Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα με δραστηριότητες, με το οποίο προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συνεπείς γίνεται. Για παράδειγμα, οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο, διαβάζουν, έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στις δουλειές τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής τους. Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο της «τελευταίας στιγμής» ή αλλιώς της αναβλητικότητας δηλαδή έχουμε τη συνήθεια να αναβάλλουμε συνεχώς μία σημαντική υποχρέωση και την αφήνουμε πάντα στο τέλος της προθεσμίας που μας έχει δοθεί. Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι που αποτελεί και αυτό έναν παράγοντα για την αναβλητικότητα.
Αρχικά, η αναβλητικότητα σύμφωνα με τον διακεκριμένο ψυχίατρο Φρόιντ οφείλεται στην αρχή της ευχαρίστησης στην αποφυγή δηλαδή των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούν άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αναβολή των εργασιών μας καθώς τις αντιμετωπίζουμε σαν μια αγγαρεία. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με συναισθήματα άγχους, απογοήτευσης, νεύρων, πίεσης και ενοχής διότι καθυστερούμε κάτι που ξέρουμε ήδη ότι θα το κάνουμε τη τελευταία στιγμή. Που οφείλεται όμως αυτή η αίσθηση αναβλητικότητας που μας κατακλύζει;
• Συχνά κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν
• Οι στόχοι μας δεν είναι αρκετά σαφείς και δεν έχουν την κατάλληλη παρακίνηση για μας
• Η προσοχή μας αποσπάται πάρα πολύ εύκολα
• Φόβος και άγχος για το αν έχουμε τα κατάλληλα προσόντα για κάτι
• Τα «ψέματα» που λέμε στον εαυτό μας για να μη ξεκινήσουμε μία εργασία
Για να βγούμε όμως από τον φαύλο κύκλο της αναβλητικότητας προκειμένου να ανακτήσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας, να ενισχύσουμε την διάθεσή μας και να μειώσουμε το άγχος μας πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω ακολουθούν κάποια βήματα για την αντιμετώπισή της.
1. Ρεαλιστικοί στόχοι
Η οργάνωση και οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι σημαντικά για την μείωση της αναβλητικότητας. Ειδικότερα, μπορούμε να θέσουμε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι είναι εφικτοί για την υλοποίηση του σχεδίου που έχουμε σκεφτεί. Χωρίζοντας σε μικρά βήματα τον στόχο μας θα είναι πιο εύκολο για μας να τον πετύχουμε και να τον τελειώσουμε.
2. Περιορισμός των αρνητικών συναισθημάτων
Πρέπει να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει ώστε δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι το άγχος; Ο φόβος της αποτυχίας; Ή ο θυμός που νιώθουμε επειδή θεωρούμε πως δεν είναι απαραίτητο να το κάνουμε; Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εντοπίσουμε και να ασχοληθούμε με τα συναισθήματα μας για να δούμε τι μας προκαλεί αποστροφή και μας κρατάει δέσμιους από το να τελειώσουμε μια υποχρέωση και να σταματήσουμε την αναβλητικότητα.
3. Οργάνωση χρόνου
Μπορούμε να αφιερώσουμε μία ώρα της ημέρας για να τελειώσουμε την εργασία μας αφήνοντας στην άκρη πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή όπως είναι τα social media, το τηλέφωνο και η τηλεόραση. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε μικρά διαλείμματα και να συνεχίσουμε ξανά από το σημείο που σταματήσαμε.
4. Ξεκίνα άμεσα
Μην αναβάλλεις κάτι που μπορείς να κάνεις τώρα για μετά. Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Ξεκίνα, να εκτελείς μία – μία τις υποχρεώσεις σου τώρα και αμέσως θα νιώσεις ανακούφιση και ικανοποίηση.
Κλείνοντας το θέμα της αναβλητικότητας κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει αυτή τη συνήθεια της τελευταίας στιγμή αν δεν τον ενοχλεί. Ο καθένας μας ξεχωριστά έχει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Ωστόσο, αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος που προκαλείται καθώς συσσωρεύονται υποχρεώσεις και νιώθει ενοχές είναι προτιμότερο να αλλάξει σταδιακά τις συνήθειες του.
Από την Ιωάννα Τσιάντη
Πηγές: