Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που να αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση

1. Διαβάζουμε στα παιδιά μας

Τα παιδιά αγαπούν να ακούνε τους γονείς τους να τους διαβάζουν παραμύθια ή βιβλία με αγαπημένους τους ήρωες ή έντυπα με θέματα που τα ενδιαφέρουν, ακόμη κι όταν έχουν μεγαλώσει και ξέρουν να διαβάζουν. Είναι επίσης, ιδανική ευκαιρία να εξελίξουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν περισσότερες ιδέες και φαντασία.

2. Διατηρούμε μια σταθερή ροή νέων βιβλίων

Κάθε μήνα ωφέλιμο είναι να αφήνω σε στρατηγικές τοποθεσίες στο σπίτι νέα βιβλία, ώστε τα παιδιά να τα ανακαλύπτουν μόνα τους. Αρκετές φορές το γεγονός ότι τα βλέπουν μπροστά τους πυροδοτεί την περιέργεια.

3. Επίσημη ώρα ανάγνωσης

Είναι πολύ χαλαρωτικό πριν την ώρα του ύπνου ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί. Επιπλέον, η εγκαθίδρυση μιας επίσημης ώρας ανάγνωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πρακτική για πολλές οικογένειες.

4. Αφαιρούμε περισπασμούς

Πλέον υπάρχουν τόσες ηλεκτρονικές συσκευές που χειρίζονται τα παιδιά, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την προσέγγιση των βιβλίων. Εδώ χρειάζεται οι γονείς να επιμείνουν ώστε οι συσκευές να απενεργοποιούνται μετά από κάποιο χρόνο χρήσης και να ξεκινήσουν μια όμορφη, ήρεμη συζήτηση πάνω σε κάποιο θέμα που να σχετίζεται με κάποιο βιβλίο. Έτσι, τα παιδιά θα θελήσουν να διαβάσουν τα όσα άκουσαν. Έξυπνο θα ήταν οι γονείς να βρίσκουν βιβλία που να έχουν κινηματογραφηθεί, γιατί θα είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να διαβάσουν και να δουν τα όσα περιέγραψε το κάθε βιβλίο. Με αφορμή αυτό, θα μπορούν και πάλι να αναπτυχθούν όμορφες και εποικοδομητικές συζητήσεις.

5. Παίρνουμε βιβλία μαζί μας όπου κι αν πάμε

Δείξτε στα παιδιά σας ότι αν γνωρίζουν ότι θα πάνε κάπου και θα περιμένουν, το βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα, καθώς τα βιβλία δεν λειτουργούν με μπαταρία, ούτε με σήμα WiFi.

6. Δίνουμε στα παιδιά έντυπα βιβλία, όχι e-books

Τα παιδιά συγκρατούν καλύτερα οποιαδήποτε πληροφορία όταν διαβάζουν σε έντυπη μορφή, και όχι σε οθόνη. Επιπρόσθετα, το χαρτί δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν μια σχέση αγάπης με το βιβλίο, καθώς μπορούν να το ξαναδιαβάσουν όποτε θελήσουν, να υπογραμμίσουν, να εξοικειωθούν με την αίσθηση και τη μυρωδιά του, να το νιώσουν δικό τους. Να νιώσουν το βιβλίο – φίλο τους.