Σάββας Ρακιντζάκης: «Θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι σε αυτό που αγαπώ, τη δημιουργική πλευρά της μουσικής»

Ο Σάββας Ρακιντζάκης είναι πιανίστας, μαέστρος και εμπνευστής του φωνητικού συνόλου En-Chor που συστάθηκε για πρώτη φορά το 2017 για τις ανάγκες μιας ηχογράφησης. Έπειτα από μια παύση που συνέβη, η μουσική ομάδα που σήμερα την αποτελούν εννιά ακόμα καλλιτέχνες  ενώθηκε ξανά και αφήνει το δικό της στίγμα στα μουσικά πεπραγμένα. Στις 17 Δεκεμβρίου θα εμφανιστούν στη μουσική σκηνή Σφίγγα παρουσιάζοντας την τη μουσική τους «Παλέτα». Με αφορμή την εμφάνιση αυτή συνομίλησα μαζί του για το Yourearticles.

-Με ποιο τρόπο σχηματίστηκε το En-Chor; 

Το EnChor συστάθηκε για πρώτη φορά το 2017 για τις ανάγκες μιας ηχογράφησης. Μετά από παύση πέντε ετών, πραγματοποιήσαμε ακροάσεις τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκτοτε πορευόμαστε με την παρούσα σύνθεση, με κάποιες προσθαφαιρέσεις μελών.

-Πως γεννήθηκε το όνομα του φωνητικού σας συνόλου; 

Το όνομα «EnChor» που στα ελληνικά προφέρεται «Ανκόρ» εκτός από τη γνωστή έννοια στις συναυλίες που σημαίνει «ένα ακόμα τραγούδι», παραπέμπει στο ελληνικό «εν χορώ», δηλαδή «χορωδιακό», χωρίς όμως να είναι χορωδία, αλλά φωνητικό σύνολο.

-Τα ακούσματα που σας επηρέασαν; 

Όντας μια ζωή μέσα στα ωδεία και προερχόμενος από μια οικογένεια που άκουγε πολλή μουσική, είχα διάφορα ακούσματα κατά καιρούς. Ξεχωριστή αναφορά θα ήθελα να κάνω στα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη που ήταν και η αφορμή για να θελήσω να μάθω πιάνο.

-Η μουσική σας ταυτότητα; 

 Όπως σας είπα, είμαι επαγγελματίας μουσικός. Εξασκώ την τέχνη του πιανίστα, έχω μάστερ στη διεύθυνση παιδικής χορωδίας, διευθύνω χορωδίες, ασχολούμαι με midi programming και άλλα πολλά. Πάνω από όλα, όμως, βάζω το EnChor που, μαζί με την συνεργάτιδα Καλή Βανδώρου συνδημιουργήσαμε δίνοντας όλη μας την αγάπη και την ενέργεια.

 -Η  διαδικασία που επιλέγετε τα τραγούδια που ερμηνεύετε; 

 Σίγουρα τα τραγούδια που διασκευάζουμε στο EnChor είναι τραγούδια που μας αρέσουν. Τραγούδια που μας θυμίζουν κάτι όμορφο, όπως και τραγούδια που αγαπάει ο κόσμος. Άλλωστε, στόχος του EnChor είναι να προσφέρει στο κοινό όμορφες και μελωδικές στιγμές. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που επιλέγουμε τραγούδια βάσει μια θεματικής παράστασης. Όπως για παράδειγμα της μουσικής παράστασης «TV or NOT TV;» που την παρουσιάζουμε κατά καιρούς σε διάφορους χώρους και αφορά σε τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε από τηλεοπτικές σειρές που έπαιξαν στην ελληνική τηλεόραση.

-Τα θετικά και τα αρνητικά του να λειτουργείτε σαν ομάδα; 

Τα θετικά είναι αμέτρητα. Θα αναφέρω κάποια εξ’ αυτών, όπως την έγνοια που έχει ο ένας για τον άλλον, τη χαρά όταν κάποιος καταφέρνει να ερμηνεύσει άψογα το μέρος του τραγουδιού που του αντιστοιχεί, την ολοκλήρωση όταν όλοι μαζί πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Στα αρνητικά, θα απαντήσω για το άγχος που βιώνουμε στη διαδρομή προς όλα αυτά που ανέφερα ως θετικά.

-Υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες; 

Κατά τη γνώμη μου, αν μια ομάδα δεν έχει εντάσεις και διαφωνίες, τότε δε θεωρείται υγιής. Το θέμα είναι αυτές να αντιμετωπίζονται από όλους με σεβασμό, αξιοπρέπεια και ψυχραιμία. Εμείς, δόξα τω Θεώ, αυτό το καταφέρνουμε.

-Πόσο δύσκολο είναι για νέους καλλιτέχνες  να ξεχωρίσουν και να εδραιωθούν μέσα στη κρίση του μουσικού χώρου και της  κατακερματισμένης δισκογραφίας; 

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, μια και, όπως είπατε, η δισκογραφία έχει σχεδόν εξαφανιστεί για τους νέους καλλιτέχνες. Εμείς, όμως, δεν το βάζουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε να ηχογραφούμε τραγούδια, να τα ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, να προγραμματίσουμε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες και γενικά, να στοχεύουμε στο καλύτερο.

-Στις 17 Δεκεμβρίου θα εμφανιστείτε στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Τι αναμένεται να ακούσουμε;

Εκεί θα παρουσιάσουμε τη μουσική μας «Παλέτα». Ένα πρόγραμμα με πασίγνωστα χαρούμενα τραγούδια από τους εννιά συμμετέχοντες του EnChor. Το απαρτίζουν οι Βαλσαμία Αθανασιά, Κώστας Ανδριάς – Σταματόπουλος, Ευτύχης Βαρδουλάκης, Κωσταντής Δεσπότης, Σοφία Κουνέλα, Κάσση Λάζαρη, Στεφανία Μοροζίνη, Βαγγέλη Νικολιδάκη και Γιούλη Φιλιππίδου. Έχουμε την τιμή και τη χαρά να συμμετέχει σε αυτήν την παράσταση η μοναδική Ματθίλδη Μαγγίρα που, με το φυσικό της ταλέντο θα μας χαρίσει όμορφες στιγμές. Εννοείται ότι δε θα λείψουν και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, φυσικά εναρμονισμένα με το χαρακτηριστικό ύφος του EnChor.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η σημερινή ελληνική κοινωνία;

Αν ρωτάτε από άποψη μουσικής, θα έλεγα ότι ο κόσμος έχει πολλές επιλογές. Μάλιστα, με την ευκολία που του παρέχουν κάποιες συγκεκριμένες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, έχει τόσες πολλές επιλογές που δεν ξέρω κατά πόσο έχει την ελευθερία του καθαρά μουσικού κριτηρίου και όχι του κριτηρίου του «viral». Αν ρωτάτε από γενικής άποψης, η απάντηση είναι ας κάνει κάποιος μια βόλτα στα δελτία ειδήσεων ή στις ιστοσελίδες των εφημερίδων.

-Οι σκέψεις σας για τα ολοένα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και βίας μεταξύ ανηλίκων;

Θεωρώ ότι, ανέκαθεν, δυστυχώς, συνέβαιναν. Αυτό που έχει πλέον αλλάξει είναι ότι, όλα έρχονται στο φως. Το τραγικό είναι ότι, πολλές φορές στην ενδοοικογενειακή βία αυτό γίνεται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές. Όσον αφορά στους ανηλίκους, θεωρώ ότι τα «θύματα» ανοίγονται περισσότερο στους γονείς τους και τις περισσότερες φορές προλαβαίνουν τα χειρότερα.

-Η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα; 

Να βάλει μέσα του σε μια σειρά τα όνειρά του για να μη χάσει τον μπούσουλα και να έχει στοχοπροσήλωση και ενθουσιασμό.

-Τα όνειρα σας για το μέλλον; 

Εκτός από την υγεία, θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι σε αυτό που αγαπώ, δηλαδή τη δημιουργική πλευρά της μουσικής από όποιο πόστο χρειάζεται και να σκέφτομαι πάντα ότι, τα καλύτερα είτε είναι εδώ είτε έρχονται…

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε Σάββας Ρακιντζάκης; 

Δουλειά, ικανοποίηση, αγάπη, εξέλιξη, όνειρα, ομαδικότητα.

-Κύριε Ρακιντζάκη σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Σάββας Ρακιντζάκης / Savas Rakintzakis: εδώ

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις: εδώ

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...