Συνέντευξη με τον Θάνο Τζήκα: «Η Αστροφυσική είναι ο άλλος μου μισός κόσμος, αυτός που με κρατάει σε ισορροπία μαζί με τη μουσική»

Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Εξ αποστάσεως βέβαια μιας και λόγω του επιστημονικού αντικειμένου που έχει ακολουθήσει με προσήλωση ως τώρα, είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό. Αφορμή της συνέντευξης αυτής είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι Αφορμές Διαφυγής. Σήμερα, συνομιλώ στο your e-articles με τον τραγουδοποιό Θάνο Τζήκα.

-Πώς θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια; 

Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι σαν ένα μεγάλο περιπετειώδες παιχνίδι, κυρίως στο χωριό μου, όπου η φαντασία οργίαζε και έδινε τροφή στη δημιουργία.

-Η ανάμνηση που σε ακολουθεί για πάντα; 

Δώδεκα χρονών με τον πατέρα μου να γυρνάμε με το αμάξι μεσάνυχτα στο σπίτι και ξαφνικά να με ξυπνάει πριν φτάσουμε και να μου λέει Θανάση το βρήκα, άκου!. Ήθελε να μου δείξει την ομορφιά της ξένης μουσικής. Έτσι έψαχνε καιρό στο ραδιόφωνο ένα αγγλικό τραγούδι αλλά δε θυμόταν τον τίτλο και το πέτυχε εκείνη τη νύχτα. Πρόκειται για το Boat on the river. Ε, αυτή η στιγμή ίσως και να καθόρισε τα μουσικά μου ακούσματα. Μιλάμε για το 2002, οπότε δεν υπήρχαν smartphones και ούτε ήμασταν ακόμη εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές ώστε να το ψάξουμε. Άρα όλο αυτό το ψάξιμο εβδομάδων μέσα από το ραδιόφωνο δημιούργησε μια περιπέτεια και μια ευχάριστη αγωνία να βρεθεί αυτό το τραγούδι.

-Πώς στράφηκες στη μουσική; 

Βασικά αισθάνομαι ότι πάντα ήμουν στραμμένος προς τη μουσική οδό. Το λέω αυτό γιατί από δύο χρονών είχα μια μικρή κλασική κιθάρα και έκανα πως έπαιζα με τον πατέρα μου τραγούδια του Νταλάρα, του Παπακωνσταντίνου και των Κατσιμιχαίων καθώς τα ακούγαμε μαζί στο Πικάπ.

-Η επιρροή της στη ζωή σου; 

Καθοριστική μιας και χωρίς αυτή δεν ξέρω τι άνθρωπος θα ήμουν. Όπως προανέφερα, μεγάλωσα με μια κιθάρα και στα εφτά μου χρόνια ξεκίνησα μαθήματα στο ωδείο.

 -Οι μουσικές σπουδές σου; 

Εφτά χρόνια μαθήματα κιθάρας (πέντε χρόνια κλασικής και δύο χρόνια ηλεκτρικής κιθάρας). Δυστυχώς, δεν είχα την υπομονή να συνεχίσω γιατί βιαζόμουνα να δημιουργήσω και το ωδείο αισθανόμουν ότι με περιόριζε. Μετά κατάλαβα ότι έκανα λάθος. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι είχαν αρχίσει να πιέζουν και τα μαθήματα του σχολείου μαζί με τις ξένες γλώσσες.

-Τα ακούσματα που σε διαμόρφωσαν ως δημιουργό; 

Τα ακούσματα είναι πολλά και διαφορετικά. Από κλασσική μουσική, ροκ και φυσικά, ελληνική μουσική.

-Είσαι τραγουδοποιός. Γράφεις μουσική, στίχο και ερμηνεύεις. Ξεχωρίζεις κάποια ιδιότητα μέσα σου; 

Όχι. Είναι όπως το λες και τα τρία μαζί σε μια λέξη.

-Η διαδικασία που συνθέτεις τα τραγούδια σου; 

Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή. Αφήνω απλά ελεύθερο τον εαυτό μου να αισθανθεί διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μου. Μερικές από αυτές τις εκφράζω μέσα από ένα τραγούδι.

-Από πού αντλείς την έμπνευση; 

Από το οτιδήποτε. Δεν έχει σημασία αν είναι κοινωνικό ή ερωτικό ή οτιδήποτε άλλο, αν αυτό εννοείς. Θα βγει το αντίστοιχο είδος στη δημιουργία.

-Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος σου δίσκος Αφορμές Διαφυγής. Πώς προέκυψε; 

Πολλά από αυτά τα τραγούδια τα έγραψα όταν ήμουν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Να το πω εν συντομία, προέκυψε μέσα από μια αντίδραση, μια ανάγκη διαφυγής σε άλλες εποχές που έχουν χαθεί ή που ίσως δεν έχουν έρθει ακόμη. Ακούγεται λίγο ονειροπόλο αυτό βέβαια, αλλά τι να κάνουμε…

-Τι δυσκολίες έχει να συναντήσει ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης που κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία; 

Δεν είμαι πολύ ειδικός για να απαντήσω σε αυτό το θέμα διότι βλέπω τη μουσική σαν χόμπι κυρίως, σαν μια εκτόνωση και όχι σαν επάγγελμα. Δεν ασχολήθηκα με τις δυσκολίες του καλλιτεχνικού/δισκογραφικού χώρου.

-Πώς κρίνεις το τοπίο στη δισκογραφία του σήμερα; 

Μάλλον τοπίο κρίσης θα έλεγα, μιας και η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν δώσει στους μουσικούς μια τρομακτική ελευθερία στην κυκλοφορία τραγουδιών χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητή.

-Η διάδοση μουσικής μέσω διαδικτύου έκανε καλό ή κακό στους καλλιτέχνες; 

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε μια τέτοια διάδοση. Δε θα επεκταθώ περεταίρω μιας και η απάντηση είναι αρκετά μεγάλη.

-Υπάρχουν άξιοι δημιουργοί σήμερα;  

Και βέβαια υπάρχουν.

-Πώς επηρέασε η πανδημία τα πράγματα στο χώρο της τέχνης; 

Σίγουρα δημιούργησε κρίση εργασίας στους επαγγελματίες μουσικούς. Από την άλλη, ίσως να έδωσε το έδαφος και το χρόνο σε κάποιους για δημιουργία.

-Βλέπεις θετικά την έλευση του φθινοπώρου όσον αφορά τα μουσικά δρώμενα

Δε γνωρίζω για την Ελλάδα. Όσο αφορά εμένα στη Γερμανία που μένω, σίγουρα είναι θετικά γιατί αρχίζω με καλούς φίλους μια δυναμική σεζόν σε μουσική σκηνή της Φρανκφούρτης.

-Πέρα από τη μουσική, έχεις κλίση στις θετικές επιστήμες και συγκεκριμένα στην Αστροφυσική. Είναι ένας άλλος κόσμος; 

Τελείως άλλος κόσμος. Είναι ο άλλος μου μισός κόσμος, αυτός που με κρατάει σε ισορροπία μαζί με τη μουσική. 

-Πώς κρίνεις τη σημερινή ελληνική κοινωνία; 

Ας μην σχολιάσουμε αυτή την ερώτηση. Δεν έχει εύκολη απάντηση. Θα πω μόνο ότι πέρα από τη μεγάλη μπόρα που επικρατεί στην πατρίδα μου, ευελπιστώ στο ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά μέσα κυρίως από την προσπάθεια ανήσυχων νέων ανθρώπων.

-Τα στοιχεία της που δεν τα αντέχεις;  

Ψέμα και υποκρισία.

-Οι σκέψεις σου για την υπόθεση του παιδοβιαστή στον Κολωνό; 

Άκρως καταδικαστέα πράξη! Θέλει και ερώτημα αυτό; 

-Ο λόγος που τα τελευταία  χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, οι παιδοκτονίες και οι γυναικοκτονίες; 

Επίτρεψέ μου να απαντήσω με ένα στίχο του Κώστα Τριπολίτη: Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος. Όσο λοιπόν θα συνεχίσει τα τονώνετε η σαπίλα του συστήματος, θα υπάρχουν τέτοια απάνθρωπα και ακραία φαινόμενα.

-Τι άνθρωπος είναι ο Θάνος Τζήκας; 

Σίγουρα κλειστός. Δε μου αρέσει να μιλάω για μένα.

-Το μεγάλο πλεονέκτημά σου;

Δεν ξέρω. Θα μου το πεις εσύ αυτό.

-Το μεγάλο μειονέκτημά σου; 

 Ίσως η ανάγκη τελειομανίας.

-Αν βρισκόσουν ναυαγός σε ένα έρημο νησί ποιο προσωπικό σου αντικείμενο θα ήθελες να σε συντροφεύει; 

Η κιθάρα μου.

-Νιώθεις ευτυχισμένος; 

Προσπαθώ να βρω την ευτυχία μέσα από το παρόν της καθημερινότητας. Θα συμπληρώσω με Ναι διότι ο χρόνος ζωής που μου δόθηκε από τη φύση είναι όντως ευλογία και ευτυχία. Οπότε προσπαθώ να είμαι ευτυχισμένος μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

-Τι είναι ο έρωτας; 

Αν ήξερα θα ήμουν εκατομμυριούχος φίλε μου.

-Το προσωπικό σου καταφύγιο όταν όλα δείχνουν δύσκολα; 

Το χωριό μου.

-Ο μεγάλος σου φόβος; 

Να σταματήσω να δημιουργώ.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις; 

Τίποτα απολύτως.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή τη περίοδο; 

Ναι. Πέρα από μια σημαντική έρευνα στην Αστροφυσική, άρχισα τις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου μαζί με αγαπημένους φίλους.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον; 

Σου είπα ήδη ότι προσπαθώ να ζω το παρόν. Η σκέψη για το μέλλον μου δημιουργεί άγχος εν μέρει. 

-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα; 

Να προσπαθεί να εκφράσει με ειλικρίνεια τον εαυτό του για αρχή.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Θάνος Τζήκας; 

Πάλι τα ίδια θα λέμε; 

-Θάνο σε ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...