Συνέντευξη με την Ιωάννα Καβρουλάκη: «Η σκέψη μου είναι η ίδια είτε αφορά η κακοποίηση τον καλλιτεχνικό χώρο, είτε άλλο χώρο. Δίπλα στα θύματα και μόνο»

Γεννήθηκε στα Χανιά μα μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Ανήκει στη νεότερη γενιά ερμηνευτριών και έχει συνεργαστεί με άξιους μουσικούς καλλιτέχνες. Μέσα στο 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι, ο Τόπος Μυστικός, σε μουσική και στίχους του Ορέστη Ντάντου ενώ τον Ιούνιο που μας πέρασε κυκλοφόρησε η ιδιαίτερη Άγρια Ομορφιά. Αυτή τη περίοδο βρίσκεται υπό επεξεργασία ο πρώτος της ολοκληρωμένος δίσκος. Σήμερα, στο your e-articles η Ιωάννα Καβρουλάκη.

-Γεννήθηκες στα Χανιά και μεγάλωσες στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια; 
Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι με ζεστασιά και αγάπη και καμιά φορά με νοσταλγία. Ήταν ανέμελα και δημιουργικά χρόνια, σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Η συνθήκη του να μεγαλώνει ένα παιδί σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, μου φαντάζει ακόμα και τώρα ιδανική. Παιχνίδι στη γειτονιά, βόλτες στη θάλασσα, Κυριακές στο χωριό, μεσημεριανό φαγητό όλη η οικογένεια μαζί… Απλά πράγματα που έκαναν τη διαφορά. Το άλλο πολύ σημαντικό που θυμάμαι είναι ότι πήγαινα παντού με τα πόδια!

Η ανάμνηση που σε έχει σημαδέψει; 
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις κυριακάτικες βόλτες με τους γονείς μου. Σήμαιναν αγάπη, ένωση, εκδρομή, μουσική, φαγητό, εξοχή. Όλα τα όμορφα πράγματα. 
                
Τι σημαίνει για σένα η μουσική; 
Η μουσική η ίδια (και όχι η μουσική ως επάγγελμα) είναι για μένα σαν μια φυσική μορφή εσωτερικής ισορροπίας και αισθάνομαι τυχερή που την έχω στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Καμιά φορά βλέπω την δυσκολία που υπάρχει γενικά στον κόσμο και συνειδητοποιώ πόσο σπουδαίο είναι να έχεις βρει μια αιώνια σύντροφο, όπως είναι η μουσική, για την οποία έχεις καθημερινό κίνητρο να δουλεύεις την μεταξύ σας σχέση ώστε να παραμείνει υγιής και να μπορείς να ακουμπήσεις σε αυτήν ανά πάσα στιγμή.

-Οι μουσικές σπουδές σου
Στην πραγματικότητα οι σπουδές ενός μουσικού ξεκινάνε συνήθως από το δημοτικό όπου πρώτο πάει στο ωδείο και δεν σταματάνε ποτέ. Δεν μπορείς να σπουδάσεις μουσική σε 1, 2 ή 3 χρόνια. Είναι μια πιο μόνιμη συνθήκη και αυτό δεν πρέπει να αψηφάται. Έτσι και εγώ ξεκίνησα στο ωδείο πολύ μικρή, στη συνέχεια φοίτησα στο Μουσικό Σχολείο και έπειτα σπούδασα Σύγχρονο τραγούδι, πιάνο θεωρητικά και τζαζ. Και η αναζήτηση συνεχίζεται!

-Πώς ένιωσες όταν τραγούδησες για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό; 
Άγχος, αλλά και πολύ φυσικά.

-Έχει υπάρξει άβολη στιγμή σου πάνω στη σκηνή; 
Κάτι πολύ τρανταχτό, όχι. Μάλλον θα πρέπει να υπάρξει για να έχω μια ιστορία να πω; Ελπίζω όχι.
                              
Μέσα στο 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο σου τραγούδι, ο Τόπος Μυστικός, σε μουσική και στίχους του Ορέστη Ντάντου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;  
Τον Ορέστη τον εκτιμώ και τον θαυμάζω πάρα πολύ. Τον θεωρώ με διαφορά από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους της χώρας μας. Ουσιαστικά άρχισα να τον μαθαίνω μέσω της συνεργασίας μας για τον Τόπο Μυστικό. Όταν πρώτο άκουσα το demo είχα ταραχτεί από το πόσο υπέροχο είναι αυτό το τραγούδι. Σχεδόν ό,τι και να μου δειγμάτιζε μου φαινόταν στην χειρότερη πανέξυπνο. Έλεγα μα πώς το έγραψες αυτό;. Έχουμε ετοιμάσει ακόμα δύο τραγούδια του που θα συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο μου.
 
Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης στο καθεστώς της κατακερματισμένης δισκογραφίας για να επικοινωνήσει το έργο του; 
Πολλές. Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να επικοινωνήσει ένας καλλιτέχνης το έργο του, δεν υπάρχει μια οδός για να πορευτεί, δεν είναι ξεκάθαρο το που να απευθυνθεί, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ή μυστικά επιτυχίας, δεν υπάρχει κάποια σημαντική στήριξη για τον νέο καλλιτέχνη και γενικά δεν είναι και όλες οι πόρτες ορθάνοιχτες. Το αντίθετο ναι. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά και όντως ψάχνουν νέα παιδιά και νέα ακούσματα, υπάρχουν κάποιοι, ελάχιστοι, άνθρωποι που θα στηρίξουν παραγωγικά ένα έργο εάν το πιστέψουν, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες καταξιωμένοι οι οποίοι στηρίζουν νέα παιδιά και υπάρχει και το διαδίκτυο. Το βασικό είναι να σου είναι ξεκάθαρο το τι εξαρτάται από εσένα και τι όχι ώστε να μην απογοητεύεσαι και να μην χάνεις την πίστη σου. Δηλαδή, το αν θα παιχτεί ένα τραγούδι σου στο ραδιόφωνο, δεν εξαρτάται και πολύ από εσένα.

Οι σκέψεις σου για τα φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στο καλλιτεχνικό χώρο; 
Η σκέψη μου είναι η ίδια είτε αφορά η κακοποίηση τον καλλιτεχνικό χώρο, είτε άλλο χώρο. Δίπλα στα θύματα και μόνο.

-Πότε έκλαψες τελευταία φορά;   
Πριν λίγες μέρες στην παράσταση Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού.

-Το προσωπικό σου καταφύγιο;   
Η Κρήτη, τα παιδικά μου χρόνια, οι άνθρωποί μου και η μουσική.

-Ο μεγάλος σου φόβος;   
Ο χρόνος και η στασιμότητα.
 
Τι είναι ο έρωτας;   
Κινητήριος δύναμη.

Η ευτυχία;   
Κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις.

Τι άνθρωπος είναι η Ιωάννα Καβρουλάκη;   
Ενθουσιώδης, της αρέσει να ταξιδεύει για τις μεγάλες συγκινήσεις, τη νοιάζει να είναι δίκαιη και αληθινή. Και άλλα που τα ψάχνει, άλλα που τα επεξεργάζεται.

Τα πλάνα σου για το μέλλον;   
Θα κάνω κάποιες εμφανίσεις μέσα στους επόμενους μήνες και το πιο σημαντικό είναι πως ετοιμάζουμε την κυκλοφορία και την παρουσίαση του δίσκου μου και κάποια project που με έχουν γεμίσει ενθουσιασμό. Σύντομα όλα θα είναι ανακοινώσιμα.

-Ιωάννα σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...