Μαμά, μπαμπά, το σχολείο ξεκινά!

Σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Άγχος, αγωνία, τρέξιμο, για να αγοραστούν τα απαραίτητα, αλλά και ενθουσιασμός, ανυπομονησία είναι μερικά από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία μαθητών: τα παιδάκια της Α΄ Δημοτικού! Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τους λιλιπούτειους φίλους μας, ώστε αυτό το ξεκίνημά τους να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερο και πιο ευχάριστο.

Καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι τα παιδιά νιώθουν το άγχος των γονιών. Κατ’ επέκταση, πόσο καλύτερα θα ήταν, αν έλειπε, και την θέση του έπαιρνε ο ενθουσιασμός για αυτήν την μετάβαση; Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια θα μπορούσαν να σταθούν κάποιες ενέργειες από την μεριά των γονιών που θα καταφέρουν να ηρεμήσουν και τις δυο πλευρές.

Κατ’ αρχάς, υιοθετήστε ένα σχολικό ωράριο. Τα παιδιά έχουν φύγει από το πρόγραμμά τους λόγω καλοκαιριού. Μπάνια, παγωτά και παιχνίδι πήραν την θέση του πρωινού ξυπνήματος και της ρουτίνας. Όσο πιο νωρίς επιστρέψουν, τόσο πιο εύκολα θα συνειδητοποιήσουν ότι το σχολείο ξαναρχίζει – κι ας είναι σε άλλο κτήριο από αυτό που έχουν συνηθίσει.

Επίσης, μέσα σε αυτό το διάστημα, θυμίστε τους κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα, πώς πρέπει να ντύνονται, να τρώνε το πρωινό σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, ώστε να μην αργούν, να ελέγχουν την τσάντα τους σε περίπτωση που έχουν ξεχάσει κάτι. Ενθαρρύνετέ τα, μάλιστα, να την έχουν ετοιμάσει από το βράδυ, για να είναι σίγουρα, και βοηθήστε να έχουν έτοιμα τα ρούχα της επόμενης μέρας. Αν σας ζητήσουν να φορέσουν κάποια αγαπημένα ρούχα τις πρώτες μέρες, δεχτείτε το. Θα τα βοηθήσει να εγκλιματιστούν.

Επιπροσθέτως, μια μικρή ξενάγηση του πώς θα πηγαίνει μόνο του σε λίγο καιρό – ή και μαζί σας – στο σχολείο είναι μια καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε και οι δύο την πραγματικότητα που έρχεται οσονούπω. Ακόμα, η γνωριμία με την δασκάλα ή με τον δάσκαλο είναι ένας πολύ ωφέλιμος τρόπος να νιώσει οικεία σε έναν νέο χώρο. Όπως και το να γνωρίζει ότι ένα άλλο παιδί της γειτονιάς θα πάει (ή πηγαίνει, αν είναι μεγαλύτερης τάξης) στο ίδιο σχολείο. Θα το συνδράμει, ώστε να νιώσει ασφάλεια. Παροτρύνετέ το να χαμογελάκαι να απαντά σε ερωτήσεις, όπως «Πώς σε λένε;», όταν συναντήσει τους συμμαθητές του. Έτσι, θα σπάσει ο πάγος και οι νέοι φίλοι είναι προ των πυλών!

Συνοψίζοντας, αυτή η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται προσπάθεια και οργάνωση. Κάποια κλάματα από την μεριά του παιδιού είναι αναμενόμενα, κυρίως εξαιτίας του αποχωρισμού. Όμως, το πρώτο σοκ θα περάσει, όταν εκείνα μπουν στο προαύλιο. Ας επικρατήσει ο ενθουσιασμός για τις γνώσεις που θα πάρει, για τους νέους φίλους και τις νέες εμπειρίες που θα αποκτήσει. Καλή σχολική χρονιά!

Πηγές:

Πρώτη Μέρα στο Σχολείο για το Παιδί

http://www.in.gr/2017/08/31/health/health-news/prwti-mera-sto-sxoleio-pws-tha-boithisete-to-paidi-na-prosarmostei/

Είμαι απόφοιτη της Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά από την πολυετή εργασιακή μου απασχόληση ως καθηγήτρια κατάλαβα ακόμη περισσότερο την χρησιμότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού, ενός κλάδου που αγάπησα πολύ, και θα αποτελεί την έμπνευση για τα άρθρα μου.