Αντιμετωπίστε τους αρνητικούς ανθρώπους!

Τους αρνητικούς ανθρώπους εύκολα τους αναγνωρίζουμε. Είναι συνήθως απαισιόδοξοι κι εύκολα εξαντλούν ψυχολογικά τους ίδιους και τους γύρω τους. Η καταστροφική σκέψη, η αρνητικότητα και η απελπισία τούς ακολουθούν. Αν τους το επιτρέψουμε, μπορεί να διαταράξουν την συγκέντρωσή μας και να μας απομακρύνουν από τους στόχους μας.

Η διαχείριση αρνητικών ανθρώπων ξεκινάει πρώτα από μας και πώς νιώθουμε εμείς με εμάς. Οι άνθρωποι γύρω μας είναι αυτοί που είναι, με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το γεγονός ότι έχουν πτυχές που δε μας αντιπροσωπεύουν μας βάζει στον πειρασμό να τους χαρακτηρίσουμε. Στη συνέχεια, παραπονιόμαστε για το πόσο μας επηρεάζει κάποιος αρνητικά στη ζωή μας: «Με καταπιέζει», «Με  προσβάλλει», «Με πληγώνει» κτλ.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Η συμπεριφορά τους

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου υπάρχουν και δομούν τον χαρακτήρα. Η ροή των γεγονότων είναι τα στοιχεία που δημιουργούν τον αρνητικό τρόπο σκέψης και αλλάζουν την συμπεριφορά του ατόμου. Αν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα σταθερό και απόλυτο στην αρνητική τους συμπεριφορά, αλλά αντιδρούν έτσι κάτω από αυξημένες πιέσεις, θα μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση με περισσότερη κατανόηση.

2. Το αρνητικό σχόλιο που λέει

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε οπαδοί ενός αρνητικού ατόμου. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να τους ακούσουν και να μπορέσουν να βοηθήσουν. Αυτό μόνο ο ψυχολόγος μπορεί να τους το προσφέρει και μαζί να βρουν τρόπους αποκατάστασης με μια θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων Γι’ αυτό, αν συνειδητά και ειλικρινά δεν μπορείτε να δώσετε αυτή την ευκαιρία, δηλαδή να τον ακούσετε, μην έχετε ενοχή. Εκφράστε ανοιχτά την γνώμη σας.

3. Αναγνωρίστε τις αντοχές σας

Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε να εκθειάζουμε τη σημασία της κατανόησης, της στήριξης και του διαλόγου.  Γι’ αυτό, είναι πολύ καλύτερο να κατανοήσετε τις δυνατότητές σας και αν δεν αντέχετε μια αρνητική συμπεριφορά, απομακρυνθείτε. Δεν χρειάζεται να ενισχύσετε την ιδιοτροπία τους και είναι προτιμότερο να σώσετε την ψυχική σας ισορροπία.

4. Αναζητήστε τα θετικά

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί κατά βάθος. Έτσι, και οι «αρνητικοί άνθρωποι» έχουν κάποια καλά κομμάτια, αν και δεν τα δείχνουν. Αναζητήστε κάτι θετικό σε αυτά τα άτομα χωρίς να τους καταδικάζετε βιαστικά. Ίσως βοηθήσει να κατανοήσετε πιο εύκολα και την αρνητικότητά τους.

5. Η καλή πρόθεση

Καθώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα τις αιτίες πίσω από αυτή την αρνητικότητα, δε μπορούμε και να την ερμηνεύσουμε. Ωστόσο, αν κάποιος νιώθει μόνος, εγκαταλελειμμένος, ότι έχει απορριφθεί, μια απλή χειρονομία συμπάθειας και διαθεσιμότητας από εσάς μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει την αρνητική διάθεσή τους έστω και προσωρινά.

6. Συγκράτηση και ψυχραιμία

Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα ένα άτομο να θεωρήσει την υπομονή σας ως αδυναμία. Δεν είναι όλα τα αρνητικά άτομα θύματα. Κάποια αναζητούν έλεγχο, αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό από ανασφάλεια για εγωιστικούς λόγους. Ίσως ξεκινήσουν μια συζήτηση μαζί σας και σας εμπιστευτούν, ίσως επανέλθουν με έντονη επικριτική διάθεση πάλι. Σε αυτό το στάδιο θα μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα αυτό το άτομο και να αποφασίσετε τη δική σας συμπεριφορά απέναντι του.

7. Σχολιάστε τη συμπεριφορά του

Η εποικοδομητική κριτική βοηθάει, αν και ενέχει κινδύνους. Αν διαθέτετε το κουράγιο και την προθυμία, μπορείτε να έχετε μια ειλικρινή, ευγενική συζήτηση με αυτό το άτομο. Αν αυτό το άτομο δείξει θυμό, ένταση, εκνευρισμό ή κάποια άλλη αρνητική συμπεριφορά, τότε πείτε πως θέλατε απλώς να βοηθήσετε και να βρείτε μαζί λύσεις. Αν αρνηθεί, πείτε του αν θελήσει αργότερα να συζητήσει, να σας το πει. Δώστε του χρόνο και απομακρυνθείτε.

8. Εσείς να είστε θετικοί

Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο μπορείτε να δείξετε σε ένα αρνητικό άτομο ότι η θετική στάση και συμπεριφορά είναι ισχυρές, δίνουν λύσεις και έχουν πολλά οφέλη. Να είστε συνεπείς και αληθινοί στις απόψεις σας. Ορισμένες φορές, αυτό το άτομο μπορεί να είναι ειρωνικό, επικριτικό ή να κάνει ένα άσχημο και καυστικό απαξιωτικό σχόλιο για τη συμπεριφορά σας. Δε χρειάζεται να αντιδράσετε με ένταση, να συγκρουστείτε ή να θυμώσετε· αυτό μπορεί μόνο να χειροτερέψει την κατάσταση. Εξηγείστε λογικά τη θέση σας, την αντίληψή σας για το ζήτημα, την οπτική σας και τοποθετηθείτε γιατί η θετική στάση στη ζωή είναι πρωταρχική για εσάς.

9. Οι δυνατότητές σας και η θετική σας διάθεση

Μπορεί όλοι να θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε ένα αρνητικό άτομο, αλλά αυτές οι προσπάθειες λειτουργούν μόνο αν το άτομο είναι ανοιχτό σε αυτό τον τρόπο προσέγγισης. Πρέπει επίσης να αποφασίσουμε αν εμείς μπορούμε και θέλουμε να το κάνουμε και να το στηρίξουμε. Γιατί όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες, προτεραιότητες, δεξιότητες και αυτό περιλαμβάνει και την ικανότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τα άτομα γύρω μας. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι: α) να απαντήσετε στον εαυτό σας αν είστε πραγματικά πρόθυμοι να βοηθήσετε κάποιο δικό σας άτομο με αρνητικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και β) να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με εκείνον για τα όριά σας και μέχρι ποιο σημείο μπορείτε να δεχτείτε την αρνητικότητά του και σε ποιο βαθμό περιμένετε να δείτε την εξέλιξη της θετικότητάς του.

Από την Σοφία Π. Μιχαλοπούλου (Κλινική Ψυχοπαθολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια)

http://epsynews.blogspot.com/

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!