Μοντεσσοριανή αγωγή: όταν το παιδί γίνεται δάσκαλος του εαυτού του

Η Μaria Montessori γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου το 1870 στην Ιταλία και πέθανε στις 6 Μαίου το 1952 στην Ολλανδία. Ήταν γνωστή γιατρός, φιλόσοφος και παιδαγωγός. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προσχολική αγωγή και το έργο της είχε καθολική, χριστιανική και ανθρωπολογική προσέγγιση. Βασικές έννοιες του έργου της είναι η αυτοπειθαρχία και η πειθαρχία. Η Μaria Montessori θαύμαζε πολλές προσωπικότητες της εποχής της (Ghandi, Freud, Tagore, Marconi, Piaget, Edison, Herriot, Masaryk, Adenauer, κλπ.) με κυριότερο τον Φρέντελ από τον οποίο επηρεάστηκε. Η γνωστή παιδαγωγός στόχευε στην απελευθέρωση της παιδικής ηλικίας και στην υπεράσπιση του παιδιού.

«Η εκπαίδευση ακόμα κι ενός μικρού παιδιού, δεν έχει στόχο να το προετοιμάσει για το σχολείο, αλλά για τη ζωή».

Για την ίδια την Μontessori, θα πρέπει να βλέπουμε το παιδί σαν μια υπέρτατη οντότητα που θα οδηγήσει τον ίδιο σε μία νέα κοινωνία ειρηνική. Μάλιστα, το σχολείο είναι αυτό που θα του παρέχει πλούσια ερεθίσματα, το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με ό,τι θέλει μέσα όμως σε πειθαρχημένο περιβάλλον. Χαρακτηριστική ήταν η φράση: «Πρέπει να δούμε το παιδί σαν ένα Μεσσία που θα προετοιμάσει τη νέα ανθρωπότητα, θα οδηγήσει τόσο το άτομο όσο και την ανθρωπότητα σε ένα υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης, θα χτίσει το νέο κόσμο ειρήνης». Η μοντεσσοριανή αγωγή, επικεντρώνεται στο παιδί. Το βοηθά όχι μόνο να καλλιεργήσει την φαντασία του, αλλά και να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις ικανότητές του, να ακονίσει το μυαλό του. Με λίγα λόγια να γίνει δάσκαλος του εαυτού του. Ολα αυτά μπορούν να πραγματοποηθούν μέσα από την συνεχή προσπάθεια, την εξάσκηση, την επιθυμία, την παρατήρηση και την αυτοδιόρθωση.

Το μοντεσσοριανό μοντέλο είναι με τέτοιον τρόπο διαμορφωμένο ώστε το παιδί να ασκεί αυτοκριτική και να διορθώνει τα λάθη του. Αποτελείται από απλή γλώσσα για να είναι εύκολα προσβάσιμο στο παιδί και βοηθά στη μετάβαση από το απλό στο σύνθετο επίπεδο. Ωστόσο, η μοντεσσοριανή αγωγή περιλαμβάνει και δραστηριότητες πέρα από την εκπαίδευση όπως η αγάπη προς τα ζώα, η ψυχική καλλιέργεια, οι δραστηριότητες ευγενείας, εικαστικές δραστηριότητες και άλλα.

Πηγές:

https://www.montessorianiagogi.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B9/

https://www.schooling.gr/article/271/montessoriano-yliko-agora-i-ependysi

Το μοντεσσοριανό υλικό

https://www.mama365.gr/5261/ti-einai-to-systhma-montessori-kai-ti-mas-didaskei.html

Εικόνα: Nabeel H – Flickr

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Τα θέματα που μου προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον σχετίζονται με τον άνθρωπο και την κοινωνία και οι θεματικές ενότητες που θέλω να ασχοληθώ είναι η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, τα παιδαγωγικά, η φιλοσοφία και η εγκληματολογία.