Διασχιστική (Ψυχογενής) Αμνησία: Όταν το μυαλό μας προστατεύει από ένα δυσάρεστο γεγονός

Υπάρχουν στιγμές, γεγονότα, καταστάσεις που μας προκαλούν, άσχημα συναισθήματα, όπως λύπη, άγχος, υπερένταση. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που ευχόμαστε να μπορούσαμε να τις ξεχάσουμε. Ωστόσο σε ορισμένα γεγονότα, ο εγκέφαλος μη μπορώντας να επεξεργαστεί ένα δυσάρεστο γεγονός μας προστατεύει, ξεχνώντας το. Αυτή η διαδικασία ειναι η Διασχιστική (Ψυχογενής) Αμνησία και συγκαταλέγεται στις διασχιστικές (αποσυνδετικές) διαταραχές.

Η απώλεια μνήμης, δηλαδή, για βιογραφικές πληροφορίες όπως το όνομά μας, τα οικεία μας πρόσωπα, το επάγγελμά μας ή για πρόσφατα γεγονότα τα οποία είνα στρεσογόνα ή τραυματικά.

Ο όρος ψυγογενής χρησιμοποιείται καθώς αρκετές φορές δεν εντοπίζονται οργανικές δυσλειτουργίες, επομένως ο συγκεκριμένος τύπος αμνησίας προκαλείται ύστερα απο κάποιο ψυχολογικό τραυματικό γεγονός.

Εμφανίζεται και εξαφανίζεται αιφνίδια σε νεαρά άτομα, ενώ διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως μήνες. Σύμφωνα με το DSM-V τα γεγονότα αυτά αφορούν κυρίως την σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση\βιασμό. Άλλα γεγνότα μπορεί να είναι:

Το βίωμα ενός πολέμου, η απαγωγή, φυσικές καταστροφές, η αιμομιξία, ή έντονες σκηνές βίας.

Οι τύποι διασχιστικής αμνησίας (με ή χωρίς φυγή) είναι:

Γενικευμένη αμνησία: Το άτομο αδυνατεί να θυμηθεί ολόκληρη την ζωή του. Η έναρξη είναι αιφνίδια.

Εντοπισμένη αμνησία: Το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί όσα συνέβησαν κατά της διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Επιλεκτική αμνησία: Το άτομο αδυνατεί να θυμηθεί συγκεκριμένα γεγονότα (όχι όλα) κατά την διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Διαρκής αμνησία: To άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί νέα συμβάντα.

Συστηματοποιημένη αμνησία: Το άτομο αδυνατεί να θυμηθεί συγκεκριμένες κατηγορίες πληροφοριών, π.χ. σχετικά με την οικογένεια ή το επάγγελμά του. 

Άλλα συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν παράλληλα με την ψυχογενή αμνησία είναι:

-ευερεθιστότητα

-άγχος

-δυσκολία στην συγκέντρωση

-δυσκολία στον ύπνο

-κατάθλιψη

Σε ορισμένες περιπτωσεις ο παθών μπορεί να πλάσει ακούσια ψεύτικη ταυτότητα και αναμνήσεις προκειμένου να χτίσει το κενό που έχει προκληθεί. Αυτό ονομάζεται μυθοπλασία. Ωστόσο η νοητική και η γλωσσική του κατάστση παραμένει ίδια. Επίσης ειναι πιθανό ακόμα και το ίδιο το άτομο να μην έχει επίγνωση της κατάστασης και αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο εντοπισμός και η διάγνωση της διασχιστικής αμνησίας ενέχει βαθμό δυσκολίας.

Τέλος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, η μνήμη ανακάμπτει πλήρως με ή χωρίς την βοήθεια ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων ενώ είναι λίγες οι πιθανότητες επανεμφάνισης της ψυχογενούς αμνησίας.

Βιβλιογραφία:

Διαγνωστικά κριτήρια DSM-V. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΤΣΑΣ. 2015

Παπανικολάου, Α.Κ., Marshall, R.B., Blum. OI ΑΜΝΗΣΙΕΣ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2007.

Είμαι η Αναστασία και τα τελευταία 6 συναπτά έτη ασχολούμαι με την Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. Μεγάλη μου αγάπη όμως παραμένει η Εγκληματολογία. Στην ζωή μου αλλά και μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να πρεσβεύω όσο πιο πίστα μπορώ το: «Όταν εστιάζεις μόνο στα προβλήματά σου θα έχεις μόνο πάρα πάνω προβλήματα. Όσο, όμως, εστιάζεις στις δυνατότητές σου θα σου παρουσιάζονται μόνο πάρα πάνω ευκαιρίες.»