Ηλίας Ανδριόπουλος: «Ήθελα να γράφω τραγούδια όταν είχα κάτι να πω και όχι για να βρίσκομαι στην επικαιρότητα»

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους συνθέτες της έντεχνης ελληνικής μας μουσικής. Τα μουσικά του έργα βασισμένα πάνω στη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη και του Ανδρέα Κάλβου αλλά και πάνω σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη αποτελούν οάσεις πολιτισμού. Τον συνάντησα για πρώτη φορά το 2015 όπου πραγματοποιήσαμε τη πρώτη μας συνέντευξη. Αυτή τη φορά συνομιλούμε στο yourearticles με αφορμή τη συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που θα λάβει χώρα την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

-Γεννηθήκατε στην Ηλεία. Πώς θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια;

Ήταν δύσκολα χρόνια, ειδικά για όσους ζούσαν σε μια επαρχιακή πόλη όπως εγώ. Υπήρχαν στερήσεις και φτώχεια.

-Τι σας έκανε να στραφείτε στη μουσική;

Υπήρχε μια έμφυτη κλίση μου στη μουσική. Αυτή με τη σειρά της με οδήγησε να σπουδάσω και να βουτήξω στο αρχιπέλαγος της μουσικής διανύοντας μια πορεία γεμάτη με όμορφες στιγμές.

-Το 1975 σας παρουσίασε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό ο Μάνος Κατράκης στο Θέατρο Ακροπόλ. Τα συναισθήματα σας εκείνη τη στιγμή;

‘Όμορφα. Ήταν μια εποχή φορτισμένη πολιτικά και κοινωνικά μιας και οι νέοι έπαιζαν καθοριστικό ρόλο γιατί είχαν έντονα βιώματα από τη δικτατορία. Κυριαρχούσε μια δημιουργική δίνη και ένταση η οποία μας οδηγούσε σε καλλιτεχνικές εμπνεύσεις.

-Οι δυσκολίες που βιώσατε καθόρισαν το σύνολο της γενιάς σας;

Ναι, έδωσαν νόημα στη ζωή μας. Μπορεί κάποιες φορές να μην γινόντουσαν όλα όσα οραματιζόμαστε πραγματικότητα αλλά μας έκαναν να ονειρευόμαστε και να προχωράμε.

-Ο πρώτος σας δίσκος κυκλοφόρησε το 1976 και βασίστηκε πάνω σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Ποια είναι τα συναισθήματα σας σχεδόν πενήντα χρόνια μετά από την κυκλοφορία του;

Ο δίσκος ήταν ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των βιωμάτων της εποχής μου. Με τα καλά και τα άσχημα. Μέσα από τα λόγια του Σεφέρη ήθελα να βρω απαντήσεις. Απαντήσεις που έψαχνα τόσο εγώ όσο και η κοινωνία τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τότε ακόμη, ο κόσμος κατέφευγε πιο πολύ στους ποιητές παρά στους πολιτικούς. Η τέχνη έπαιζε εξέχοντα ρόλο.

-Έχετε μελοποιήσει αρκετούς ποιητές αλλά και στιχουργούς όπως ο Μάνος Ελευθερίου όπου είχε έντονη ποιητική έκφραση στους στίχους του. Δεν έχετε συνεργαστεί όμως με λαϊκούς στιχουργούς όπως ο Πυθαγόρας ή ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Δεν το επιθυμήσατε;

Δεν έτυχε να συμβεί. Εκείνη τη περίοδο οι στιχουργοί είχαν συμβόλαια με διαφορετικές εταιρείες. Οπότε μπορεί κάποιος στιχουργός να ήθελε να γράψει με έναν συνθέτη αλλά οι ρήτρες να το απαγόρευαν.

-Έχετε υπάρξει φειδωλός στις δισκογραφικές σας δουλειές.

Ήθελα να γράφω τραγούδια όταν είχα κάτι να πω και όχι για να βρίσκομαι στην επικαιρότητα.

-Με τον Νίκο Γκάτσο γράψατε μόνο ένα τραγούδι.

Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να συνεργαστούμε όπως θελήσαμε, μέσα από έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Και οι δύο το είχαμε ως επιθυμία αλλά δεν τα καταφέραμε. Υπάρχει μόνο το Τραγούδι του Παλιού Καιρού από τον δίσκο Αργοναύτες μαζί με ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Μάνου Ελευθερίου.

-Ο δίσκος με τον οποίο σας έχω συνδέσει πιο πολύ είναι τα Λαϊκά Προάστια.

Τα Λαϊκά Προάστια ήταν ένας δίσκος που είχε μεγάλη απήχηση. Η επιλογή της Σωτηρίας Μπέλλου αποδείχτηκε εύστοχη παρότι υπήρχε στην αρχή μια διαφωνία με τον Αλέκο Πατσιφά. Ο Πατσιφάς δεν συμφωνούσε για την επιλογή της Μπέλλου γιατί πίστευε ότι για έναν τέτοιο δίσκο δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Ευτυχώς όμως επικράτησε η δική μου τοποθέτηση, είπε τα τραγούδια η Σωτηρία Μπέλλου και ο δίσκος πήγε εξαιρετικά.

-Έχετε υπάρξει φειδωλός στις δισκογραφικές σας δουλειές.

Ήθελα να γράφω τραγούδια όταν είχα κάτι να πω και όχι για να βρίσκομαι στην επικαιρότητα.

-Νιώθετε πληρότητα για το έργο που έχετε παράξει;

Είμαι ικανοποιημένος για τα τραγούδια που συνέθεσα. Θα ήθελα ακόμα δυο πράγματα. Έναν δίσκο με το Νίκο Γκάτσο και έναν ολοκληρωμένο δίσκο με τον Μανώλη Μητσιά.

Στις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία σας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μετά τη συναυλία στο Ηρώδειο επανέρχομαι με τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου θα παρουσιαστούν με τη μορφή σουίτας στο πρώτο μέρος οι Ωδαί σε ποίηση του Ανδρέα Κάλβου με ερμηνευτή τον Τάση Χριστογιαννόπουλο και στο δεύτερο μέρος οι Προσανατολισμοί σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με ερμηνεύτρια τη Θεοδώρα Μπάκα. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Θοδωρής Οικονόμου. Τέλος, θα παιχτούν μελοποιήσεις μου πάνω στον Ήλιο και τον Χρόνο, το ποιητικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια συναυλία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Όπου αποκαλύπτω μια άλλη πλευρά της μουσικής μου.

-Πως αντιλαμβάνεστε τη στάση της πολιτείας προς τον πολιτισμό;

Ανύπαρκτη. Τόσο από τη πλευρά της Κυβέρνησης όσο και από της Αντιπολίτευσης. Πριν λίγο καιρό είχαμε εκλογές. Είδατε κανέναν κομματικό φορέα να έχει κάποια μέριμνα ή κάποιο πρόγραμμα για να τον πολιτισμό; Κανείς!

-Τα όνειρα σας για το μέλλον;

Να έχω τη δυνατότητα να παρουσιάζω τα μουσικά μου έργα.

-Η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν άνθρωπο για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα;

Να μην εγκαταλείψει το πείσμα και τη μαχητικότητα του παρά τα μεγάλα εμπόδια.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα Ηλία Ανδριόπουλος;

Η μουσική μου που δημιουργεί ευτυχία στους ανθρώπους που την ακούνε.

-Κύριε Ανδριόπουλε σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

Ηλίας Ανδριόπουλος βιογραφικό: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...