Συνέντευξη με τη Δάφνη Λιάτου: «Ιδιαίτερες Δημιουργίες για Ξεχωριστές Γυναίκες»

Στη ζωή μας, συναντάμε ανθρώπους που μπορεί να ξεκίνησαν ως επαγγελματικοί συνεργάτες, αλλά κατέληξαν να γίνουν επιστήθιοι φίλοι. Έτσι λοιπόν και στη δική μου ζωή, το Μάρτη του ‘96, στην πρώτη μου επαγγελματική δραστηριότητα, είχα την ευλογία να συνεργαστώ με την Δάφνη Λιάτου, η οποία κατάφερε με τον τρόπο της να μου μάθει τα μυστικά της δουλειάς αλλά και να μου δημιουργήσει όλο εκείνο το περιβάλλον ασφάλειας, εμπιστοσύνης και πλήρους ένταξης που έχει ανάγκη κάθε νέος εργαζόμενος.

Η Δάφνη, ανήκει στις κατηγορίες των ανθρώπων που έχουν ως διαπροσωπικό πρωτοστάτη την ειλικρίνεια, το ρεαλισμό, το χιούμορ κι εκείνη την τόσο δυσεύρετη καλοσύνη. Το μπρίο της πάντα ξεχωριστό, η παρουσία της έντονα διακριτή και το χαμόγελό της μόνιμα παρόν για να σε βγάζει απ’ τις δύσκολες στιγμές. Η πανταχού παρούσα παιδεία της, αμετάλλακτη όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει διαχρονικά σταθερή, να μεταλαμπαδεύεται και στην οικογένειά της.

Η Δάφνη πλέον, ασχολείται με αυτό που αγαπά πραγματικά και τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν περίτρανα. Αξίζει να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

-Δάφνη, μίλησέ μας λίγο για σένα. Ήσουν ανέκαθεν στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας κοσμημάτων ή εργάστηκες και σε κάποιον άλλο επαγγελματικό τομέα;

Η ενασχόληση με το εικαστικό κόσμημα ξεκίνησε όταν σταμάτησα να εργάζομαι σε ιδιωτική τράπεζα έπειτα από 20 χρόνια. Ο διαθέσιμος χρόνος που προέκυψε αποτέλεσε για εμένα ευκαιρία να αφοσιωθώ σε αυτό που πραγματικά με γέμιζε και με ικανοποιούσε, δηλαδή τη δημιουργία καλλιτεχνικού κοσμήματος.

-Υπήρχε πάντα μέσα σου η σκέψη να ασχοληθείς με την καλλιτεχνία;

Από την παιδική ηλικία μού άρεσε να ζωγραφίζω και να ασχολούμαι με κατασκευές στον ελεύθερο χρόνο μου. Μεγαλώνοντας, και όταν πλέον μου δόθηκε η ευκαιρία να αφιερώσω την καθημερινότητα στη δημιουργία, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την καλλιτεχνία.

-Πιστεύεις ότι γεννήθηκες με αυτό ή το «έχτισες» στην πορεία δοκιμάζοντας τον εαυτό σου ξανά και ξανά;

Στον κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα «σποράκι» που ονομάζουμε ταλέντο ή κλίση, με το οποίο γεννιέται. Πιστεύω, λοιπόν, ότι γεννήθηκα με αυτό, δηλαδή την καλλιτεχνική ανησυχία, και ότι απλώς έπρεπε να «ωριμάσουν» οι συνθήκες –και εγώ μαζί με αυτές–, ώστε να στραφώ αποκλειστικά σε αυτό που με ολοκληρώνει καλλιτεχνικά, δηλαδή στο κόσμημα.

-Πόσο εύκολο είναι να ξυπνάς κάθε μέρα και να έχεις έμπνευση να δημιουργήσεις; Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πως τα χέρια σου είναι ζορισμένα, επειδή και η έμπνευσή σου τυχαίνει να μπλοκάρεται;

Η έμπνευση έχει τη θέση της στο μυαλό μου όλο το 24ωρο. Είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μου, μέρος της ρουτίνας μου. Οι καθημερινές ασχολίες, ο καφές με μία φίλη, η διαδρομή μέσα στην πόλη που ζω, θα αποτελέσουν αφορμή για έμπνευση. Επειδή η κινητήρια δύναμη για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά είναι η οικογένειά μου, οι στιγμές κατά τις οποίες η έμπνευση μπλοκάρεται και τα χέρια ζορίζονται να δημιουργήσουν είναι όταν η δύναμη αυτή βρίσκεται σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.

-Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο για να ξεκινήσεις τη δημιουργία;

Όταν κάθομαι στο εργαστήριό μου για να δημιουργήσω, πρώτα θα ανοίξω την κουρτίνα για να παρατηρώ τη θέα που έχω έξω από το παράθυρό μου και έπειτα θα επιλέξω μουσική ή ραδιοφωνικό θέατρο, για να ακούω την ώρα που δημιουργώ. Αυτά αποτελούν το απαραίτητο «περιβάλλον» για να ξεκινήσω.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;

Τα υλικά με τα οποία λατρεύω να δουλεύω είναι το σύρμα, ο χαλκός, το νήμα, οι χάντρες (ημιπολύτιμες και γυάλινες) και το χαρτί.

-Έχεις κάποια προτίμηση σε στυλ;

Τα κοσμήματά μου είναι πληθωρικά. Επομένως, θα χαρακτηρίσω «πληθωρικό» το στυλ που προτιμώ.

-Υπάρχει κάτι που κάνεις όταν νιώθεις πως βρίσκεσαι σε τέλμα; Υπάρχει κάποιος που σε βοηθά να ξεμπλοκάρεις;

Πολύ ωραία ερώτηση. Όπως απάντησα προηγουμένως, η κινητήρια δύναμη για έμπνευση και διάθεση για δημιουργία είναι η οικογένειά μου. Όταν βρίσκομαι σε τέλμα, στρέφομαι στον σύζυγό μου. Είναι το στήριγμα που θα με συμβουλεύσει και θα με βοηθήσει να ξεμπλοκάρω και να συνεχίσω.

-Δέχεσαι και παραγγελίες custommade προϊόντων;

Οπωσδήποτε και μάλιστα απολαμβάνω τη συνεργασία που έχω μέχρι να ολοκληρωθεί το κόσμημα. Επειδή το μότο μου είναι «Ιδιαίτερες Δημιουργίες για Ξεχωριστές Γυναίκες» και κάθε μου κόσμημα γίνεται μονάχα μία φορά χωρίς να επαναλαμβάνεται, φανταστείτε όταν αυτό έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένη κυρία: τότε αποκτά έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Και για εμένα αυτό το γεγονός αποτελεί την απόλυτη ικανοποίηση!

-Πού μπορεί να σε βρει κάποιος;

Προτιμώ την άμεση επικοινωνία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Instagram, Facebook), καθώς και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία και σας παραθέτω.

Facebook: Δάφνη Λιάτου

Instagram: daphne_liatou_art_jewelry

email: daf.liatou@gmail.com

Η ζεστασιά των δημιουργιών της είναι εφάμιλλη του χαρακτήρα της. 

Η αγάπη της για καινοτομία είναι αναγκαία για την εξέλιξή της.

Ο καλλιτεχνικός εφησυχασμός απουσιάζει απ’ την φαρέτρα των δεξιοτήτων της και γι’ αυτό όλες της οι εμπνεύσεις είναι μοναδικές.

Μπορεί ο ρόλος της πια να έχει αλλάξει προς εμένα, δεν παύει όμως, μ´ έναν ξεχωριστό τρόπο, να παραμένει διδακτικός.

Συνέντευξη στην Αναστασία «Τιτή» Μητσοπούλου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!