Μαρία Τσατσάκη: «Μια μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη η μέρα»

Πριν μερικούς μήνες, έγραψα για το βιβλίο της Μαρίας Τσατσάκη «Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Κάκτος». Με αφορμή αυτό το εγχείρημα της, είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω και την ίδια στην παρουσίαση του βιβλίου της. Και κάπως έτσι, κατάλαβα, γιατί εκείνη, έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο. Και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Αποκλειστικά καλεσμένη στο your e-articles.

-Αρχικά θα ήθελες να μας πεις μερικά λόγια για εσένα, προκειμένου να σε γνωρίσουμε καλύτερα;

Μια «ανησυχία» σαν άνθρωπος την έχω! Προφανώς μου αρέσει πολύ το γράψιμο γι’ αυτό δημιούργησα το atakaistoria.gr (θα τα πούμε παρακάτω). Έγραφα από μικρή και μου άρεσε πολύ. Η συγγραφή για εμένα είναι η αναζήτηση μου για να βρω τον εαυτό μου, τα όρια μου και τα όρια των άλλων. Αυτή είναι μια στιγμή ευτυχίας μου που με κάνει να χαμογελάω γλυκά. Το θέατρο είναι η «μόνιμη» σταθερά μου τα τελευταία χρόνια τόσο για να παρακολουθώ, για να γράφω θεατρικά όσο και να παίζω επί σκηνής. Είναι μια άλλη πλευρά της μαγείας που μου αρέσει να ζω. Ο χορός, από την άλλη, είναι μια κίνηση προς την ευτυχία μου! Λίγο swing, λίγο freestyle και λίγο παραδοσιακούς γεμίζουν τη ζωή μου με νότες χαράς! Λατρεύω τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και το μοίρασμα με αγαπημένους ανθρώπους. Απολαμβάνω την δουλειά μου και τις προκλήσεις της γιατί είμαι ένα άνθρωπος που αναζητά την εξέλιξη. Μου αρέσει το άγνωστο και η ανακάλυψη νέων πραγμάτων.

-Η ενασχόληση με τη γραφή γενικότερα, και τη συγγραφή ειδικότερα, πώς προέκυψε; Έχεις δημιουργήσει μια πρωτότυπη ιστοσελίδα που φέρει τον τίτλο atakaistoria. Μια σελίδα που ο καθένας μας, μπορεί να στείλει την ατάκα του και απ’ αυτήν να δημιουργηθεί μια ιστορία από εσένα. Πώς προέκυψε μια τέτοια ιδέα;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία πως ξεκίνησε το atakaistoria.gr και νομίζω θα απαντηθούν πολλά. Μια φίλη μου ένα πρωινό Σαββάτου στο θεατρικό εργαστήρι μου είπε: «Τσατσάκη, άκου τι ατάκα μου είπαν!» Είναι η στιγμή που άκουσα την ατάκα και κατευθείαν γράφτηκε μια ιστορία. Λίγο η αγάπη μου που μου άρεσε να γράφω από μικρή, λίγο τα σεμινάρια συγγραφής που η ενήλικη ζωή μου ώθησε να κάνω όλα οδήγησαν να βρω το δικό μου τρόπο για το σπόρο έμπνευσης και αυτό ήταν μια ατάκα. Μια ατάκα για να ζωντανέψει μια στιγμή και να γίνει ιστορία, ώστε να μείνει στην ιστορία! Αποφάσισα να μαζέψω κάποιες ατάκες και να γράψω ιστορίες με στόχο την έκδοση ενός βιβλίου. Εκείνη η πρώτη μου προσπάθεια δεν ευδοκίμησε και ένα αποτυχημένο βιβλίο έγινε ένα διαδικτυακός χώρος για να συλλέξει ατάκες για να γίνουν ιστορίες. Κάπως έτσι γεννήθηκε το atakaistoria.gr το 2018 και από τότε λαμβάνω ατάκες που γίνονται ο σπόρος για να γράφω ιστορίες.

-Τελικά μια ατάκα, μπορεί να κρύβει τόση δύναμη μέσα της;

Ναι! Για εμένα σίγουρα μια ατάκα μπορεί να κρύβει δύναμη που τα λόγια μπορεί να είναι φτωχά. Επίσης, η ίδια μας η εποχή χαρακτηρίζεται από την ατάκα και η δύναμη της υπερισχύει στη ζωή μας! Μια έξυπνη ατάκα που θα σου μείνει, μια ατάκα που θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα, περίεργα ή άσχημα, μια ατάκα που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Ατάκες που μένουν, ατάκες που ξεχνιούνται και ατάκες που μας εμπνέουν ή μας στεναχωρούν. Λίγες λέξεις από μια ατάκα που ξυπνάνε συναισθήματα, χαμόγελα και δάκρυα, για εμένα αυτή είναι η δύναμη της ατάκας.

-Μέσα απ’ αυτό το εγχείρημα, προήλθε και το βιβλίο σου, «Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Μίλησέ μας περαιτέρω για αυτό.

Με οδηγό – έμπνευση το atakaistoria.gr σε μια συνάντηση μας με τις εκδόσεις Κάκτος στις αρχές του Φεβρουαρίου το 2023 τους αποκάλυψα την ιδέα μου και ο εκδοτικός την αγκάλιασε με πολλή αγάπη ώστε γίνει πραγματικότητα. Έτσι από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 ξεκινήσαμε ένα συγγραφικό project εμπνευσμένο από την ιστοσελίδα μου atakaistoria.gr για να συλλέξω ατάκες για τον Έρωτα από το άγνωστους ανθρώπους και να γράψω τις ιστορίες τους.
Έρωτας. 100 Ατάκες που θα γίνουν 100 ιστορίες σε 1 Βιβλίο.
Αυτός ήταν ο στόχος και ξεκίνησα να λαμβάνω ατάκες. Είναι μοναδικό να μοιράζονται άγνωστοι άνθρωποι ατάκες, συναισθήματα και στιγμές σε λίγες γραμμές. Γέμισα συναισθήματα χαράς, συμπόνιας, απογοήτευσης και γέλιου. Επιλέχθηκαν 100 ατάκες και γράφτηκαν 100 ιστορίες. Από τον Φεβρουάριο ένα ταξίδι σημάδεψε την δική του πορεία για τη δημιουργία ενός βιβλίου υπό σχεδιασμό και στις 6 Δεκεμβρίου 2023 το ταξίδι αυτό πήρε μορφή, που οι 100 αυτές ιστορίες αποτυπώθηκαν στις λευκές σελίδες και αγκαλιάστηκαν από δύο κόκκινα φύλλα με τίτλο: «Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία».

-Πώς αντιμετώπισες αυτό το πρωτόγνωρο ταξίδι, της έκδοσης του βιβλίου σου;

Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι ένα όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και αυτό με κάνει να νιώθω μια μοναδική ολοκλήρωση. Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι οι αναγνώστες μοιράζονται μαζί μου τα δικά τους συναισθήματα που έχουν μια ιδιαίτερη αλήθεια, συγκίνηση, ένα ρομαντισμό, μια γλύκα που με συγκινεί πολύ. Αποτελεί για εμένα μια ιδιαίτερη σύνδεση οι αναγνώστες να ταυτίζονται με τους χαρακτήρες, που κρύβουν μέσα τους και δεν έχουν βγει ίσως ακόμα ή και χαρακτήρες που θα ήθελαν να γίνουν και αναζητούν ακόμα το δρόμο. Αυτό το μοίρασμα είναι που με κάνει να χαμογελάω γλυκά όταν κάποιος μοιράζεται μαζί μου εντυπώσεις και συναισθήματα του από την ιστορία μου. Επιθυμώ αυτό το μοίρασμα και νιώθω τυχερή και ευγνώμων που το λαμβάνω.

-Ο έρωτας, τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη μου. Ο Έρωτας έχει πολλές πτυχές στην ζωή μου και στην ζωή όλων μας (νομίζω). Έρωτας για την στιγμή που ζεις, Έρωτας για τις στιγμές που μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου, Έρωτας για άσχημες μέρες, Έρωτας για ό,τι νιώθεις ότι μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις, Έρωτας για την/τον σύντροφο σου, Έρωτας για την μοναξιά σου, Έρωτας για μια ατάκα που γεννιέται και ζωντανεύει μέσα στους δρόμους μιας ιστορίας. Έρωτας… Έρωτας… Έρωτας σε κάθε τι που έχει αξία για τον καθένα μας. Πόσο σημαντικό να είσαι ερωτευμένος; Για εμένα πολύ! Όταν νιώθεις ερωτευμένος γλυκαίνει το πρόσωπο, τα μάτια λάμπουν, η αγκαλιά γίνεται πιο μεγάλη και η καρδιά πιο ανοιχτή και έτσι τα συναισθήματα σου ξεπερνούν το χάος της καθημερινότητας. Αξίζει για λίγο να ζήσεις τον έρωτα, έτσι δεν είναι;

-Πέρα από τις ατάκες, τι άλλα πράγματα σε εμπνέουν;

Οι στιγμές που παρατηρώ στην καθημερινότητα από τους γύρω μου είτε σε γνωστούς είτε σε άγνωστους ανθρώπους, που φαίνεται η διαφορετικότητα μας αλλά ταυτόχρονα και τα κοινά μας σαν ανθρώπινα όντα. Είναι έμπνευση για εμένα πώς θα σου πει ένας άγνωστος γεια την ώρα που κατεβαίνει την σκάλα, ή πώς θα μιλήσει μια κυρία στον φαρμακοποιό. Επίσης, το θέατρο και το σινεμά με τις δικές τους ιστορίες πολλές φορές γίνονται σπόρος έμπνευσης για τις δικές μου δημιουργίες.

-Εσένα ποια είναι η ατάκα που σε συντροφεύει;

Η δική μου αγαπημένη μου ατάκα, αλλά και φιλοσοφία ζωής είναι κλεμμένη από τον Τσάρλι Τσάπλιν «Μια μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη η μέρα».

-Θα ήθελες να πεις κάτι σε όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν όνειρο να γράψουν, και αυτό να εκδοθεί κάποια στιγμή;

Να μην το σκέφτονται πολύ, να γράψουν ό,τι θέλουν να μοιραστούν με τον κόσμο και να κυνηγήσουν το όνειρο τους να γίνει πραγματικότητα! Τα χέρια μας μπορούν να κρατήσουν πολλά βιβλία ακόμα, τα μάτια μας μπορούν να διαβάσουν πολλά βιβλία ακόμα και η καρδιά μας μπορεί να νιώσει πολλά συναισθήματα ακόμα μέσα από τα βιβλία!

-Υπάρχουν μελλοντικά συγγραφικά σχέδια σου, που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Το πρώτο μου ταξίδι για την έκδοση του βιβλίου μόλις ξεκίνησε και θα ήθελα να απολαύσω τις στιγμές που θα μου φέρει χωρίς να σκεφτώ τον επόμενο προορισμό μου. Είναι μοναδικό που ένα όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και θέλει, προς το παρόν, το δικό του χώρο και χρόνο για να ζήσει. Τα επόμενα ταξίδια συγγραφής και έκδοσης είναι ακόμα αχαρτογράφητα, αλλά η αρχή έγινε.

-Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις σου!

Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς για την συνέντευξη!


Μαρία Τσατσάκη – Βιογραφικό: εδώ

Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία, από τις εκδόσεις Κάκτος: εδώ

Διαβάσαμε το: «Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία» της Μαρίας Τσατσάκη, άποψη: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.