Κατερίνα Βερβέρη: «Ο Αλμοδοβάρ σέβεται και τονίζει την παθιασμένη και αποφασιστική πλευρά της γυναίκας»

Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Κατερίνα Βερβέρη τολμάει κάτι πρωτότυπο. Να αποτυπώσει με τον δικό της ανάγλυφο τρόπο τα σπουδαία τραγούδια που έντυσαν τις ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ. Ο Αλμοδοβάρ είναι ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του κόσμου. Κατέχει έναν διεισδυτικό τρόπο και μια ψυχαναλυτική τεχνική να εισέρχεται στο πυρήνα της ψυχής των γυναικών που αποτελούν ηρωίδες των ταινιών του. Γυναίκες πολυδιάστατες, ηρωίδες, με ρωγμές και ατσαλένιες αντοχές. Με αφορμή την συναυλία της με τον Αλέξη Στενάκη στα πλήκτρα και το κλαρινέτο την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις εννιά το βράδυ στο café του Νομισματικού Μουσείου συνομιλώ μαζί της στο yourearticles.

-Στις 16 Φεβρουαρίου θα εμφανιστείς στη συναυλία Η Μουσική Μέσα Από Τον Αλμοδοβάρ. Τι αναμένεται να παρακολουθήσουμε;

Θα είναι μια βραδιά αφιερωμένη σε μουσικές, τραγούδια, στίχους και φωνές αγαπημένες του Πέδρο Αλμοδοβάρ. Μελωδίες κι ερμηνείες που τον ενέπνευσαν να ντύσει μελωδικά πολλές από τις ταινίες του έως και προσωπικότητες που τον έχουν συντροφέψει με το εκτόπισμα τους. Ένα πιάνο, μία φωνή…

-Ποια ήταν η αφορμή για να οργανωθεί ένα αφιέρωμα στη μουσική που έντυσε ταινίες του Πέδρο Αλμοδοβάρ;

Ένιωσα πρόσφατα μια επιθυμία να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν έχω ξανακάνει σε live μου και ξέρεις η επιθυμία η αυθόρμητη όταν συνοδεύεται από μεράκι πάντα σε πάει εκεί που πρέπει. Εδώ και χρόνια είχαν γίνει προτάσεις για ένα τέτοιο αφιέρωμα, νομίζω πως το πλήρωμα του χρόνου όμως…

-Τα συναισθήματα που σου γεννά η μουσική στις ταινίες του;

Πάθος, κόκκινο, σουρεάλ, ένταση, αυθορμητισμός… Βλέπεις δεν μπορώ να συντάξω πρόταση! Τα συναισθήματα είναι χείμαρρος… Αυτός είναι ο Αλμοδοβάρ.

-Η αγαπημένη σου ταινία του;

Ααα μου βάζεις δύσκολα… Θα πω το Todo sobre mi madre.

-Κυρίαρχο θέμα του Ισπανού σκηνοθέτη είναι η γυναίκα και η προσπάθεια που κάνει ο ίδιος να μπει στη ψυχοσύνθεση της. Αλήθεια, τι ανακαλύπτει κανείς όταν κάνει μια βουτιά μέσα στο μυαλό και τη ψυχή μιας γυναίκας;

Η γυναίκα είναι ένα πλάσμα ιερό, που σκέφτεται μέσα από τη καρδιά κυρίως. Οι κινήσεις της είναι σύνθετες, μπορεί την ίδια στιγμή να κάνει και να επεξεργάζεται 10 πράγματα παράλληλα. Ο Αλμοδοβάρ σέβεται και τονίζει την παθιασμένη κι αποφασιστική της πλευρά.

-Είναι παρεξηγημένα πλάσματα οι γυναίκες;

Νομίζω στα μάτια κάποιων η γυναίκα είναι παρεξηγημένη κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες όπου πλέον διεκδικεί περισσότερα από ότι στο παρελθόν, δεν είναι ακόμα “αποδεκτό” κι ασχολίαστο ότι μια γυναίκα μπορεί να συνδυάζει και να κάνει καριέρα και οικογένεια μετά τα 30, εφόσον η ίδια το επιθυμεί.

-Πώς αντιλαμβάνεσαι τη θέση της γυναίκας σήμερα; Η πατριαρχία καλά κρατεί;

Κυριαρχεί λιγότερο από ότι στο παρελθόν, ωστόσο ακόμα παλεύουμε. Εξακολουθούν να υπάρχουν γυναίκες που φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή. Με αγγίζει και με συγκινεί τόσο πολύ όταν βλέπω άντρες να εκφράζουν αβίαστα τα συναισθήματά τους ή την υποστήριξή τους απέναντι στη σύντροφό τους, ώστε η ίδια να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

-Ο λόγος που καμιά φορά γκρεμίζονται οι γέφυρες ανάμεσα στην επικοινωνία ανδρών και γυναικών;

Εγωισμός, απρόσωπα μηνύματα και περιορισμένος προσωπικός χρόνος.

-Ο καταλυτικός χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρέασε τη διαδικασία της ερωτικής προσέγγισης;

Στο μέγιστο βαθμό. Κάποιοι έχουν λυθεί μέσα σε αυτό ,κάποιοι έχουν απογοητευτεί. Εξακολουθώ ωστόσο να πιστεύω ότι η ζωντανή, δια ζώσης ερωτική προσέγγιση είναι ασυναγώνιστη, κρατάει μια μαγεία ειδικά όταν γίνεται με τρόπο όμορφο κι ανάλογο.

-Τα όνειρα σου για το μέλλον;

Να συνεχίσω να έχω όνειρα, έμπνευση και δύναμη να τα πραγματοποιώ με πάθος και τόλμη! Το πιο τρανό μου όνειρο είναι να είμαι γεμάτη, απίστευτα μοναδικό συναίσθημα…με τους ανθρώπους μου κοντά και μια ζωή γεμάτη φως και μουσική. Σε ευχαριστώ για την όμορφη αλμοδοβαρική κι όχι μόνο (γελάει), κουβέντα!

social media

Κατερίνα Βερβέρη, FB προφίλ: εδώ

Κατερίνα Βερβέρη, το κανάλι της δημιουργού στο youtube: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...