Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο σημερινός φιλοξενούμενος στο yourearticles. Πρόκειται για έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους του γνήσιου λαϊκού μας τραγουδιού. Φωνή με ιδιαίτερη χροιά και βαρύτητα. Μετράει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, έχοντας συνεργαστεί με τα σπουδαιότερα ονόματα. Ο Δεκέμβριος είναι ένας δημιουργικός μήνας για εκείνον μιας και ετοιμάζει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Αύριο (15/12) εμφανίζεται στα Παπάκια (στο Χολαργό) μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου.
-Οι μνήμες των παιδικών σας χρόνων;
Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι γεμάτες από γλέντια στα σπίτια, με έντονη χαρά, γέλιο και πολύ τραγούδι. Και φυσικά ατελείωτο παιχνίδι.
-Η στιγμή που καταλάβατε πως θα ασχοληθείτε με το τραγούδι;
Από πολύ μικρός αισθανόμουν μια παράξενη έλξη προς το τραγούδι και την μουσική. Τραγουδούσα και ένοιωθα αλλιώς. Ονειρευόμουν τον εαυτό μου τραγουδιστή. Μεγαλώνοντας, πέρασα από αρκετές δουλειές αλλά μόλις μου δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Αυτό συνέβη το 1985.
-Τι σας γοήτευσε και καταπιαστήκατε με το μπουζούκι;
Ο ήχος του, η μοναδικότητά του και το ρεπερτόριο που παίζει. Όλα τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια έχουν παιχτεί με το μπουζούκι. Η συγκίνηση που προκαλεί το χαρακτηρίζει.
-Τι σημαίνει για εσάς το λαϊκό τραγούδι;
Γνώρισα τη ζωή με συντροφιά το λαϊκό τραγούδι. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Θεωρώ την συμβολή του καθοριστική στον πολιτισμό μας. Είμαι ευγνώμων που βιοπορίζομαι από αυτό που τόσο αγαπώ.
-Η σχέση των νεότερων γενεών με το μουσικό αυτό είδος; Έχει χαλαρώσει η σύνδεση;
Αν και το λαϊκό τραγούδι εξελίσσεται συνεχώς, αφομοιώνοντας στοιχεία από πολιτισμούς άλλων λαών, ο τρόπος που ακούει μουσική ο νέος σήμερα, είναι διαφορετικός. Έχοντας πρόσβαση μέσω ίντερνετ στην παγκόσμια μουσική, είναι πολύ δύσκολο να έρθει σε επαφή με το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Αν δεν έχει γονείς που θα έχουν το χρόνο, τη γνώση και τη διάθεση να του γνωρίσουν κάποια πράγματα από τη μουσική μας πραγματικότητα, τότε όντως χαλαρώνει η σύνδεση.
-Μήπως τα νέα παιδιά ψάχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που εκφράζει το λαϊκό τραγούδι στον πυρήνα του; Γιατί έχουν στραφεί στη trap;
Στις πολύ νεαρές ηλικίες το λαϊκό τραγούδι είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό σε βάθος. Η κοινωνία και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει. Ο κόσμος δυσκολεύεται αρκετά για να τα βγάλει πέρα. Το τραγούδι διαμαρτυρίας έχει το κατάλληλο έδαφος για να υπάρξει. Έχει σημασία όμως να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες μας. Χωρίς αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά δεν υπάρχει μέλλον αλλά και παρόν.
-Τι δυσκολίες έχει να συναντήσει ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης που κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία;
Θα πρέπει να βρει τους σωστούς ανθρώπους και την κατάλληλη δισκογραφική εταιρεία για να συνεργαστεί ούτως ώστε τα τραγούδια του να φτάσουν στο ευρύ κοινό. Ο χώρος είναι γεμάτος παγίδες και χρειάζεται προσοχή και συμμαχίες.
-Εσείς αντιμετωπίσατε δυσκολίες;
Οι δυσκολίες είναι για όλους. Αντιμετώπισα πολλές. Άλλοτε τα κατάφερα, άλλοτε όχι. Σημασία έχει να είσαι παρών, έτοιμος να δημιουργείς ωραίο έργο αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες για να βρίσκει το δρόμο προς το κοινό.
-Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;
Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας διασκέδασης και ετοιμάζουμε όμορφες μουσικές βραδιές για όλο τον κόσμο. Τα Σάββατα του Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι στη μουσική σκηνή Απαρχές στα Τρίκαλα, παρέα με τη Σοφία Παπάζογλου. Κάθε Δευτέρα βρίσκομαι με μία παρέα νέων παιδιών που αγαπούν το λαϊκό μας τραγούδι, στην ιστορική ταβέρνα του Μεταξουργείου, Μεταξού και από 18 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή θα εμφανίζομαι στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον μαέστρο και συνθέτη Γιώργο Κατσαρό και την Λένα Αλκαίου. Δισκογραφικά βρίσκομαι στο στούντιο ετοιμάζοντας τα καινούργια μου τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν τη νέα χρονιά.
-Τα όνειρα σας για το μέλλον;
Με αφορμή τη μουσική παράσταση που ετοιμάσαμε για την Σμύρνη φέτος το καλοκαίρι με τον Μάκη Ψαραδέλλη, σχεδιάζουμε να κάνουμε διαφορετικό για το άμεσο μέλλον.
-Κύριε Ανδρεάτε σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Εγώ σε ευχαριστώ.
Γεράσιμος Ανδρεάτος, η επίσημη σελίδα του: εδώ
Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο