Ο Δημήτρης Κάσσαρης είναι ένας δημιουργός από αυτούς που πάντοτε είναι χαρά μου να συνομιλώ. Είναι ένας γλυκός και ταλαντούχος τραγουδοποιός αλλά και ένας πηγαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ο τελευταίος του δίσκος που φέρει το τίτλο Το Μέσα Μου Φως κυκλοφόρησε μέσα στο 2023 και αποτελεί μια πολυσυλλεκτική δουλειά με τη συμμετοχή αρκετών σπουδαίων καλλιτεχνών. Σήμερα, τον φιλοξενώ στο your e-articles.
-Μέσα στο 2023 κυκλοφόρησε ο πολυσυλλεκτικός σου δίσκος Το Μέσα Μου Φως. Πώς προέκυψε αυτή η κατάθεση; Με ποια διαδικασία υλοποιήθηκε ο δίσκος;
Τα οκτώ τραγούδια του δίσκου όπως και άλλα τραγούδια, όλα σε μουσική δική μου, γράφτηκαν πριν και μέσα στην πανδημία. Προηγήθηκαν κάποια μεμονωμένα singles όπως ο Τόπος Μυστικός που τραγούδησε ο Κώστας Θωμαΐδης σε ενορχήστρωση Θύμιου Παπαδόπουλου, Το Μαζί με την Ρίτα Αντωνοπούλου σε ενορχήστρωση Μανώλη Ανδρουλιδάκη και το Ίμβρος με τον Γιώργο Νταλάρα που το ενορχήστρωσε ο ίδιος. Η διαδικασία για να υλοποιηθεί ο δίσκος είχε σαν βάση την φιλική συνεργασία, το μοίρασμα και τον επαγγελματισμό από όλους τους συμμετέχοντες με την καθοριστική συμβολή και το ταλέντο του τραγουδοποιού Νίκου Ξύδη που ενορχήστρωσε τα πέντε από τα οκτώ τραγούδια.
-Οι επιρροές σου για τη δημιουργία του δίσκου;
Αν εννοείς τα ακούσματά μου από παιδί μέχρι σήμερα είμαι τυχερός που δεν έμεινα σε ένα είδος αποκλειστικά και μόνο. Από την εφηβεία μου αγαπώ τους Beatles, την ροκ, τον Ντύλαν και τον Σαββόπουλο, τους Αδερφούς Κατσιμίχα, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Κραουνάκη και όλη την πλούσια Ελληνική μουσική μαζί με τους ποιητές μας. Στο ωδείο και στην Λυρική σκηνή αγάπησα την κλασσική μουσική, την Jazz και τα παραδοσιακά διεθνή. Γενικά είμαι εξοικειωμένος με όλα τα είδη της καλής μουσικής και σίγουρα κάτι από τις επιρροές έχει περάσει και στις δικές μου μελωδικές γραμμές.
-Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ξεχωρίζεις μέσα σου και είναι πιο αντιπροσωπευτικό σου;
Εκείνα τα τέσσερα που εκτός από τη μουσική έγραψα και τους στίχους και όχι μόνο. Να αναφέρω τα: Γυναίκα με ερμηνεία δική μου και συνοδεία στο πιάνο του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Το Μέσα μου Φως με ερμηνεία Πέννυς Μπαλτατζή και ενορχήστρωση Νίκου Ξύδη. Το Μαζί με ερμηνεία Ρίτας Αντωνοπούλου και ενορχήστρωση Μανώλη Ανδρουλιδάκη και το Ίμβρος με ενορχήστρωση και ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα.
-Πώς κρίνεις το τοπίο στη δισκογραφία του σήμερα;
Καλλιτεχνικά, σύμφωνα με τον Σαίξπηρ «Λόγια παλιά είναι η τέχνη μου με ντύμα νέο». Όλα έχουν ειπωθεί και επαναλαμβάνονται με άλλο τρόπο σε διαφορετικές εκδοχές. Υπάρχουν όμως και οι φωτεινές εξαιρέσεις που κάνουν την διαφορά. Δισκογραφικά υπάρχει πληθώρα νέων άλμπουμ και νέων καλλιτεχνών κυρίως ψηφιακών τραγουδιών τόσα που δεν προλαβαίνει να τα παρακολουθήσει ο ακροατής. Και τα τραγούδια θέλουν το χρόνο και την διάθεση των ακροατών.
-Η διάδοση μουσικής μέσω διαδικτύου έκανε καλό ή κακό στους καλλιτέχνες;
Και τα δύο. Από τη μια υποβαθμίζεται και καταργείται το cd ως φυσικό προϊόν και καταλήγει ως ένα φετίχ στα ράφια και από την άλλη τα ωραία τραγούδια μέσα από το διαδίκτυο και ειδικά το Spotify, φτάνουν άμεσα και δωρεάν στον ακροατή που ούτε πια διανοείται να πληρώσει για τραγούδια. Κυκλοφορούν μόνο ξεχωριστά συλλεκτικά βινύλια και CDs -βιβλία σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Αλλά όλοι πρώτα θα τρέξουν στο YouTube.
–Τι δυσκολίες έχει να συναντήσει ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης που κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία;
Η πρώτη δυσκολία εάν δεν διαθέτει πλάτες και οικονομική άνεση είναι ο ίδιος του ο εαυτός που έχει να κάνει με την σωστή διαχείριση των μέσων του ώστε να γνωρίζει τις δυνατότητες του και την θέση του μέσα στην ανταγωνιστικά σκληρή πραγματικότητα και να μην ζει σε μια δική του ονειρική ουτοπία. Όσο πιο γρήγορα τα συνειδητοποιήσει θάναι καλύτερα γι’ αυτόν.
-Υπάρχουν άξιοι δημιουργοί σήμερα;
Σε κάθε εποχή υπάρχουν και ξεχωρίζουν οι άξιοι από τους πολυπληθείς καλλιτεχνίζοντες μιμητές.
-Ετοιμάζεις κάτι αυτή τη περίοδο;
Εκτός από νέα τραγούδια που ετοιμάζω σε στούντιο, ένα νέο παιδικό βιβλίο μου είναι έτοιμο προς έκδοση. Με όλα αυτά και άλλα είμαι ευγνώμων και ευχαριστώ και εσένα αγαπητέ Χρήστο!
-Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.
Και εγώ σε ευχαριστώ.
Δημήτρης Κάσσαρης: εδώ
Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο