«Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι!»

Έχετε ένα αίσθημα ανικανότητας αντιμετώπισης του καθημερινού στρες εντός οικογενείας και γενικότερα μιας ανικανότητας διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων;

Νιώθετε ότι δεν έχετε αίσθημα σκοπού και απόλαυσης τη ζωής γενικότερα; Δεν έχετε υποστηρικτικές σχέσεις; Δεν είστε σε θέση να κάνετε και να απολαμβάνετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς;

Η ευεξία είναι κάτι περισσότερο από τη σωματική υγεία. Περιλαμβάνει και τη συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική σας υγεία! Είναι η συνολική ικανοποίηση που νιώθετε για τον εαυτό σας και τη ζωή σας η οποία μπορεί να ανεβαίνει και να εξαρτάται από το τι συμβαίνει στη ζωή σας!

Ένα σημαντικό μέρος του να είναι γονέας είναι να φροντίζει και τον εαυτό του! Δεν είναι μόνο να  προσέχει τα παιδιά του. Η γονική μέριμνα είναι μια απαιτητική δουλειά και απαιτεί πολύ σωματική και συναισθηματική ενέργεια.

Μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσετε τη σημασία της φροντίδας του εαυτού σας. Εάν είστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή εξαντλημένοι, είναι δύσκολο να είστε ο γονέας που προσπαθείτε να είστε. Αναμφισβήτητα όμως το αίσθημα ανεπάρκειας, η έλλειψη ικανοποίησης από τον γονεϊκό ρόλο και το στρες επηρεάζουν την συμπεριφορά των γονέων αλλά και την αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους.

Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει στην ευεξία των γονέων δηλαδή στον βαθμό που οι γονείς είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, τη ζωή τους, με την ποιότητα της σχέσης τους με τα παιδιά και πώς αυτή επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών τους και κατέληξαν ότι:

  • όσο πιο θετική είναι η ευεξία των γονέων τόσο θετικότερο αποτέλεσμα υπάρχει στα παιδιά τους.
  • η ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων (πρακτικές θετικής πειθαρχίας, έπαινος, κανόνες, όρια) επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών με θετικό τρόπο.
  • ότι η αρνητική οικογενειακή λειτουργία και οι μη υγιείς πρακτικές ανατροφής συνδέονται με άσχημα συναισθήματα και δύσκολα συμπεριφορικά αποτελέσματα στα παιδιά!

Πώς μπορεί η αρνητική συμπεριφορά των γονέων να επιδράσει επιβλαβώς την ανάπτυξη και την συμπεριφορά των παιδιών;

  • Στον τρόπο ομιλίας και τις λέξεις που οι γονείς χρησιμοποιούν.

Χρησιμοποιώντας ακατάλληλες λέξεις μπροστά στα παιδιά, το παιδί μαθαίνει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά μιμούμενο τα πρότυπά του.

  • Κακές συνήθειες

Ποτό, κάπνισμα, ψέματα, έλλειψη ορίων επηρεάζουν την φυσική και ψυχική ευεξία των παιδιών. Παιδιά που βλέπουν τους γονείς να ακολουθούν μια πειθαρχημένη ζωή με υγιεινή διατροφή και συχνή άσκηση είναι πιο πιθανόν να υιοθετήσουν αυτό τον τρόπο ζωής.

  • Θέματα σχέσεων

Η ένταση, οι καβγάδες – ειδικά μπροστά στα παιδιά – και μια εχθρική ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, τον τρόπο διαχείρισης των επιθυμιών τους, των συναισθημάτων τους και των σχέσεών τους αργότερα στη ζωή τους.

  • Θυμωμένοι γονείς – Θυμωμένα παιδιά

Τα παιδιά συνήθως είναι θύματα του θυμού και της κακής ιδιοσυγκρασίας των γονέων με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν μια άστατη ιδιοσυγκρασία, με πολύ θυμό και επιθετικότητα.

Τι μπορούν οι γονείς να κάνουν;

Όσον αφορά τον εαυτό τους:

  • Αλλάζοντας θέση και κοιτάζοντας ολόκληρη την εικόνα της ζωής τους

Δηλαδή να αναρωτηθούν και να απαντήσουν στο:

– Πόσο ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι είναι από αυτό που ζουν; 

– Πώς αυτό επηρεάζει την στάση και την συμπεριφορά τους στην οικογενειακή λειτουργία;

– Πώς αυτό επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους και την σχέση με τον/την  σύζυγό τους;

  • Να είναι ρεαλιστές και συμπονετικοί με τον εαυτός τους. Για όσα μπορούν, θέλουν και πρέπει.
  • Να παρατηρούν τις σκέψεις τους και τι τις πυροδοτεί
  • Να συνδέονται με άλλους γονείς
  • Να δημιουργούν ρουτίνες μικρών απολαύσεων (έναν καφέ, ένα μπάνιο, λίγη μουσική, ένα ωραίο άρωμα, ένα ημερολόγιο, ένα άτομο που να μπορείτε να μιλάτε γνωρίζοντας ότι δεν θα σας κρίνει)
  • Να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και να εκφράζουν πότε «δεν μπορούν» να τα κάνουν όλα!
  • Να ζητάνε βοήθεια

  Όσον αφορά τα παιδιά:

  • Καθαρά μηνύματα-επικοινωνία

Μπορείτε να του πείτε: «Σε παρακαλώ τακτοποίησε το δωμάτιό σου» και όχι «Μην είσαι τόσο ακατάστατος».

  • Καλό πρότυπο συμπεριφοράς

Μπορεί να λέτε στο παιδί «Να το κάνεις όπως το λέω» όμως εσείς είστε συνεπείς σε αυτό που απαιτείτε από το παιδί σας; Έχετε αυτοπειθαρχία, πρόγραμμα, όρια, διάθεση να μαθαίνετε συνεχώς καινούρια πράγματα; Έχετε ταύτιση λόγου και πράξης;

  • Κατανόηση της προσωπικότητας του παιδιού

Οι γονείς, κατανοώντας την μοναδική προσωπικότητα του παιδιού τους (ιδιοσυγκρασία), μπορούν να αντιληφθούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του και αναλόγως να προσαρμόσουν το στυλ ανατροφής και την συμπεριφορά τους.

  • Τρυφερότητα, αγάπη και αποδοχή

Οι γονείς, εκτιμώντας τα παιδιά τους για αυτό που είναι χωρίς συγκρίσεις και υπερβολικές απαιτήσεις, εκδηλώνοντας τρυφερότητα με μια αγκαλιά, ένα χάδι και αγάπη χωρίς όρους, βάζουν τις υγιείς βάσεις για την ομαλή μετάβαση των παιδιών τους στην ενήλικη ζωή.

  Τι θέλει π.χ. ένα παιδί να ακούσει οποιασδήποτε ηλικίας;

  «Σε αγαπάω όπως είσαι» χωρίς «εάν» και «όταν»!

   Η άνευ όρων αποδοχή αυτού που πραγματικά είναι το παιδί μας βοηθά:

  • την υγιή επικοινωνία στη σχέση γονέα – παιδιού
  • καταρρίπτει όλα τα εμπόδια στην μεταξύ τους σχέση, τα οποία πηγάζουν από τις προσδοκίες και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των γονέων.

Το να αναγνωρίζουμε την μοναδική και διαφορετική υπόσταση του παιδιού μας και να την περικαλύπτουμε με αγάπη και αποδοχή:

  • βοηθά τον γονέα να μην το αντιμετωπίζει ως προέκταση του εαυτού του
  • το παιδί να ανθίσει, να έχει τον χώρο να αναδείξει τον πραγματικό του εαυτό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, δεξιότητες)

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί» της προσωπικής και της οικογενειακής τους ευτυχίας ξεκλειδώνοντας την προσωπική και γονεϊκή τους μεταμόρφωση, αποτελώντας παράλληλα πιο υγιή πρότυπα για τα παιδιά τους.

Από την Ράνια Βλάγκα Αντωνίου

Professional Life Coach for Kids and Families.
Parent Coach.
Μέλος του Hellenic Institute of Coaching Ελλαδας και Κύπρου (HIC)
Σχολική Ψυχολόγος Msc
Κοινωνιολόγος Bsc
Ειδική Παιδαγωγός

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!