Συνέντευξη με την Γεωργία Μητσάκου: «Παρατηρώντας τα απλά και τα πιο περίπλοκα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά ψάχνω μικρές ή μεγάλες συγκινήσεις που θα με αγγίξουν ψυχικά»

Με αυτό το φωτεινό και ταλαντούχο κορίτσι συνομιλώ για τρίτη φορά. Ας είναι η τρίτη και η καλύτερη. Τέλη Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή που τιτλοφορείται Αέναος Έρως και την 23 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη της βιβλιοπαρουσίαση στον πολιτιστικό χώρο του Bios στην Αθήνα. Με αφορμή την παρουσίαση, φιλοξενώ στο your e-articles την Γεωργία Μητσάκου.

Πώς στράφηκες στο γράψιμο;

Το γράψιμο υπήρχε στη ζωή μου από τα σχολικά μου χρόνια ως μαθήτρια. Ήταν ένας τρόπος να εκφράζομαι και να αποφορτίζομαι συναισθηματικά. Τους πρώτους στίχους μου τους έγραψα όντας έφηβη.

Η σημασία της ποίησης στη ζωή σου;

Η ποίηση για μένα είναι ένας λυρικός, μελωδικός τρόπος έκφρασης. Οι λέξεις αποκτούν μια μουσικότητα, γι’ αυτό μου αρέσει να χρησιμοποιώ και την ομοιοκαταληξία. 

Ποιοι λογοτέχνες σε επηρέασαν;

Νομίζω πως με έχει αγγίξει η δραματικότητα της Μαρίας Πολυδούρη, η αθωότητα στα πρώιμα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού και το επαναστατικό φως του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Από πού αντλείς έμπνευση για τα γραπτά σου;

Έμπνευση για μένα αποτελεί η καθημερινότητα. Παρατηρώντας τα απλά και τα πιο περίπλοκα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά ψάχνω μικρές ή μεγάλες συγκινήσεις που θα με αγγίξουν ψυχικά. Έτσι νιώθω κατά έναν τρόπο ζωντανή, ότι αναπνέω. Μου αρέσει να προβληματίζομαι θα έλεγα και να το φιλοσοφώ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη σου ποιητική συλλογή, ο Αέναος Έρως. Πώς προέκυψε αυτή η συγγραφική κατάθεση;

Πριν από έναν περίπου χρόνο, τον Ιούνιο του 2021, πραγματοποίησα την πρώτη μου έκθεση ζωγραφικής – ποίησης στο Βρυσάκι στην Πλάκα μαζί με έναν φίλο φωτογράφο. Εκεί παρουσίασα ένα μέρος του έργου ετών που είχα δημιουργήσει και όντας σε επαφή με αρκετό κόσμο συνειδητοποίησα πως ήθελα να συγκεντρώσω κάποια από τα ποιήματά μου με θέμα τον Έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις όμως από μια διαφορετική οπτική. Έτσι δημιούργησα την ποιητική συλλογή Αέναος Έρως θέλοντας να κάνω μια κατάθεση ψυχής που ίσως ευαισθητοποιήσει και παρακινήσει και άλλους ανθρώπους.

Τι δυσκολίες έχει να συναντήσει εκδοτικά ένας νέος δημιουργός σήμερα;

Αρχικά οι δυσκολίες θα έλεγα εστιάζονται στο είδος της συγγραφής του δημιουργού και στο κατά πόσο πρωτότυπα προσεγγίζει το θέμα με το οποίο ασχολείται. Η ποίηση για παράδειγμα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ δημοφιλής. Προσωπικά σκέφτηκα διάφορους τρόπους για να προσεγγίσω το διαχρονικό θέμα του Έρωτα κάπως πρωτότυπα. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα εν μέρει λαογραφικά στοιχεία, έθεσα φιλοσοφικά ερωτήματα επενδυμένα με τους πίνακες ζωγραφικής μου και με την απαγγελία των στίχων μου σκανάροντας qr codes στα ποιήματά μου. Τέλος, ένας νέος δημιουργός θεωρώ πως πρέπει να ψάξει αρκετά για να βρει τον εκδοτικό οίκο που του ταιριάζει και να οπλιστεί με υπομονή γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για το «πνευματικό παιδί» του τόσο πολύ όσο ο ίδιος ο δημιουργός του.

Για να παραφράσω τον Νίκο Εγγονόπουλο, είναι ή δεν είναι εποχή για ποίηση κι άλλα παρόμοια;

Πάντα είναι και θα είναι εποχή για ποίηση. Θα έλεγα καλύτερα ότι πάντα είναι εποχή για έκφραση απλώς οι άνθρωποι επιλέγουν διάφορους ή διαφορετικούς τρόπους για να το κάνουν αυτό. Η ποίηση ίσως είναι κάπως παρεξηγημένη, παρωχημένη και συντηρητική μάλλον για πολλούς, συνδεδεμένη με τα κάπως βαρετά σχολικά χρόνια. Όμως αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως υπάρχει παντού γύρω μας, από τα μικρά διαφημιστικά σλόγκαν μέχρι ένα όμορφο κομπλιμέντο που θα ακούσεις. Σημασία έχει πόσο έτοιμος νιώθεις για να ακούσεις, να δεις. Σημασία έχει πόσο ζωντανός αισθάνεσαι.

Πώς κρίνεις τη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Η σημερινή ελληνική κοινωνία είναι κάπως μπερδεμένη, εκνευρισμένη και κουρασμένη. Χρειάζεται μια ανανέωση, έναν πνεύμονα αισιοδοξίας. Γι’ αυτό θεωρώ πως οι καλλιτέχνες γενικά και οι συγγραφείς πιο συγκεκριμένα έχουν κοινωνική υποχρέωση αφύπνισης κι ευαισθητοποίησης.

Τα στοιχεία της που δεν αντέχεις;

Δεν αντέχω την εκμετάλλευση, τους χαμηλούς μισθούς και την ανειλικρίνεια.

Οι σκέψεις σου για την υπόθεση του παιδοβιαστή στον Κολωνό;

Είναι πραγματικά πολύ θλιβερό ως γεγονός. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα που μας δείχνει πόσο άρρωστοι είμαστε κοινωνικά και πόσο λίγη μέριμνα υπάρχει για πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, οι παιδοκτονίες και οι γυναικοκτονίες;

Αναρωτιέμαι αρχικά αν έχουν αυξηθεί ή απλώς έχουμε μάθει να τα αναγνωρίζουμε περισσότερο και να μην φοβόμαστε να μιλάμε για αυτά τόσο. Πάραυτα αναγνωρίζω ότι είμαστε μια αρκετά καταπιεσμένη κοινωνία που κάπως πρέπει να εκτονωθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και φροντίδα για την ψυχική μας υγεία και όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και τα θέματα υγείας βρίσκουν μορφή και εκτόνωση μέσα από τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;

Τέλη Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή Αέναος Έρως και αισίως 23 Νοεμβρίου θα έχω την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση στον πολιτιστικό χώρο του Bios, στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη που οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μου βρίσκουν σάρκα κι οστά γραμμένα σε βιβλίο και ανυπομονώ να τα μοιραστώ από κοντά με ανθρώπους που θυμούνται ακόμη την ψυχή τους κι συνεχίζουν να έχουν όνειρα ή θα ήθελαν να ξαναθυμηθούν πώς είναι να έχουν όνειρα.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;

Τα δικά μου όνειρα για το μέλλον είναι να συνεχίζω να ακούω την ψυχή μου και τα θέλω μου προσπαθώντας να τα συγκεράσω με τα πρέπει μου. Για αυτό ήδη σκέφτομαι πώς μπορώ να εξελίξω τον τρόπο έκφρασής μου μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, είτε πρόκειται για τη ζωγραφική, την συγγραφή είτε ακόμα την μουσική και το θέατρο. Πάνω απ’ όλα όμως εύχομαι να συνεχίσω να είμαι πνευματικά και σωματικά υγιής.

-Γεωργία σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...