«Τα ζώα δεν είναι ιδιότητες ή πράγματα, αλλά ζωντανοί οργανισμοί, υποκείμενοι στη ζωή, που αξίζουν τη συμπόνια, το σεβασμό, τη φιλία και την υποστήριξή μας».
Η παραπάνω φράση του Marc Bekoff, αναδεικνύει την αξία των ζώων τα οποία εμπλουτίζουν διαχρονικά τον ηθικό, υλικό και συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων, όπως και τα οφέλη που προσφέρουν στην βελτίωση ποιότητας της ζωής μας.
Πώς τα ζώα θα μπορούσαν να βοηθήσουν εσωστρεφή παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη την κοινωνικοποίηση, παιδιά που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά ή έντονη αντιδραστικότητα;
Αλλά πώς θα μπορούσαν και γενικότερα να βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη την ψυχική ενδυνάμωση, αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχιατρικής φύσεως ή υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή;
Τα τελευταία χρόνια, η Ζωοθεραπεία καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στη σύγχρονη Ιατρική, καθώς πολλοί επιστήμονες τη βλέπουν ως ένα μεγάλο όπλο στη φαρέτρα τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων.
Η αλήθεια είναι πως η Ζωοθεραπεία προσφέρει εύρος υπηρεσιών, καθώς πολλά ζώα είναι ιδιαιτέρως χαρισματικά, με αποθέματα αγάπης και υπομονής, τα οποία μπορούν να μαλακώσουν μία απόμακρη προσωπικότητα και να προσφέρουν ασφάλεια σε μία ανασφαλή.
Η ανιδιοτελής αγάπη ενός ζώου, η σιωπηλή του παρέα και κατανόηση, δίχως την επικριτική και συμβουλευτική στάση που κρατούν πολλοί γνωστοί και φίλοι μας, βοηθούν έναν άνθρωπο να βγει από τα δεσμά του. Μέσα στη σιωπή της επικοινωνίας, πραγματοποιείται ο πιο εκκωφαντικός κρότος. Μία αλλαγή που δε συνοδεύεται από κοινότυπες εκφράσεις, δεν κρίνει τα αρνητικά συναισθήματα και δε βιάζεται να το παίξει σοφός συμβουλάτορας.
Μέσα από το νάζι της γάτας, την αγκαλιά ενός σκύλου, την υπομονή ενός γαϊδαράκου, τη χαρά από το κουνελάκι που παίζει, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, εξημερώνεται ο θυμός μας, ημερεύει η άγρια πλευρά μας που έγινε σκληρή επειδή ενδεχομένως δεν ποτίστηκε με αρκετή αγάπη.
Ειδικότερα η επαφή με σκύλους, αποδεδειγμένα, ευεργετεί τα άτομα με ειδικές ικανότητες και τα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού όπως αυτισμό ή σύνδρομο Asperger.
Προκύπτουν ηθικά ζητήματα από τη Ζωοθεραπεία;
Υπάρχουν ορισμένες θεραπείες με συγκεκριμένα ζώα τα οποία εγείρουν ηθικές ενστάσεις για τη χρησιμοποίησή τους ως θεραπευτικό μέσο, όπως οι ελέφαντες και τα δελφίνια. Έχουν υπάρξει αντιδράσεις για την κράτηση δελφινιών, όπως και αμφιβολίες για το πόσο μερικά ζώα είναι κατάλληλα για θεραπεία ή εμπεριέχει κινδύνους η χρησιμοποίησή τους.
Τι προσφέρει η επαφή με ένα ζώο;
Αυτό που επιδιώκει η ζωοθεραπεία είναι:
- βελτίωση της αυτοπεποίθησης
- ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
- αύξηση ευστροφίας/γλωσσικών ικανοτήτων
- ενδυνάμωση κοινωνικών δεσμών σε άτομα με ειδικές ικανότητες και με αυτισμό
- απόκτηση υπευθυνότητας, ενσυναίσθησης και ικανότητας λήψης αποφάσεων
Πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η θεραπεία;
Εξαρτάται από τον άνθρωπο και την περίπτωσή του, τη μορφή θεραπείας και την εμπειρία του εκάστοτε εκπαιδευτή.
Ελλοχεύουν κίνδυνοι από την ενασχόληση με τη ζωοθεραπεία;
Χρειάζεται εξοικείωση με το εκάστοτε ζώο, διότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης, δαγκώματος, γδαρσίματος. Ναι, το κάθε ζώο προσφέρει πολλές χαρές και θετικές εξελίξεις σε έναν άνθρωπο με επιβαρυμένη ψυχολογία, αλλά απαιτείται και μία διαδικασία εξοικείωσης με το εκάστοτε ζώο.
Η ζωοθεραπεία είναι μία ευκαιρία για αλληλεπίδραση με ένα ζώο το οποίο θα ανοίξει ένα καινούργιο παράθυρο στη ζωή, μία ευκαιρία για γνώση. Για το ξεκίνημα μίας αγνής σχέσης και στο τέλος, ενός βελτιωμένου εαυτού.