«Οι Ατάσθαλες» – Εκδόσεις Λυκόφως

«Οι Ατάσθαλες» της Ειρήνης Νομικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως μια συλλογή διηγημάτων ύμνος στο γυναικείο φύλο και στα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας. Γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την μοναξιά, με την απομάκρυνση στο γάμο τους, με την απιστία των συζύγων τους. Γυναίκες που προσπαθούν για το καλύτερο, που έχουν όνειρα, φιλοδοξίες.

Μέσα στις σελίδες αυτού το βιβλίου θα γνωρίσουμε την Πενέλοπε και την απόφαση που πρέπει να πάρει αν θα μείνει στο νησί με τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε ή αν θα επιστρέψει στην Αυστραλία όπου είναι η ζωή της. Την Μίκα που σε ένα meditation camp γνωρίζει τον Προκόπη που «ξύπνησε την παγωμένη γη της». Την Καλλιόπη που ακολουθούμε από μικρή ηλικία, τα φοιτητικά χρόνια αλλά και αργότερα όταν γίνεται ψυχολόγος. Την κλειστή της εφηβεία αλλά και την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας της.

Η Ήρα που μετά το διαζύγιο της αποφασίζει να πάρει την ζωή στα χέρια της και να βγάλει τον δυναμισμό που κρύβει μέσα της «Για πρώτη φορά στη ζωή της ένιωθε αυτάρκης και δυνατή» όπως επίσης και άλλες πολλές γυναίκες- χαρακτήρες, τις σκέψεις τους και τις αποφάσεις τους. Αυτή η συλλογή αποτελεί ταυτόχρονα και ψυχογράφημα. Ο έρωτας, οι γάμοι που τελειώνουν, αυτοί που είναι έτοιμοι να αρχίσουν σε ένα προκαθορισμένο μέλλον.

Είκοσι δύο διηγήματα αναφορά σε καταστάσεις της καθημερινότητας σε γλώσσα απλή, λιτή χωρίς βερμπαλισμούς. Οι εικόνες που δημιουργεί η συγγραφέας, θα σας κάνουν να γελάσετε, να συγκινηθείτε, να αγαπήσετε την γυναίκα, τον άνθρωπο. Οι ζωντανοί διάλογοι και οι περιγραφές άλλο ένα θετικό στοιχείο που θα σας κάνει να λατρέψετε αυτή τη συλλογή όπως επίσης και ο εσωτερικός μονόλογος που δίνουν στους χαρακτήρες την ρεαλιστική τους μορφή. Σίγουρα είναι μια συλλογή που αξίζει να διαβάσετε..
Διηγήματα που ξεχώρισα: «Η αποδοχή», «Από την πρώτη καραντίνα», «Αγάπη», «Δικαίωμα στον έρωτα», «Η γιαγιά εν δράσει».

Οι Ατάσθαλες από τις εκδόσεις Λυκόφως: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.