το 62,5% των Ελλήνων πιστεύουν στο μάτι και το 37,8% στην ύπαρξη εξωγήινων: έρευνα-δημοσκόπηση της Κάπα Research

Cognitive biases explain religious belief, paranormal belief, and belief in life’s purpose

Πείραμα με επιλεκτική παρατήρηση:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μυστηρίου: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.