Λένα Ψύχα: «Ξεκινάμε ανώριμοι και παλεύουμε να χτίσουμε την ταυτότητά μας»

Λένα Ψύχα η σημερινή καλεσμένη μας στο yourearticles για να γνωρίσουμε τόσο αυτήν όσο και το συγγραφικό της έργο «Το ξόρκι των αγγέλων: Η Κατάρα» που είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής

-Αρχικά, να σας γνωρίσουμε. Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Είμαι μητέρα δύο αγοριών με αποτέλεσμα να περνάω αρκετό χρόνο παίζοντας μαζί τους. Όταν έχω χρόνο για μένα, μού αρέσει να διαβάζω βιβλία, να δημιουργώ πράγματα, να βγάζω φωτογραφίες, να κάνω γιόγκα ή να βλέπω ταινίες. Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος της τηλεόρασης, έτσι περνάω ελάχιστες ώρες μπροστά από την οθόνη.

-Τι αγαπάτε και τι σας φοβίζει;

Πάνω από όλα αγαπάω τα παιδιά μου. Όσο για τους φόβους, θεωρώ ότι όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο με φοβίζουν πράγματα που παλιότερα αγνοούσα ή δε με ένοιαζαν. Προσπαθώ να μην δίνω μεγάλη σημασία στον φόβο και να συνεχίζω, αλλά στην πράξη δεν λειτουργεί πάντα όπως το έχουμε στο μυαλό μας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Είναι πάρα πολλοί. Τόσο από σύγχρονους ή κλασικούς, Έλληνες και ξένους. Αν πρέπει να διαλέξω έναν όμως, τότε θα έλεγα τον Φιτζέραλντ. Μου αρέσει το πόσο λυρική είναι η γραφή του, ο ασυνήθιστος τρόπος που πλέκει μια ιστορία, η σκιαγράφηση των ηρώων του… Κάθε ένας συγγραφέας που αγαπάω όμως είναι για μένα ένας δάσκαλος. Δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου μαθήματα δημιουργικής γραφής. Τα ίδια τα βιβλία και οι συγγραφείς τους είναι οι μέντορές μου στο μονοπάτι της συγγραφής.

-Η αγαπημένη σας φράση από βιβλίο;

”You have bewitched me, body and soul, and I love… I love… I love you”. Είναι η φράση του κύριου Ντάρσυ από το βιβλίο «Περηφάνεια και Προκατάληψη». Ποιος δε θέλει να ακούσει τόσο όμορφα λόγια;

-Να περάσουμε και στο «Το ξόρκι των αγγέλων: Η Κατάρα» που είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας. Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεστε και γιατί;

Η ηρωίδα με την οποία έχω τα περισσότερα κοινά εμφανίζεται κυρίως στο δεύτερο βιβλίο της σειράς. Κάνει μια πολύ φευγαλέα εμφάνιση στο πρώτο βιβλίο. Πρόκειται για την Τσαμπίκα, για όσους έχουν διαβάσει και τα επόμενα βιβλία. Έχει λίγη από την τρέλα μου.

-Τι σας ενέπνευσε για να ξεκινήσετε την συγγραφή του;

Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Ένα όνειρο με μια πεταλούδα, ο μύθος για το άλλο μισό που αναφέρεται στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, ο μύθος του έρωτα και της ψυχής, τα απόκρυφα ευαγγέλια και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία… Ήταν όλα αυτά μαζί και με έναν μαγικό τρόπο συνδυάστηκαν και δημιούργησαν το Ξόρκι των Αγγέλων.

-Κάνατε κάποια έρευνα για να αποδώσετε τις τοποθεσίες και τους μύθους που συμπεριλάβατε;

Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε αρκετή έρευνα και πολύ διάβασμα. Διάβασα ακόμα και ολόκληρη τη Βίβλο για να νιώσω σίγουρη για αυτά που ήθελα να γράψω. Έπειτα, επειδή δεν είχα ταξιδέψει ποτέ στη Ρόδο, χρειάστηκε να δω εικόνες και βίντεο για να έχω μια ιδέα του νησιού, το οποίο κατάφερε να με μαγέψει απόλυτα. Όταν αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ τη Ρόδο, αισθάνθηκα όλη αυτή τη μαγεία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα άλλαξα μερικά κομμάτια της ιστορίας, γιατί είναι αλλιώς να μιλάς με ντόπιους κατοίκους και να μαθαίνεις μέσα από τις ιστορίες τους το νησί και αλλιώς να το κοιτάς μέσα από μια οθόνη.

-Μέσα σε πόσο διάστημα ολοκληρώσατε την συγγραφή του;

Έγραψα και τα τρία βιβλία της σειράς χωρίς σχεδόν καμία διακοπή σε περίπου δύο χρόνια. Όπως γράφω και στο σημείωμα που υπάρχει στο τελευταίο βιβλίο, όμως, τα τελευταία χρόνια έκανα συνεχώς αλλαγές στο κείμενο όποτε δεν έγραφα κάποιο άλλο μυθιστόρημα, άρα δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσο χρόνο μου πήρε για να ολοκληρώσω την ιδέα μου.

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας;

Θα πω τη Ρόζα, την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, αν και η ίδια απέχω πολύ από τη δική της ιδιοσυγκρασία. Ξέρω ότι αρκετοί αντιπαθούν τη Ρόζα με μια πρώτη ματιά, αλλά αν τη γνωρίσουν, αν προσπαθήσουν να δουν τα όσα περνάει, σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται σε μία καμπή της ζωής της, θα μπορέσουν να τη δικαιολογήσουν και ίσως να την αγαπήσουν όσο και εγώ. Άλλωστε, η Ρόζα αντιπροσωπεύει στην ουσία τους εαυτούς μας. Ξεκινάμε ανώριμοι και παλεύουμε να χτίσουμε την ταυτότητά μας, παρά τα εμπόδια της ζωής. Για αυτό την αγαπώ. Γιατί είναι μαχήτρια και δεν το βάζει κάτω.

-Κλείνοντας ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Έχω δύο ολοκληρωμένα έργα, ένα κοινωνικό που είναι ένας μικρός φόρος τιμής στη μητρότητα και ένα δυστοπικό, που εύχομαι σύντομα να βρουν τον δρόμο τους προς την έκδοση. Σύντομα, σκοπεύω να ξεκινήσω ένα αυτοτελές βιβλίο που θα αφορά μία συγκεκριμένη ηρωίδα από το Ξόρκι, αν και θα δούμε αρκετούς παλιούς γνώριμους στη δική της ιστορία.

Λένα Ψύχα, τα βιβλία της συγγραφέως: εδώ

Άποψη για το βιβλίο της συγγραφέως Λένα Ψύχα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.