Ηλίας Λογοθέτης: «Είμαστε μια χώρα χρεωμένη και για το λόγο αυτό μια χώρα σκλαβωμένη»

Ο Ηλίας Λογοθέτης είναι ένα από τα ιερά τέρατα της υποκριτικής τέχνης. Ένας ηθοποιός που μετρά εξήντα χρόνια πορείας. Γεννήθηκε στη Λευκάδα και στην ηθοποιία στράφηκε απρόσμενα. Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση. Θα τον θυμάμαι πάντα ως συγκλονιστικό και σπαρακτικό Γεώργιο Βιζυηνό στη ταινία του Λάκη Παπαστάθη: «Το Μόνον Της Ζωής Του Ταξείδιον». Με αφορμή την υποψηφιότητα του με το Κίνημα Φτωχών Ελλάδος συνομιλήσαμε για το yourearticles.

-Έχετε γεννηθεί στη Λευκάδα. Ποιες είναι οι μνήμες της παιδικής σας ηλικίας;

Οι καντάδες και τραγούδι.

-Η πιο δυνατή σας ανάμνηση;

Το σκασιαρχείο. Θυμάμαι ότι είμαστε μια παρέα παιδιών και πηγαίναμε σε ένα μέρος που μόνο εμείς ξέραμε. Εκεί κρυβόμαστε στη τρύπα μιας μεγάλης ελιάς όπου είχαμε ένα τραπέζι και καθόμαστε όλοι τριγύρω διαβάζοντας ποίηση. Γύρω από το τραπέζι αυτό και με τους ήχους των τζιτζικιών κάναμε τα πρώτα μας όνειρα.

-Πώς στραφήκατε στην ηθοποιία;

Η ηθοποιία ήταν για μένα ένα καταφύγιο. Ο λόγος που στράφηκα ήταν για να γλυτώσω από κάποιες άλλες καταστάσεις. Δεν ήταν στις επιδιώξεις μου να γίνω ηθοποιός. Εγώ ήθελα να γίνω ερευνητής και επιστήμονας. Να ανακαλύψω κάτι χρήσιμο για το καλό της ανθρωπότητας.

-Σπουδάσατε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Τι θυμάστε από εκείνον τον θεατράνθρωπο;

Θυμάμαι την απέραντη αγάπη του για το θέατρο. Ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στη δουλειά του. Το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο του χρωστούν πολλά.

-Τι αποκομίσατε από τις σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο;

Όχι και πολλά πράγματα. Ήταν ένα κεφάλαιο που δεν το θυμάμαι πολύ έντονα.

-Τα συναισθήματα σας όταν ανεβήκατε για πρώτη φορά στο σανίδι;

Ένιωσα ένα χωροχρονικό χάσιμο. Δεν ήξερα που ήμουν και που βρισκόμουν.

-Νιώθετε τα ίδια συναισθήματα και σήμερα;

Ακριβώς τα ίδια. Είναι ένα μεταφυσικό πράγμα.

-Είστε ένας θεατρικός ηθοποιός αλλά έχετε παίξει και στην τηλεόραση. Πως κρίνετε την επίδραση της;

Η τηλεόραση μπορεί να σε κάνει ευρέως γνωστό αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Στο θέατρο δοκιμάζεσαι και δείχνεις αν αξίζεις. Το θέατρο είναι η κύρια ενασχόληση του ηθοποιού.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν κυκλώματα;

Βέβαια, τεράστια κυκλώματα. Στα οποία κάποιοι δεν μπορούν να εισχωρήσουν με καμία δύναμη μιας και υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν…

-Υπήρξαν καλλιτεχνικές επιλογές τις οποίες μετανιώσατε;

Δεν γνωρίζω το ρήμα μετανιώνω. Είναι ανέκκλητο οτιδήποτε έχουμε πράξει στο παρελθόν και δεν υπάρχει λόγος να μετανιώνουμε.

-Κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;

Δεν υπάρχει κάτι που δεν το έκανα και το σκέφτομαι έντονα. Θα ήθελα όμως να είχα παίξει Τσέχωφ.

-Πιστεύετε στα καλά και τα κακά θεατρικά είδη;

Ο ηθοποιός είναι ένας και το θέατρο είναι ένα. Ο ηθοποιός που παίζει επιθεώρηση μπορεί να παίξει και τραγωδία αν είναι πραγματικός ηθοποιός. Αν δεν είναι ηθοποιός και είναι διασκεδαστής τότε δεν μπορεί.

-Προτιμάτε να ερμηνεύετε δράμα ή κωμωδία;

Έχω παίξει όλα τα είδη και δεν τα ξεχωρίζω. Η κωμωδία για εμένα είναι μια μεγέθυνση του δράματος. Τα θεωρώ αλληλένδετα ως είδη.

-Πώς κρίνετε τη σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας;

Είμαστε μια χώρα χρεωμένη και για το λόγο αυτό μια χώρα σκλαβωμένη. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να βγάλει τα προς το ζην δεν μπορεί να είναι ελεύθερος. Ο ελληνικός λαός είναι πολιτισμένος. Ο απατεώνας που τον ξεγελά δεν τον ξεγελά επειδή είναι πιο έξυπνος αλλά ο λαός ως θύμα είναι εύπιστος. Πιστεύει ότι ο κυβερνήτης που του υπόσχεται ότι θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τα προβλήματα του, θα το κάνει πράξη. Για αυτό και την παθαίνει πάντα.

-Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είστε υποψήφιος με το Κίνημα Φτωχών Ελλάδος. Τι σας έκανε να συμμετάσχετε;

Η συμμετοχή μου στο Κίνημα Φτωχών Ελλάδος είναι μια προσπάθεια προσωπικής διαμαρτυρίας προς τον άνθρωπο που εργάζεται και μοχθεί με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε οποιαδήποτε αδικία βιώνει. Όλοι κόπτονται για τον λαό μα κανείς δεν ρώτησε τον λαό αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται εν αγνοία του. Εδώ φανταστείτε, έλαβε χώρα ολόκληρο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και δεν συμμετείχε ούτε ένας πολίτης για να εκφράσει τα δικά του ερωτήματα για τα προβλήματα που τον αφορούν για την καθημερινότητα.

-Η στάση της Κυβέρνησης στους καλλιτέχνες;

Άθλια. Υποβίβασε εν μία νυκτί ηθοποιούς που είχαν εξήντα χρόνια στο σανίδι σε μαθητές ογδόης γυμνασίου.

-Η σχέση σας με τον Θεό;

Είναι μια σχέση μυστική. Δεν μπορώ να απαντήσω αν υπάρχει Θεός γιατί η σκέψη μου είναι πιο επιστημονική. Δεν μπορώ να ανακατέψω την πίστη με την επιστήμη.

-Το προσωπικό σας καταφύγιο;

Το διάβασμα.

-Ο μεγάλος σας φόβος;

Ότι θα πεθάνω και θα στερηθώ το διάβασμα.

-Τι είναι ο έρωτας;

Το παν. Ο ίδιος ο κόσμος γεννήθηκε από μια έκρηξη έρωτα.

-Είστε ευτυχισμένος με όσα έχετε βιώσει;

Ναι, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν θυμάμαι τίποτα θλιβερό.

-Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε;

Θα σπούδαζα μαθηματικά.

-Τα όνειρα σας για το μέλλον;

Να δω σε αυτή τη χώρα τους ανθρώπους να γελάνε στο δρόμο και να μην περνάνε τη μισή ζωή τους στα καφενεία και την άλλη μισή στα δικαστήρια. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι που κάνοντας τέτοια ζωή πάνε να ψηφίσουν και αναπαράγουν τη ζωή αυτή μέσα από τις κάλπες.

-Η συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα;

Να μην πιστεύει σε κανέναν, να μην φοβάται κανέναν και να μην ζητάει ποτέ τίποτα παρά μόνος του να παλεύει για να κατακτήσει αυτά που θέλει.

-Κύριε Λογοθέτη σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Ηλίας Λογοθέτης βιογραφικό: εδώ

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...