Η ψυχολογία πίσω από την αστρολογία

Θα λέγαμε πως στην σημερινή εποχή είναι κάπως σπάνιο – έως και αδύνατον – να μην γνωρίζει κανείς το ζώδιό του. Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την γνώση αυτή είναι πέρα από την έμφυτη περιέργειά μας, το γεγονός ότι η αστρολογία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Πολλοί από εμάς ίσως γνωρίζουμε και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο ωροσκόπος μας ή ίσως και να βλέπουμε τις ημερήσιες αστρολογικές μας προβλέψεις ανελλιπώς. Όμως ποια είναι η ψυχολογία πίσω από όλα αυτά (σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις), που μας δένουν με την αστρολογία;

Πρώτα από όλα, τι είναι η αστρολογία;

Eίναι η «επιστήμη», που μελετά την επίδραση που έχουν οι θέσεις των άστρων και των πλανητών στις ζωές των ανθρώπων.

Πόσα από αυτά που λέγονται για την αστρολογία είναι αληθινά;

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο, που να συνδέει την αστρολογία με την ανθρώπινη προσωπικότητα ή την έκβαση της ανθρώπινης ζωής.

Παρόλο λοιπόν που θεωρείται μια σύγχρονη «ψευδοεπιστήμη», γιατί οι millennials και η γενιά Z είναι πιστοί οπαδοί της;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, είναι αρχικά η περιέργεια που ικανοποιεί η αστρολογία, σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Οι σύγχρονες γενιές αδημονούν να γνωρίσουν όλο και περισσότερο τον εαυτό τους, γεγονός που τους ωθεί στις απαντήσεις που δίνει η αστρολογία σε πολυάριθμες ερωτήσεις.

Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από την προσήλωση στην αστρολογία;

Όπως αναφέραμε και πριν, η αστρολογία μας δίνει απαντήσεις σε ποικίλα και πολυάριθμα ερωτήματα και ικανοποιεί την περιέργεια που έχουμε τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Άρα σε πρώτο βαθμό, μας δημιουργεί ένα ψευδές αίσθημα ελέγχου και ασφάλειας.

Ακόμη, θεωρείται και η εικονική «ασπίδα» πολλών ανθρώπων, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανασφάλεια του μέλλοντος. Πάλι ερχόμαστε φυσικά στο συμπέρασμα, πως δημιουργεί ένα εικονικό αίσθημα ασφάλειας στους οπαδούς της. Και όμως, οι millennials και η γενιά Z την εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια, ακόμα και στις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής τους!

Τέλος, ποια είναι η ορθόδοξη θεώρηση της Εκκλησίας σχετικά με την αστρολογία;

Σύμφωνα με την ορθόδοξη θεώρηση της Εκκλησίας, η αστρολογία είναι ασυμβίβαστη με την Χριστιανική πίστη για πολλούς λόγους. Το φρόνημα και η ελπίδα, που θεμελιώνεται στις κινήσεις των άστρων, είναι πράγματα ασυμβίβαστα με το φρόνημα ενός χριστιανού και με την εν Χριστώ ελπίδα.

Από την Πίττη Μαριάνθη

Πηγές:

www.scientificamerican.com

www.verywellmind.com

www.impantokratoros.gr

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!